EximBank lanseaza contragarantia in numele si contul statului

Bucuresti, 2 martie 2015 – EximBank ofera, incepand din aceasta luna, un nou produs de garantare menit sa faciliteze participarea societatilor comerciale la proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

Astfel, prin contragarantia in numele si contul statului, EximBank garanteaza maximum 80% din scrisorile de garantie bancara(SGB) ce urmeaza sa fie emise de catre bancile comerciale pentru proiecte destinate sa asigure dezvoltarea infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului, ocuparea si formarea personalului, dezvoltarea IMM-urilor, precum si a tranzactiilor internationale.

”EximBankisi completeaza oferta de produse complementare celor pe care le au in portofoliu bancile comerciale si, astfel,punand impreuna produsele noastre cu oferta lor specifica, bancile pot structura solutii financiare complexe si complete pentru clientii lor. Contragarantia se acorda in completarea garantiilor colaterale constituite de agentii economici care solicita emiterea unei scrisori de garantie bancara, ceea ce reprezinta un beneficiu atat pentru companii, cat si pentru institutia finantatoare”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Contragarantia in numele si contul statului se acorda pentru scrisorile de garantie bancara de participare la licitatie, restituire avans, buna executie sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export, exceptie facand exportul catre companii asociate, productia si comertul produselor din tutun si alcool, activitati de natura jocurilor de noroc, precum si pentru tranzactiile si dezvoltarile imobiliare. In ceea ce priveste moneda de acordare, aceasta este cea a scrisorii de garantie bancara sau a plafonului de garantii, iar valabilitatea este de asemenea data de cea a SGB.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.

Pachetul de produse de finantare al EximBank cuprinde atat credite pentru activitatea curenta, cea de export  sau investitii, cat si produse specifice categoriei ajutoarelor de stat, precum: creditul cu dobanda subventionata, sau compensarea partiala a dobanzii, prin care firmele pot recupera pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii contractate in lei de la orice banca comerciala. EximBank si-a intregit oferta solutiilor de finantare prin dezvoltarea serviciilor de factoring si cash management, precum si a unei game variate de produse din zona trezoreriei.

Garantiile oferite de EximBank sunt emise in numele si contul statului roman, sunt  suverane, reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare. Banca ofera garantii pentru exportatori, IMM-uri si alte companii, societati care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri europene sau care dezvolta proiecte in domenii prioritare – dezvoltarea infrastructurii, protectia mediului.

In ceea ce priveste minimizarea riscurilor, EximBank ofera companiilor posibilitatea de a reduce substantial riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale printr-o gama variata de produse de asigurare. Impreuna cu subsidiara sa EximAsig – societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina.

In prezent, EximBank detine o retea de 20 de unitati, fata de 12 la finele anului 2012, iar operatorii economici pot obtine detalii despre produsele oferite prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau scriind la informatii@eximbank.ro.