Profitul EximBank in primul trimestru din 2015, de 5 ori mai mare fata de T1 2014

Bucuresti,  25 mai 2015 – EximBank continua strategia agresiva de crestere pe care a urmat-o in ultimii doi ani  si raporteaza pentru primul trimestru din 2015 un profit net de aproape 35 de milioane de lei, de cinci ori mai mare fata de cel inregistrat in perioada similara din 2014.

”EximBank are un inceput de an foarte bun, iar faptul ca inregistram un profit net cu 28 de milioane de lei mai mare fata de primul trimestru din 2014 demonstreaza corectitudinea principiilor pe care le-am aplicat in gandirea noastra strategica. Consideram ca este o performanta remarcabila, mai ales in conditiile in care ne-am asumat cresterea gradului de sustinere a economiei reale intr-o perioada dificila pentru piata finantarilor corporate, marcata de actiunea unor factori externi adversi precum nivelul redus al cererii si concurenta intensa pe partea de oferta. In primele trei luni ale acestui an, volumul expunerilor noi asumate (atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului) a ajuns la aproape 275 de milioane de lei, din care 80% au fost directionate catre finantarea companiilor, diferenta fiind reprezentata de scrisori de garantie bancara sau plafoane multiprodus. In acelasi timp, portofoliului de credite nete al bancii s-a majorat cu 6% fata de sfarsitul anului trecut”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Expunerile totale din activitatile de finantare, garantare si asigurare derulate de EximBank se situau la sfarsitul primului trimestru al acestui an la 4,74 miliarde de lei, fiind orientate in principal catre companii care activeaza in sectoare prioritare ale economiei precum productia si distributia de energie, industria metalurgica, industria extractiva etc.

Activele bancare au atins la 31 martie 2015 nivelul de 4,1 miliarde de lei, in crestere cu 5% fata de cel inregistrat la finalul anului trecut, la acestea adaugandu-se expunerile administrate de EximBank in numele si contul statului roman, in valoare de 2,3 miliarde de lei.

In primul trimestru al anului, venitul net bancar al EximBank a urcat cu 45% fata de intervalul similar din 2014, pana la 59,8 milioane de lei, evolutie sustinuta de cresterea venitului net din dobanzi si de evolutia pozitiva a veniturilor obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat. In acelasi timp, cheltuielile operationale au fost de 23,8 milioane de lei, in urcare cu 8% fata de primul trimestru din 2014 ca urmare a extinderii teritoriale si a bazei de clienti/produse. Aceste rezultate au condus la obtinerea unui profit operational de 35,9 milioane de lei, in crestere cu 87% fata de cel inregistrat in intervalul similar din 2014.

Pe parcursul perioadei mentionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent dar constant, ponderea costurilor operationale in venitul net bancar reducandu-se de la 55% in anul 2012, la 43% in 2014, respectiv 40% in primele trei luni ale acestui an.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins nivelul de 12,4% fata de un nivel al anului 2014 de 4,4%, in vreme ce rentabilitatea activelor s-a plasat la 3,6% fata de un nivel de 1,2% realizat in 2014. Raportul dintre costuri si venituri a fost de 39,7%, in scadere cu 24 de puncte procentuale fata de perioada similara a anului 2014.

La finele primului trimestru al anului, banca se situa cu mult peste limitele impuse de Basel III atat in ceea ce priveste rata adecvarii capitalului (65% versus 8% – nivel reglementat), cat si in ceea ce priveste cerintele de lichiditate (decembrie 2014:  indicatorul de acoperire cu lichiditati 340%, indicatorul de finantare neta stabila 140%).

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca a obtinut in 2014 un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 mil. euro) si a majorat expunerea totala fata de economia reala la 4,7 miliarde de lei, fata de 4,5 miliarde de lei in 2013. EximBank a incheiat anul 2014 cu o rata a creditelor neperformante de doar 3,1%, mult sub media sistemului bancar de 13,9%.

Pentru detalii legate produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro