EximBank, premiata pentru sustinerea si promovarea exporturilor

Bucuresti, 08 decembrie 2015 – Dinamica activitatii desfasurate de EximBank pentru sustinerea, dezvoltarea si promovarea exporturilor si a investitiilor romanesti in strainatate a fost recompensata prin decernarea distinctiei ”Cea mai buna banca pentru dezvoltarea comertului exterior” in cadrul Galei BankingNews, care a premiat excelenta in banking.

Premiul reprezinta o confirmare a progreselor consistente inregistrate de EximBank in directia dinamizarii activitatii, numai in perioada 2013 – septembrie 2015 expunerea nou aprobata fata de economia reala atingand 4,6 miliarde de lei, in ciuda provocarilor carora a trebuit sa le faca fata sectorul bancar romanesc. Impactul asupra economiei nationale este insa semnificativ mai mare, avand in vedere efectul de multiplicare al instrumentelor specifice prin care s-a materializat sprijinul acordat prin activitatea bancii.

La finele lunii septembrie, EximBank inregistra un profit net de 55 mil. lei, cu 58% peste nivelul din primele noua luni din 2014, si active cu 16% peste valoarea de la finele lui septembrie 2014, pe fondul dinamicii ascendente a activitatii de creditare. De asemenea, ca urmare a eforturilor de imbunatatire a calitatii portofoliului de credite, banca raporta la sfarsitul lunii septembrie o rata a creditelor neperformante de 3,3%, mult sub media sistemului bancar, de aproape 13%.

Pe parcursul acestui an, banca s-a concentrat pe continuarea cresterii flexibilitatii si adaptarii ofertei de produse si servicii la cerintele companiilor si a lansat o serie de noi produse. Astfel, portofoliul de asigurari a fost extins cu Asigurarea garantiilor de export, un instrument de tip last resort, pe care piata privata de asiguratori nu il pune la dispozitia exportatorilor, aceasta facilitate intrand in categoria instrumentelor oficiale de sustinere a exportului.

De asemenea, banca a introdus in oferta si factoringului intern cu regres, care, alaturi de factoringul de export fara regres, inregistreaza evolutii ascendente, si a lansat si un nou serviciu de trezorerie ce faciliteaza clientilor bancii tranzactionarea si urmarirea on-line a evolutiilor cotatiilor valutare, precum si efectuarea automata a tranzactiilor valutare.

In plus, EximBank a lansat si Contragarantia de stat,produs menit sa faciliteze participarea societatilor comerciale la proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

Tot in acest an, banca a operat si o serie de reduceri la nivelul unor comisioane pentru plati si a extins programul pentru realizarea operatiunilor bancare. Aceste modificari aduse in zona de cash management sunt in beneficiul firmelor, permitand reducerea costurilor asociate tranzactiilor bancare si, in acelasi timp, accelerand decontarile.

Sustinerea EximBank pentru companiile exportatoare nu se limiteaza numaila pachetul de produse financiar-bancare pe care il ofera, banca pozitionandu-se ca un factor de coagulare a comunitatii exportatoare romanesti si asumandu-si, in 2014, coordonarea infiintarii Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX.

AREX-organizatie profesionala, neguvernamentala,ce are ca scop sustinerea si promovarea intereselor societatilor romanesti care deruleaza tranzactii comerciale internationale in vederea consolidarii prezentei romanesti pe piete externe –  reuneste in prezent peste 100 de membri, atat din randul companilor importante ale industriei romanesti, cat si IMM-uri, cu activitati in domenii  diverse – de la mobila si automotive, la energie, metalurgie sau IT. Asociatia continua sa atraga tot mai multe companii exportatoare, calitatea de membru neimplicand o contributie financiara.

EximBank este o institutie specializata dedicata exclusiv segmentului corporateal carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pe parcursul ultimilor trei ani, banca s-a concentrat pe revitalizarea serviciilor bancare complementare si si-a dezvoltat si consolidat portofoliului de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, care acum intregesc oferta de creditare, garantare si asigurare.

EximBank opereaza o retea comerciala de 20 de unitati, iar pentru detalii suplimentare legate de produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro.