Halalai: Mizam pe dinamizarea colaborarii cu reteaua externa de consilieri

Bucuresti, 07 iulie 2015 – Asociatia Romana a Exportatorilor – AREX mizeaza pe dinamizarea colaborarii cu reteaua externa de consilieri a Ministerului Economiei, Comertului si Turismului pentru a furniza membrilor sai suportul necesar continuarii cresteriivolumului exporturilor si patrunderii pe noi piete externe, a spus Traian Halalai, vicepresedintele AREX, cu ocazia Reuniunii anuale a consilierilor economici din cadrul birourilor de promovare comercial economica din reteaua externa.

”Avem istoricul unei bune colaborari cu dumneavoastra, dar ne dorim sa dinamizam colaborarea pentru ca, in opinia noastra, reprezentati un activ foarte valoros pe care il putem exploata in beneficiul exportatorilor romani. Filialele de grupuri straine, care realizeaza peste 70% din exporturi, nu au nevoie de acces la studii si analize de piete sau de sprijin din partea retelei de consilieri comerciali din strainatate. Asemenea forme de sustinere si multe altele sunt necesare companiilor cu capital local, in special celor mici si mijlocii. De aceea, credem ca o colaborare mai stransa cu AREX, care se poate pozitiona ca facilitator al transferului catre mediul de afaceri al informatiilor de afaceri care va parvin, poate creea un context favorabil sustinerii intereselor exportatorilor si investitorilor romani in strainatate”, a spus Traian Halalai.

Oficialul AREX a mentionat ca este important pentru exportatori sa aiba acces la informatii legate de oportunitatile de afaceri semnalate la birourile de promovare comercial-economica, cu un accent crescut pe cele din spatiul extra-comunitar, dar si la cele legate de proiecte guvernamentale derulate in diverse state cu finantari din partea institutiilor financiare internationale (Banca Mondiala, BEI, BERD, etc.) si chiar la ghiduri de bune practici pentru diferite piete internationale.

”In calitate de presedinte executiv al EximBank, care este membru fondator al asociatiei, va pot spune ca implicarea noastra este maxima, iar AREX este deja inca un canal prin care banca pune in aplicare rolul pe care este obligata sa il indeplineasca in conformitate cu statutul sau – de sustinator al mediului de afaceri romanesc. Sprijinul nostru se concretizeaza atat prin instrumentele financiare specifice – finantari, garantii si asigurari, cat si prin furnizarea de informatii relevante de business si prin facilitarea relatiei de business cu potentiali parteneri externi prin prisma parteneriatelor pe care banca le are incheiate cu institutii financiare omoloage”, a mai spus Traian Halalai.

Asociatia Romana a Exportatorilor – AREX este o organizatie profesionala, neguvernamentala, ce are ca scop sustinerea si promovarea intereselor societatilor romanesti care deruleaza tranzactii comerciale internationale in vederea consolidarii prezentei romanesti pe piete externe.

Asociatia, care a fost infiintata in anul 2014, numara in prezent peste 100 de membri, atat din randul companilor importante ale industriei romanesti, cat si din categoria intreprinderilor mici si mijlocii, cu activitati in domenii  diverse, de la mobila si automotive, la energie, metalurgie si IT.

AREX este deschisa oricarei companii exportatoare, calitatea de membru neimplicand o contributie financiara, pentru detalii suplimentare: www.arex.com.rosau arex@arex.com.ro.