Exim Romania, primul an cu profit dupa noua luni

Bucuresti,  04 noiembrie 2015 – Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (EximAsig), al carei actionar majoritar este EximBank, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit de aproape 600.000 de lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut a raportat o pierdere de 816.000 lei, rezultatul reprezentand efectul direct al adoptarii unor masuride restructurare a activitatii si de reducere a riscurilor aferente politelor subscrise prin reasigurare.

”Pentru EximAsig este primul an de la infiintare in care inregistreaza profit dupa primele trei trimestre. Compania se afla in plin proces de optimizare a calitatii modelului de  business, fiind preocupata de eficientizarea cadrului general de functionare si de utilizare a resurselor, si, de aceea, consideram ca exista premise solide ca societatea sa isi consolideze rezultatele pana la sfarsitul anului”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

La finele lunii septembrie a acestui an, Exim Romania a raportat un volum de prime brute subscrise de 12,7 milioane de lei, gradul de solvabilitate al companiei – determinat ca raport intre marja de solvabilitate disponibila si maximul dintre marja de solvabilitate minima si fondul de siguranta – fiind de 1.09. Mentionam ca, potrivit datelor oficiale, pentru categoria asigurarilor generale, gradul de solvabilitate mediu al pietei era la finele primului semestru al anului de 0.54, din cele 28 de societati care practica asigurari generale numai opt inregistrand un grad de solvabilitate mai mare de 1.5, iar 13 societati avand un grad de solvabilitate cuprins intre 1.05 si 1.5.

Dupa primele trei trimestre ale anului, Exim Romania avea o marja de solvabilitate disponibila de 17,8 milioane de lei, iar coeficientul de lichiditate era de 1.52.

In prezent, societatea parcurge un proces de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, ca urmare a recomandarilor autoritatii de supraveghere din domeniu, formulate dupa derularea exercitiului Balance Sheet Review (BSR) la nivelul intregii piete de asigurari.

Majorarea de capital se va realiza, conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor din 12 octombrie 2015, prin diminuarea in prealabil a capitalului social prin reducerea valorii nominale a unei actiuni de la 10 lei, la 4 lei (valoare reiesita din calcul contabil), unica solutie legala care permite respectarea drepturilor tuturor actionarilor. Finalizarea acestei operatiuni este estimata pentru sfarsitul primului trimestru din 2016.

”EximAsig isi pastreaza obiectivele strategice de a oferi produse financiare eficiente care sa protejeze patrimoniul companiilor si de a furniza servicii de consultanta care sa permita dezvoltarea unor planuri de protectie financiara adecvate fiecarei companii. Societatea are toti indicatorii prudentiali peste limita minima admisa si continua procesul de indeplinire a masurilor asumate pentru stabilirea unor solutii solide privind solvabilitatea, asa cum au fost ele comunicate autoritatii de supraveghere din domeniu, iar, odata cu majorarea de capital, compania va inregistra un exces de capital conform legislatiei SOLVENCY I si va face un pas semnificativ pentru noul cadru legislativ SOLVENCY II care intra in vigoare in ianuarie 2016”, a mai Traian Halalai.

Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania este specializata in asigurarea riscurilor financiare, atat pentru operatiunile de export, cat si pentru operatiunile comerciale interne.

Autorizata in august 2010 pentru practicarea asigurarilor de credite si garantii, Exim Romania si-a extins activitatea pe parcursul anului 2011 prin obtinerea autorizatiei de practicare a altor sase clase de asigurari si anume: asigurari de incendiu si calamitati naturale, asigurari de daune la proprietati, asigurari de raspunderi civile, asigurari de accidente, asigurari de bunuri in tranzit si asigurari de pierderi financiare.

Un an mai tarziu, pentru a oferi clientilor sai o acoperire completa, fara ca acestia sa mai fie nevoiti sa isi segmenteze riscurile, Exim Romania si-a extins din nou activitatea pentru inca doua clase de asigurari si anume: asigurari de mijloace de transport aerian si asigurari de raspundere civila pentru mijloace de transport aerian.

EximAsig detine in portofoliu 30 de produse aferente acestor clase, acestea fiind destinate companiilor care desfasoara activitati comerciale cu parteneri externi si interni in domeniul constructiilor, productiei de bunuri si industriale, transporturilor rutiere, navale, aeriene, prestarilor de servicii, exportatorilor si celor din industria IT.