EximBank urca sapte pozitii in Top 100 banci din Europa de Sud-Est

Bucuresti, 2 octombrie 2014 – EximBank a urcat sapte pozitii in Top 100 Banci din Europa de Sud-Est dupa profitul inregistrat anul trecut, ocupand locul 31 conform clasamentului anual realizat de agentia de presa SeeNews. Editia din acest an include 22 de banci romanesti, iar EximBank se mentine in top zece cele mai profitabile banci, fiind pe pozitia a 8-a.

”EximBank s-a concentrat in ultimii ani pe dinamizarea activitatii comerciale si pe gestionarea eficienta a resurselor, iar trendul ascendent al indicatorilor de performanta ai bancii demonstreaza corectitudinea principiilor pe care le-am aplicat in gandirea noastra strategica. Vom continua sa actionam in directia angajarii proactive a pietei si cresterii capacitatii de reactie rapida la nevoile clientilor si de aceea suntem increzatori ca ne vom mentine si in acest an pozitia de top in clasamentul celor mai profitabile banci”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

La nivel regional, 70 din cele 100 de banci din clasament au raportat profit pentru 2013, insa pierderile unor mari jucatori din regiune, in special ale celor din Slovenia, au determinat un rezultat total negativ de 2,18 miliarde de euro, potrivit realizatorilor clasamentului.

Dupa activele de la finalul anului 2013, EximBank ocupa locul 73 in editia din acest an a Top 100 Banci din Europa de Sud-Est, in conditiile in care, pentru realizarea clasamentului, au fost chestionate 250 de institutii bancare din 10 state (Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia).

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

EximBank a obtinut in primul semestru din 2014 un profit net de aproape 32 mil. lei, cu 29% mai mare decat in primele sase luni ale anului precedent.  Volumul expunerilor noi acordate a totalizat, in primele sase luni ale acestui an, aproximativ 475 mil. lei, din care 90% au fost orientate catre finantarea companiilor. Portofoliului de credite nete al bancii s-a majorat cu 24% fata de sfarsitul lui 2013, iar activele bancii au crescut cu 244 mil. lei.