EximBank indeamna bancile sa apeleze mai mult la garantiile de stat

Bucuresti, 13 aprilie 2016 – Aproape 50 de reprezentanti ai managementului executiv si operativ din bancile comerciale au participat ieri la o intalnire de lucru organizata de EximBank pentru identificarea de noi oportunitati de colaborare menite sa creasca rata de utilizare a garantiilor si asigurarilor de stat in beneficiul direct al sectorului antreprenorial local.

EximBank actioneaza ca unic agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, astfel ca detine in portofoliu produse care, pe de o parte, faciliteaza accesul companiilor la finantarile de care au nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de munca, iar, pe de alta parte, permit bancilor partenere sa accelereze creditarea, avand consistent acoperitriscul asociat creditelor acordate.

Banca a lansat recent un nou produs de garantare – Plafonul de garantare IMM, in cadrul caruia EximBank pune la dispozitia bancilor comerciale un plafon de garantare in valoare de 200 de milioane de lei, pe care institutiile bancare de pe piata locala il pot utiliza in acest an pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.

”Garantiile pe care statul roman le emite prin intermediul EximBank reprezinta o resursa extraordinara si accesibila pe care credem ca atat companiile, cat mai ales bancile comerciale, ar trebui sa o exploateze mai mult. Am decis sa organizam aceasta intalnire tocmai pentru a identifica modalitatile prin care putem dinamiza parteneriatele pe care le avem cu bancile comerciale astfel incat sa crestem rata de utilizare a acestor instrumentece au dublu impact pozitiv. Vorbim practic de garantii cu risc suveran in spate, un instrument care poate deschide mult mai usor calea companiilor spre produsele oferite de banci, in conditii de risc reduse pentru acestea din urma”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

In prezent, orice banca comerciala poate incheia un acord de plafon cu EximBank in cadrul caruia ii va fi pusa la dispozitie o suma in limita careia EximBank va emite garantii de stat pentru creditele de investitii si/sau pentru activitatea curenta acordate IMM-urilor de banca partenera. Procentul de acoperire a creditelor prin garantiile de stat emise de EximBank in cadrul unui plafon variaza in functie de destinatia finantarii acordate fiind de maximum 80% in cazul creditelor de investitii si de maximum 70% pentru creditele destinate finantarii activitatii curente.

Bancile comerciale pot accesa de asemenea si contragarantia in numele si contul statului prin care EximBank garanteaza maximum 80% din scrisorile de garantie bancarace urmeaza sa fie emise de institutiile financiare pentru proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

Contragarantia se acordapentru scrisorile de garantie bancara de participare la licitatie, restituire avans, buna executie sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export si se emite in moneda scrisorii de garantie bancara sau a plafonului de garantii.

Detalii despre produsele oferite se pot obtine prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau scriind la informatii@eximbank.ro.