EximBank pregateste lansarea Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX

Bucuresti, 13 ianuarie 2014 – EximBank a demarat procesul de infiintare a Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX, proiect care isi propune sa contribuie la promovarea companiilor romanesti ce deruleaza tranzactii comerciale internationale si la consolidarea prezentei romanesti pe piete externe.

”Consideram ca EximBank se afla in prezent intr-o o etapa de dezvoltare care ii permite sa se pozitioneze ca un factor de coagulare a comunitatii exportatoare romanesti si de aceea banca a demarat procesul de infiintare a unei asociatii dedicata exportatorilor, organizatie care sa creasca gradul de reprezentativitate si coerenta la nivel asociativ. Premisele de la care am pornit acest proiect au fost tendintele care se manifesta in economie, in general, si in tranzactiile comerciale internationale – in particular, dar, mai ales, feedback-ul primit in cadrul intalnirilor pe care le-am organizat cu reprezentantii mediului de afaceri care, in majoritate, au reclamat necesitatea unei schimbari de abordare pentru acest segment important al economiei romanesti”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Ca initiator al acestui proiect, EximBank va face toate demersurile necesare constituirii si functionariiAsociatiei Romane a Exportatorilor – AREX, participarea la acest proiect fiind deschisa oricarui exportator, fara sa implice o contributie financiara.

AREX va oferi companiilor membre:
– acces la informatii cu privire la oportunitatile de afaceri din afara Romaniei;
– facilitarea participarii la evenimente de business internationale si/sau misiuni economice oficiale;
– acces la materiale de informare si analiza/studii de piata;
– crearea unui cadru pentru dezvoltarea de retele de afaceri (networking) si de comunicare;

”Pentru EximBank, AREX va reprezenta inca un canal prin care banca va pune in aplicare rolul pe care este obligata sa il indeplineasca in conformitate cu statutul sau – de sustinator al mediului de afaceri romanesc si al tranzactiilor internationale”, a precizat presedintele EximBank, Traian Halalai.

Demersul EximBank beneficiaza de sustinerea mediului de afaceri, o parte din cele mai importante companii exportatoare ale Romaniei exprimandu-si intentia de a se alatura acestuia si de a deveni membri fondatori ai AREX.

“Multinationalele au dominat multi ani la rand businessul local, insa vedem ca balanta tinde sa se echilibreze, iar firmele romanesti incep sa isi faca simtita prezenta in economia regionala. Credem ca acest proces poate fi accelerat si suntem decisi sa sustinem extinderea prezentei romanesti in afara granitelor. De aceea, ne alaturam proiectului EximBank de infiintare a Asociatiei Romane a Exportatorilor”, a spus Gabriel Comanescu, presedintele Grup Servicii Petroliere (GSP).

Reprezentantul GSP spune ca AREX este un proiect care va permite exporatorilor cu vechime – asa cum este si compania pe care o conduce  – sa dea mai departe din experienta lor pentru a intari companiile romanesti.

”Am mai spus-o si cu alte ocazii si o repet, curiscul de fi catalogat drept nationalist: consider ca noi, romanii, nu stim sa iubim firmele romanesti, si de aceea cred ca este nevoie de acest nou proiect care sa protejeze si sa incurajeze capitalul romanesc sa performeze in afara granitelor tarii”, a adaugat Gabriel Comanescu.

La randul sau, Adrian Bodea, presedintele Adrem Invest, spune ca sustineEximBank in proiectul infiintarii acestei asociatii a exporatorilor romani pentru ca ”noi credem ca este momentul ca exportatorii sa inceapa sa se sustina reciproc, mai ales in actualele conditii economice”.

”Suntem in fata unui paradox: exista proiecte majore la exterior si, in acelasi timp, exista o lipsa acuta de firme romanesti care sa execute aceste proiecte. Si nu pentru ca n-ar avea capacitatea de a face acest lucru, ci pentru ca nu au acces la informatii si nici la expertiza specifica. Credem ca AREX, care va reuni cei mai importanti actori romani pe segmentul exportului, va putea face acest lucru pentru industriasii romani, functionand in mare parte dupa dictonul <prin noi insine>”, a adaugat presedintele Adrem Invest.

”Orice companie care vrea sa existe are nevoie de investitii si, ca atare, investitiile reprezinta o obligatie, o responsabilitate. Cred ca acest principiu economic este valabil si pentru comunitatea exportatoare locala, care, daca vrea sa existe, trebuie sa investeasca in ea.  Vrem sa fim membri fondatori ai AREX pentru ca suntem convinsi ca prin intermediul acesteia vom putea face investitii consistente pentru modernizarea comunitatii locale de afaceri, investitii necesare in conditiile in care noul mediu international de afaceri favorizeaza organizatiile inovative, capabile sa interactioneze in retea si sa se conecteze rapid la piete si la informatii”, a apreciat Zoltan Proszer, presedintele Consiliului de Administratie al Romcab.

In prezent procedurile de infiintare a AREX sunt in derulare, Asociatia urmand sa-si inceapa efectiv activitatea din aceasta primavara.