EximBank, model de business pentru agentii de export europene

Bucuresti, 30 iulie 2015 – Conceptul de business, care si-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare si a solutiilor de finantare oferite, specificul cadrului legal de functionare, precum si experienta in administrarea fondurilor statului pozitioneaza EximBank drept un model de replicat pentru dezvoltarea activitatii agentiilor de export din Europa Centrala si de Est.

In perioada 29-30 iulie 2015, la sediul EximBank, a avut loc  un workshop cu participarea unei delegatii a agentiei de export din Serbia –  AOFI (Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d.) -care s-a axat pe procesul de tranzitie a EximBank de la statutul de agentie de export, la cel de institutie financiar-bancara specializata.

”Reprezentantii AOFI s-au aflat intr-o misiune de documentare care a vizat modul de functionare a mecanismelor specifice de sustinere a exporturilor utilizate de EximBank. Un element important pe agenda discutiilor l-a reprezentat adaptarea cadrului de functionare a EximBank dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, un posibil model de urmat de AOFi in contextul in care Serbia se pregateste sa demareze negocierile efective de aderare. Procesul de pregatire si negociere a aderarii presupune eforturi consistente si de aceea ne-am exprimat disponibilitatea deplina de a oferi asistenta AOFI. Este un demers care se inscrie in coordonatele de politica externa ale autoritatilor, vizand sustinerea perspectivei europene a Serbiei, si reprezinta in acelasi timp una dintre preocuparile constante ale bancii de a dezvolta relatii de cooperare cu institutii similare pentru facilitarea accesului companiilor locale pe piete din intreaga lume”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Demersurile pentru infiintarea Bancii de Export Import a Romaniei – EximBank SA, ca agentie  pentru sustinerea exporturilor au inceput in 1991, iar EximBank-ul romanesc a primit certificatul de nastere la 8 aprilie 1992.

EximBank si-a largit gradual obiectul de activitate iar, in prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Astfel, de peste 20 de ani, EximBank se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind prin instrumentele financiare de care dispune proiectele companiilor locale.

Pentru detalii legate produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro.