Profit net de 40 de milioane de lei pentru EximBank in primul semestru

Bucuresti, 24 august 2015 – EximBank, banca specializata dedicata exclusiv segmentului corporate, a incheiat primul semestru al acestui an cu profit net de 40 de milioane de lei, cu 26% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2014, pe fondul extinderii portofoliului de produse si a acoperirii teritoriale.

”Evolutia pozitiva pe care o inregistram la jumatatea acestui an este rezultatul direct al procesului de modernizare prin care a trecut EximBank, demers care s-a concentrat pe cresterea flexibilitatii si a adaptarii ofertei de produse si servicii la cerintele companiilor. Astfel, optimizarea modelului de business pentru ca acesta sa fie unul sustenabil, cu bun randament si un risc controlat, s-a impus in conditiile in care reducerea continua a ratelor de referinta pe piata bancara a avut un impact financiar major. Vom continua sa oferim clientilor nostri cele mai potrivite solutii financiare, urmand acelasi parcurs solid si prudent, astfel ca suntem optimisti in privinta evolutiei bancii pentru acest an”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

La jumatatea anului, activele banciis-au majorat cu 174 de milioane de lei, depasind cu 4% nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate.

Volumul expunerilor noi derulate in primele sase luni ale acestui an de EximBank – atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului – a totalizat peste 600 milioane lei, cu 5% peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

Ca urmare a eforturilor de imbunatatire a calitatii portofoliului de credite, banca inregistra la finele primului semestru o reducere consistenta a ratei creditelor neperformante pana la 3,3%, fata de 8,9% in iunie 2014, si mult sub nivelul mediei inregistrate la jumatatea anului de sistemul bancar, de 13%.

”In ceea ce priveste demersurile privind extinderea mandatului EximBank prin preluarea atributiilor specifice unei banci de dezvoltare, procesul de revizuire si actualizare a cadrului legislativ relevant este aproape finalizat. Suntem increzatori in capacitatea comitetului interinstitutional – coordonat de Ministerul Finantelor Publice – de a finaliza acest proces legislativ in cel mai scurt timp astfel incat sa avem operationala aceasta zona de business pana la finele anului. Prin aceasta extindere de mandat, EximBank isi va diversifica si intensifica activitatile desfasurate pana in prezent in numele si contul statului. Vorbim de banca de dezvoltare ca o institutie specializata, creata de guvern pentru a contribui la dezvoltarea economiei prin finantarea domeniilor prioritare, inclusiv a proiectelor de infrastructura, sustinerea exporturilor romanesti si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene”, a mai spus Traian Halalai.

Autoritatile au decis in prima parte a anului ca viitoarea banca de dezvoltare a Romaniei sa fie construita pe structura EximBank, activitatea acesteia urmand sa se concentreze pe finantarea dezvoltarii economice si cresterea eficientei politicilor macroeconomice.

EximBank este o institutie specializata care se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Instrumentele sale financiare specifice de finantare, garantare si asigurare pot fi accesate de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Pachetul de produse de finantare al EximBank cuprinde credite pentru activitatea curenta, pentru activitatea de export sau pentru investitii, banca intregindu-si oferta solutiilor de finantare prin dezvoltarea serviciilor de factoring si cash management, precum si a unei game variate de produse din zona trezoreriei. In prima jumatate a acestui an, EximBank a a operat reduceri la o serie de comisioane pentru plati si a extins programul pentru realizarea operatiunilor bancare ceea ce permite reducerea costurilor asociate tranzactiilor bancare si, in acelasi timp, accelerarea decontarilor.

Garantiile oferite de EximBank sunt emise in numele si contul statului roman, sunt suverane, reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare. Anul acesta, banca a lansat un nou produs de garantare – Contragarantia de stat – menit sa faciliteze participarea societatilor comerciale la proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

In ceea ce priveste minimizarea riscurilor, EximBank ofera companiilor o gama variata de produse de asigurare care reduc substantial riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale. Portofoliul de asigurari a fost extins in acest an cu Asigurarea garantiilor de export, un instrument de tip last resort, pe care piata privata de asiguratori nu il pune la dispozitia exportatorilor, aceasta facilitate intrand in categoria instrumentelor oficiale de sustinere a exportului.

Banca opereaza o retea comerciala de 20 de unitati, iar pentru detalii suplimentare legate de produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro.