Traian Halalai, EximBank: Continuam sa incurajam exportatorii sa abordeze piete noi, din afara UE

Bucuresti, 13 iunie 2016– Firmele romanesti vor putea participa alaturi de companii coreene la proiecte investitionale derulate in terte tari, in conditii favorabile si concurentiale corecte, in urma acordului de cooperare pe care EximBank l-a semnat recent, la Bucuresti, cu Korea Trade Insurance Corporation (K-Sure), agentia de export a Republicii Coreea.

”Prin semnarea acordului de cooperare cu K–Sure, EximBank continua sa incurajeze comunitatea exportatorilor romani sa abordeze piete noi, din afara Uniunii Europene, dar, mai ales, sa se implice in tranzactii de export complexe, cu participare internationala, unde nivelul de competitivitate in crestere al companiilor romanesti poate fi valorificat cu succes. EximBank ramane astfel un partener valoros pentru exportatorii romani, atat prin oferirea instrumentelor necesare pentru derularea unor tranzactii comerciale internationale sigure si competitive, dar si prin implicarea in crearea unor contexte favorabile pentru afaceri”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

In cadrul intalnirii cu delegatia coreeana, condusa de Kim Young-hak, presedintele K-Sure, a fost subliniata importanta coperarii la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, ca element fundamental de sustinere a cresterii economice, prin stimularea inovatiei si a crearii de noi locuri de munca, in vederea atingerii a noi tinte de performanta. De asemenea, a fost punctat faptul ca pozitia geostrategica a Romaniei la Marea Neagra si statutul de stat membru al Uniunii Europene, pozitioneaza tara noastra ca un partener deosebit de important in arhitectura comerciala a Republicii Coreea in raport cu piata europeana.

K-Sure, agentia de export a Republicii Coreea, a fost infiintata, ca si EximBank, in 1992, si gestioneaza un volum al exporturilor asigurate de aproape 25% din totalul exporturilor acestei tari.

Potrivit statisticilor oficiale, la nivelul anului 2015, volumul total al schimburilor comerciale intre Romania si Republica Coreea s-a cifrat la aproape 960 de milioane de dolari, exporturile romanesti urcand 11,3%  fata de anul anterior, pana la 459,3 milioane de dolari. De altfel, Republica Coreea a fost singura piata care a inregistrat o crestere a exporturilor in topul primelor 10 tari necomunitare de destinatie ale marfurilor romanesti. Ca si structura, companile locale au exportat in special masini si aparate mecanice, produse vegetale, lemn si produse din lemn.

EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate pentru adaptarea la evolutiile economice nationale si mondiale, cresterea adresabilitatii si a eficientei, EximBank este astazi o institutie financiara complexa, cu un portofoliu ce poate fi accesat de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

In  2014, EximBank s-a pozitionat ca un factor de coagulare a comunitatii exportatoare si si-a asumat coordonarea infiintarii Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX, dedicata sustinerii si promovarii intereselor firmelor romanesti ce deruleaza tranzactii comerciale internationale. AREX reuneste in prezent peste 100 de membri, atat din randul companilor importante ale industriei romanesti, cat si IMM-uri, cu activitati in domenii  diverse – de la mobila si automotive, la energie, metalurgie sau IT.