Halalai, EximBank: Diversificarea structurii exporturilor si a pietelor de export, esentiala pentru o crestere economica sustenabila

Bucuresti, 30 octombrie 2014 – Diversificarea structurii exporturilor si a pietelor de export – care sa favorizeze o crestere economica sustenabila pe termen lung – depinde in egala masura de companiile romanesti si de capacitatea lor de a identifica si exploata oportunitatile oferite de contextul economic actual, si de autoritati care sunt chemate sa identifice cele mai eficiente instrumente pentru sustinerea eforturilor exportatorilor, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank, in cadrul ”Romania Trade and Export Finance Conference”, care a avut loc astazi la Bucuresti.

”Statele din Europa Centrala si de Est si-au legat puternic schimburile comerciale de Europa de Vest – in mare parte ca urmare a procesului de integrare in Uniunea Europeana, iar criza le-a fortat sa diversifice destinatiile de export si sa caute si alti parteneri comerciali. La fel ca in celalte tari din regiune, si exportatorii romani au inceput sa-si indrepte atentia catre piete traditionale altadata, precum Orientul Mijlociu, spatiul ex-sovietic, Africa sau China. Este un demers legitim, dar, in egala masura, dificil. De aceea, cred ca exportatorii romani trebuie sa retina faptul ca nu trebuie sa parcurga acest proces singuri si ca noi – EximBank, Asociatia Romana a Exportatorilor – AREX, camerele de comert bilaterale etc. le putem furniza sprijin consistent in demersul de recucerire a pietelor”, a spus Traian Halalai.

El a apreciat ca reorientarea catre fostele piete externe traditionale este justificata si posibila din doua ratiuni: pe de o parte, perspectivele de crestere pentru aceste piete sunt mult mai mari decat in cazul tarilor dezvoltate – lucru care ofera oportunitati sporite, iar, pe de alta parte, exista un istoric bun al relatiilor comerciale cu aceste state, fapt ce poate reprezenta un atu pentru dezvoltarea relatiilor comerciale.

”Desigur ca pe aceste piete sunt deja prezente produse si servicii care incorporeaza expertiza romaneasca, insa cea mai mare parte a valorii adaugate ramane in statele dezvoltate care subcontracteaza forta de munca romaneasca si alte resurse locale. Cred ca firmele romanesti trebuie sa incerce sa abordeze aceste piete direct, cu toate beneficiile care decurg de aici. Stim ca nu este un demers usor, mai ales din cauza concurentei acerbe, insa companiile romanesti pot profita de istoricul comercial si de bunele relatii dezvoltate in special in activitati economice de nisa – petrochimie, echipamente de petrol si gaze etc.”, a mai spus Halalai.

El a punctat ca EximBank are si expertiza, si instrumente pentru a facilita accesul companiilor locale pe astfel de piete, mentionand ca banca a sustinut proiecte romanesti atat in Rusia, Azerbaijan, Turkmenistan sau Afghanistan, cat si in Africa (Angola) sau America de Sud – Brazilia.

”EximBank ofera exportatorilor un pachet complex de instrumente financiare care sustin atat dezvoltarea afacerilor, cat si reducerea riscurilor asociate acestui tip de activitate. Pana la declansarea crizei, cererea cea mai mare din partea exportatorilor se concentra in zona de garantii de stat, dar vedem o mutare a centrului de interes catre asigurari”,  a mai spus Traian Halalai.

Oficialul EximBank a subliniat ca banca a actionat in mod constant pentru consolidarea prezentei pe piata furnizorilor de solutii financiare destinate segmentului corporate si va continua sa se concentreze pe oferirea de solutii financiare integrate pentru mediul de afaceri romanesc.

”Dovada a respectarii acestui angajament este faptul ca expunerea totala a bancii a crescut de cinci ori in perioada 2008 – 2013, si, mai important, prin garantiile de stat acordate am facilitat accesul companiilor si la finantarea oferita de alte banci comerciale. In acelasi timp, ne-am concentrat pe mentinerea unei politici prudentiale in ceea ce priveste analiza dosarelor de credit, astfel ca ne mandrim practic cu o rata a creditelor neperformante de doar 1,1%, la 30 septembrie, mult sub media sistemului bancar, care se situeaza in jurul cifrei de 20%”, a mai spus Halalai.

EximBank sprijina activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, oferind companiilor:

FINANTARI– credite care acopera cheltuielilepentru producerea sau livrarea marfurilor sau pentruprestarea serviciilor destinate exportului.

GARANTII– garantii suverane, reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare.

ASIGURARI:
Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata
Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung
Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate
Polita de asigurare a creditului cumparator.

–  FACTORING – EximBank poate finanta partial/integral, cu sau fararegres asupra exportatorului, facturile comerciale ale acestuia aferente exportului, emise in baza unui contract comercial/acord cadru/comandaferma, cu plata la termen, pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditate dintre momentul facturarii, panain momentul incasarii efective.

TRADE FINANCE – Experienta de peste 20 de ani a EximBank in sustinerea tranzactiilor comerciale internationale ofera bancii avantajul necesar pentru a contura solutii de trade finance adaptate specificului fiecarei companii:
Acreditivul documentar
Scrisoare de garantie bancara
Incasso
Ordinul de plata documentar.

INFORMATII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI – EximBank poate oferi detalii despre activitatea unui potential partener de afaceri, detalii care pot conta in luarea deciziei de colaborare.