EximBank sustine dezvoltarea relatiilor comerciale romano-turce

Bucuresti, 12 iulie 2012 – EximBank face toate demersurile pentru facilitarea accesului societatilor comerciale romanesti pe piete externe, altele decat cele europene, si, avand in vedere faptul ca Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara UE, ne dorim sa identificam impreuna cu oamenii de afaceri turci modul in care putem sustine dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua parti, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank, in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).

La aceasta intalnire au participat presedintele EximBank, Ionut Costea, presedintele TIAD, Omer Susli, precum si reprezentati ai unora dintre cele mai importante companii turcesti din Romania precum Garanti Bank, Credit Europe Bank sau URB Group Corporate Center.

“In acest moment, pentru exportatorii romani este imperios necesar sa iasa si pe alte piete in afara de cele membre UE. Multe firme au inceput deja sa faca acest lucru, iar noi le putem sustine demersurile prin intreaga noastra gama de produse, dar mai ales prin asigurarile pe care le putem oferi exportatorilor pentru a reduce riscurile asociate acestor tranzactii. Avem asigurari speciale pentru cei care doresc sa exporte in zone non-UE sau in state nemembre OECD, precum si produse care faciliteaza partenerilor din strainatate accesul la finantari pentru achizitionarea produselor si serviciilor furnizate de firmele romanesti”,  a spus Ionut Costea presedinte EximBank.

El a adaugat ca este important de semnalat comunitatii de afaceri ca poate beneficia de tot suportul din partea EximBank si spera ca, avand suportul TIAD, informatiile despre modalitatile prin care banca poate sustine demersurile de dezvoltare ale firmelor vor ajunge mult mai usor si rapid la destinatari.

EximBank este o institutie specializata al carui portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

”Suntem optimisti in ceea ce priveste potentialul economiei romanesti si credem ca printr-un parteneriat deschis putem derula proiecte economice importante. Suntem increzatori ca avand suportul EximBank vom identifica mai usor posibilitatile concrete de cooperare – poate chiar si  in cadrul unor joint ventures pe terte piete – astfel incat sa consolidam relatiile comerciale dintre cele doua state”, a spus Omer Susli, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania.

Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci este o organizatie non-profit, constituita in 1993, la initiativa oamenilor de afaceri turci din Romania si are ca principal obiectiv dezvoltarea relatiilor economice, sociale si culturale dintre Turcia si Romania.

TIAD reuneste circa 150 de membri care activeaza in domenii diverse: aparatura electrica si electronica, produse chimice si mase plastice, transport, constructii de masini, industrie, comert, financiar-bancar, alimentatie, confectii, turism, constructii.

Intalnirea de lucru cu  reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci face parte din strategia EximBank de promovare a produselor si serviciilor sale prin intermediul organizatiilor reprezentative pentru mediul de afaceri. Pana in prezent, banca a incheiat protocoale de colaborare cu Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor, cu majoritatea Camerelor de Comert si Industrie din tara, cu Uniunea Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania, precum si cu Patronatul Roman.