EximBank lanseaza un nou produs de asigurare pentru exportatori

Bucuresti, 23 martie 2015 – EximBank ofera din aceasta luna un nou produs – asigurarea garantiilor de export – menit sa faciliteze internationalizarea companiilor romanesti, in special a IMM-urilor, prin preluarea de catre stat a riscurilor de executare nejustificata a garantiilor emise pentru participarea la licitatii internationale si a garantiilor emise pentru realizarea contractelor de export.

”Lansarea acestui nou instrument de reducere a riscurilor demonstreaza preocuparea permanenta a EximBank de pune la dispozitia exportatorilor romani produse moderne de asigurare, aliniate practicii internationale, produse de nisa pe care numai o banca de export-import le poate oferi. Asigurarea garantiilor de export reprezinta un instrument de tip last resort, pe care piata privata de asiguratori nu il pune la dispozitia exportatorilor si, de aceea, noua facilitate intra in categoria instrumentelor oficiale de sustinere a exportului”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Noul produs EximBank in numele si in contul statului se acorda in favoarea exportatorilor la solicitarea carora au fost emise garantii pentru participarea la licitatii in strainatate sau pentru realizarea contractelor de export. Asigurarea acopera maximum 95% din scrisorile de garantie bancara, plafoanele de garantii bancare sau garantiile emise de institutii de asigurare sau alte institutii abilitate pentru sustinerea tranzactiilor de export si a internationalizarii companiilor romanesti, fie direct in favoarea debitorului, fie indirect, prin institutii financiare din tara debitorului sau din terte tari.

Printre riscurile asigurate se numara cel de executare nejustificata a garantiilor de export de catre partenerul comercial, in conditiile in care asiguratul si-a indeplinit obligatiile in cadrul licitatiei si/sau obligatiile contractuale sau riscul de executare a garantiilor de export ca urmare a incapacitatii exportatorului de a-si indeplini obligatiile contractuale din cauza aparitiei riscurilor politice in tara debitorului sau intr-o terta tara.

EximBank a dezvoltat si ofera exportatorilor produse de asigurare care acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Impreuna cu subsidiara sa EximAsig – societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina.

Oferta EximBank include:
–       Polita de asigurare a riscului de neplata la extern, pentru riscuri non-piata,
–       Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung,
–       Polita de asigurare a creditului cumparator,
–       Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate.

La finele anului trecut, banca a lansat si o facilitate de asigurare temporara a exporturilor pe piata Uniunii Europene si a tarilor OECD, destinata companiilor romanesti care se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale si politice de catre asiguratorii privati. Aceasta facilitate, valabila pana la 31 decembrie 2016, intra in categoria ajutoarelor de stat si a fost autorizata de catre Comisia Europeana.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca detine o retea de 20 de unitati, fata de 12 la finele anului 2012, iar operatorii economici pot obtine detalii despre produsele oferite prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau scriind la informatii@eximbank.ro.