EximBank semneaza un Acord de Cooperare Financiara cu China Eximbank

Bucuresti, 28 ianuarie 2014 – EximBank Romania a semnat astazi un Acord de Cooperare Financiara cu China Eximbank care stabileste cadrul general de cooperare intre cele doua institutii pentru stimularea investitiilor chineze in Romania.

”Semnarea acestui acord reprezinta inca un pas spre concretizarea discutiilor purtate in cadrul Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est, care s-a desfasurat la Bucuresti la finele anului trecut. Urmam astfel cadrul strategic stabilit de Guvern, care fixeaza coordonatele si obiectivele macroeconomice si care ofera posibilitatea tuturor institutiilor implicate sa  participe la efortul de stimulare a cresterii economiei nationale. Beneficiind de acest context favorabil si avand in vedere potentialul urias de dezvoltare al relatiilor economice dintre Romania si China, ne exprimam deplina convingere in posibilitatea obtinerii unor rezultate satisfacatoare, vizibile pe termen mediu si lung”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank, cu ocazia semnarii acordului de cooperare.

El a mentionat ca, atat EximBank Romania, cat si China Eximbank dispun de o gama diversificata de produse si servicii specifice de sustinere a exportului si investitiilor in strainatate, deplin armonizate cu bunele practici si reglementarile internationale.

Acordul are drept scop stabilirea si dezvoltarea unei relatii de cooperare pe termen lung pentru promovarea investitiilor chineze in Romania, in special pentru proiecte din domeniul energiei si infrastructurii situate in Romania pe care companiile chineze sa le dezvolte sau in care sa investeasca.

In cadrul vizitei de lucru pe care delegatia EximBank o efectueaza la Beijing vor mai avea loc intalniri cu oficiali ai China Development Bank si ai China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, specializata in acordarea de asigurari pentru creditele de export.

”Vom avea o runda de discutii si cu reprezentantii Ambasadei Romaniei la Beijing pentru identificarea modalitatilor de sustinere a companiilor romanesti in relatia cu parteneri din China. Ne-am propus sa dinamizam si relatia cu atasatii/consilierii economici din ambasade care sunt un activ foarte valoros pe care il putem <exploata> – in sensul bun al cuvantului – pentru consolidarea prezentei companiilor romanesti pe pietele externe. Acestia au capacitatea de a furniza informatii relevante pentru companiile romanesti, iar EximBank actioneaza in mod constant pentru facilitarea dialogului cu mediul de afaceri si transferarea catre  acesta a elementelor de context de care este nevoie in fundamentarea deciziilor de business”, a mai spus Traian Halalai.

El a adaugat ca, in contextul in care exportatorii romanii doresc sa diversifice destinatiile de export, piata chineza reprezinta o alternativa, oferind oportunitati extraordinare. Avand suportul EximBank, firmele romanesti pot reduce din deficitul comercial, paleta produselor ce pot fi livrate pe piata chineza putand excede aria celor agroalimentare, mergand catre zonele de nisa cum ar fi produsele de inalta tehnologie si software. EximBank are in portofoliu clienti care au intrat pe aceasta piata si va continua sa ofere suport pentru dezvoltarea acestui segment.

EximBank Romania este o institutie specializata, care, prin instrumente specifice, sustine dezvoltarea mediului de afaceri romanesc si eforturile de deschidere ale exportatorilor romani catre pietele externe, asumandu-si un rol activ in implementarea politicilor economice.

Banca a actionat in mod constant pentru a incuraja reprezentantii mediului de afaceri din Romania sa abordeze si pietele non europene, in special cele care in trecut reprezentau relatii comerciale traditionale ale tarii noastre, China fiind un exemplu relevant in acest sens.

In acest context, reprezentantii EximBank au participat constant alaturi de reprezentanti ai ministerelor de resort la intalnirile oficiale organizate pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre Romania si China.

Acest lucru a permis formalizarea relatiilor de cooperare intre principalele institutii financiare cu capital de stat din cele doua tari, al caror mandat consta in sustinerea tranzactiilor internationale si a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor nationale.

Un prim pas l-a constituit semnarea in 2004 a unui  acord-cadru de cooperare intre EximBank Romania si China Eximbank care a permis deschiderea unui canal transparent de comunicare in favoarea companiilor romanesti si chineze care doresc sa initieze relatii de afaceri.

Pentru sustinerea cu succes a tranzactiilor bilaterale, in acelasi an, EximBank Romania a stabilit un parteneriat cadru si cu Agentia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, (2004) institutie similara in domeniul asigurarii creditelor de export si a investitiilor in strainatate.

De asemenea, EximBank Romania a incheiat, in 2007, un acord-cadru de cooperare si cu China Development Bank care a reprezentat un pas important pentru identificarea de solutii financiare complexe, adaptate specificului proiectelor derulate de regula in parteneriat public-privat.