Profit net de peste 10 milioane de euro in 2014 pentru EximBank

Bucuresti, 7 aprilie 2015 – EximBank a incheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro), valoare care ridica profitul net cumulat al bancii in perioada 2013-2014 la un nivel de 92 de milioane de lei.

Banca a realizat anul trecut un profit operational de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare fata de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operatiunilor de scoatere in afara bilantului a unor creante aferente in proportie de 98% expunerilor acordate inainte de 2013.

”EximBank si-a dinamizat consistent activitatea in ultimii doi ani, atingand indicatori de performanta peste media pietei financiare. In 2014, in conditiile in care datele pre­li­mi­nare indica o pierdere de peste patru mi­liarde de lei pentru intregul sistem bancar local, iata ca EximBank reuseste sa se mentina in categoria restransa a bancilor profitabile. Banca si-a majorat anul trecut expunerea totala la 4,7 miliarde de lei, fata de 4,5 miliarde de lei in 2013, actionand pe o piata de corporate banking caracterizata de o cerere de creditare scazuta si, in acelasi timp, de o concurenta puternica”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Pe parcursul anului trecut, EximBank a acordat credite noi in valoare de aproape 900 de milioane de lei, nivel in linie cu cifrele inregistrate anul anterior. Principalii beneficiari ai noilor facilitati de finantare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% in totalul creditelor noi acordate, urmate de intreprinderile mici si mijlocii (41%).

”EximBank a avut un rol deosebit de important in sustinerea mediului de afaceri local, prin diversificarea si intensificarea utilizarii instrumentelor specifice de suport atat in nume si cont propriu, cat si in numele si in contul statului. Astfel, expunerea nou aprobata fata de economia reala a atins 3,4 miliarde de lei in perioada 2013 – 2014, in ciuda provocarilor carora a trebuit sa le faca fata sectorul bancar romanesc. Impactul asupra economiei nationale este insa semnificativ mai mare, avand in vedere efectul de multiplicare al instrumentelor specifice prin care s-a materializat sprijinul acordat prin activitatea bancii”, a explicat Traian Halalai.

Oficialul EximBank a subliniat ca banca s-a concentrat pe implementarea unei politici prudentiale in ceea ce priveste analiza riguroasa a dosarelor de credit, ceea ce a avut ca efect mentinerea unui nivel extrem de redus al creditelor neperformante. ”Ne mandrim practic cu o calitate foarte buna a expunerii asumate de banca ce se traduce intr-un nivel al creditelor neperformante in 2014 de 3,1% fata de o medie a sistemului bancar de circa 14%”, a mai spus Traian Halalai.

Aceasta intensificare a suportului acordat economiei romanesti in perioada 2013 – 2014 a avut loc in conditiile in care banca a parcurs un amplu proces de modernizare care a vizat redefinirea si eficientizarea fluxurilor operationale, diversificarea si imbunatatirea semnificativa a calitatii gamei de produse si servicii (trezorerie, trade finance, factoring si cash management), precum si extinderea retelei teritoriale cu noua unitati.

”Credem ca banca este pregatita sa intre intr-o faza de dezvoltare sustinuta a activitatii, iar faptul ca autoritatile au decis ca EximBank sa-si extinda mandatul prin preluarea atributiilor specifice unei banci de dezvoltare ofera o platforma solida de sustinere a evolutiei pozitive”, a mai spus Traian Halalai.

Autoritatile au decis recent ca activitatile specifice unei banci de dezvoltare sa fie gestionate de EximBank, modelul operational urmand sa se concentreze pe finantarea economiei reale si cresterea eficientei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbtiei fondurilor europene in perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finantarii proiectelor care reprezinta angajamente ale Romaniei fata de UE.

Cadrul integrat de functionare este in curs de elaborare, urmand sa fie definitivat in cel mai scurt timp de grupul de lucru care reuneste experti ai EximBank, ai Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerul Fondurilor Europene.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.

Pachetul de produse de finantare al EximBank cuprinde atat credite pentru activitatea curenta, cea de export  sau investitii, cat si produse specifice categoriei ajutoarelor de stat, precum: creditul cu dobanda subventionata, sau compensarea partiala a dobanzii, prin care firmele pot recupera pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii contractate in lei de la orice banca comerciala. EximBank si-a intregit oferta solutiilor de finantare prin dezvoltarea serviciilor de factoring si cash management, precum si a unei game variate de produse din zona trezoreriei.

Garantiile oferite de EximBank sunt emise in numele si contul statului roman, sunt  suverane, reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare. Banca ofera garantii pentru exportatori, IMM-uri si alte companii, societati care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri europene sau care dezvolta proiecte in domenii prioritare – dezvoltarea infrastructurii, protectia mediului.

In ceea ce priveste minimizarea riscurilor, EximBank ofera companiilor posibilitatea de a reduce substantial riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale printr-o gama variata de produse de asigurare. Impreuna cu subsidiara sa EximAsig – societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina.

Pentru detalii legate produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro.