Halalai, EximBank: Profitabilitatea bancilor din Europa de Sud-Est va ramane mult sub nivelul de dinainte de criza

Bucuresti, 21 octombrie 2014 – Cea mai mare provocare pentru factorii de decizie din tarile din Sud-Estul Europei o constituie repararea balantelor financiare ale bancilor si imbunatatirea calitatii activelor bancare pentru a putea reporni motoarele creditarii si ale cresterii economice, a spus astazi Traian Halalai, presedintele EximBank, in cadrul ”The EU-Southeast Europe Summit”, organizat de publicatia The Economist, la Bucuresti.

”Curatarea balantelor bancilor este importanta, intrucat va avea ca efect o imbunatatire a calitatii activelor si va oferi premisele pentru finantare a economiei. Iar o majorare a volumului finantarilor acordate va crea conditiile necesare pentru redresarea profitabilitatii bancilor pe termen mediu si lung. Cu toate acestea, profitabilitatea sectorului bancar din Europa de Sud Est va fi mult sub nivelurile inregistrate in perioada dinaintea crizei financiare  intrucat bancile trebuie sa faca fata in viitor unor cerinte ce capital sporite, unor reglementari mai riguroase si implementarii unor seturi variate de reforme structurale. In plus, marjele de profitabilitate ale bancilor din Europa de Sud-Est tind sa fie corelate pozitiv cu nivelul ratelor de dobanda; in aceste conditii, mediul actual, caracterizat de rate reduse ale dobanzilor este mai putin favorabil unei proftabilitati ridicate, comparativ cu perioada dinaintea crizei”, a mai spus Traian Halalai.

El a adaugat ca, desi nivelul individual de performanta al pietelor pe termen mediu si lung va fi diferit, sectoarele bancare din statele Europei de Sud-Est vor fi influentate in mod decisiv de cresterea economica, de propria restructurare si de implementarea reformelor economice. In plus, exista si alti factori de risc care afecteaza performantele sistemului, respectiv cel geopolitic, cei legati de ratele dobanzii si de cursul de schimb, competitia interna din sector sau dezvoltarea pietelor de capital.

In cadrul alocutiunii sustinute in cadrul summit-ului The Economist, oficialul EximBank si-a exprimat increderea ca factorii de decizie din statele SEE vor identifica posibilitati alternative de stimulare a cresterii economice, de care depinde in cea mai mare masura viitorul sectorului bancar. In opinia sa, experienta abordarii crizei financiare in statele dezvoltate ale UE este un punct de pornire, iar masurile adoptate punctual de unele state din SEE pot fi extinse la nivelul mai multor tari din regiune.

”Croatia ne-a oferit un bun exemplu de absorbtie a fondurilor pre-aderare; experienta Bulgariei din operarea unei banci de dezvoltare poate fi utila in creionarea unei astfel de solutii pentru finantarea dezvoltarii. Romania a reusit sa intensifice si sa diversifice rolul statului in economie atat prin intermediul bancilor de stat, cat si prin intermediul unor instrumente specifice, cum ar fi, de exemplu,  programele de stimulare a creditarii pentru achizitia de locuinte sau de masini”, a mai spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca a urcat sapte pozitii in Top 100 banci din Europa de Sud-Est dupa profitul inregistrat anul trecut, ocupand locul 31 conform clasamentului realizat de agentia de presa SeeNews. Editia din acest an a inclus 22 de banci romanesti, iar EximBank se mentine in top zece cele mai profitabile banci, fiind pe pozitia a 8-a.

Dupa activele de la finalul anului 2013, EximBank ocupa locul 73 in Top 100 Banci din Europa de Sud-Est, in conditiile in care, pentru realizarea clasamentului, au fost chestionate 250 de institutii bancare din 10 state.