EximBank finanteaza Romelectro pentru un proiect in Egipt

Bucuresti, 06 iulie 2016 – EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, un plafon de finantare multiprodus in valoare de 63 milioane de lei, destinat unui proiect pe care compania il va derula in Egipt.

Romelectro este lider de consortiu, impreuna cu alte doua firme romanesti, pentru montajul si punerea in functiune a unui bloc de 1200 MW la termocentrala in ciclu combinat pe gaze naturale de la Burullus, in Egipt, valoarea contractului fiind de circa 30 de milioane de euro.

”Suntem incantati ca reusim sa fim din nou parte a unui amplu proiect derulat in domeniul energetic care demonstreaza inca o data ca firmele romanesti au capacitatea de a se implica in programe complexe, cu participare internationala, unde isi pot valorifica nivelul ridicat de competitivitate. Acordul pe care l-am incheiat cu Romelectro va asigura companiei finantarea necesara pentru derularea acestui important contract extern si, in acelasi timp, va permite derularea tranzactiilor comerciale in deplina siguranta avand in vedere faptul ca EximBank a acordat societatii si o asigurare in numele si contul statului roman pentru exporturi in Egipt in valoare de 18 milioane de euro. Aceasta tranzactie este din punctul nostru de vedere una completa pentru ca ne permite sa ne punem in valoare toate atuurile atingandu-ne in acelasi timp obiectivele strategice: sustinerea companiilor romanesti, mai ales a celor interesate de extinderea operatiunilor lor pe piete din afara Europei, si a proiectelor de anvergura in domenii economice prioritare, asa cum este cel energetic, cu un necesar ridicat de finantare, dar si cu importante oportunitati”, a declarat Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

”Ne bucuram ca regandirea strategiei corporative, cu focus pe consolidarea prezentei noastre pe plan international, incepe sa dea roade, Romelectro revenind iata in forta pe pietele externe. Sunt tari si regiuni pe glob care promoveaza portofolii generoase de proiecte, marea majoritate investitii noi, cu finantare asigurata. Noi am analizat la detaliu aceste piete si acolo unde analizele de risc si de capabilitate au corespuns, am lansat campanii de intrare pe acele piete. Vom continua asadar sa participam si la alte licitatii externe ce presupun lucrari complexe, concentrand pentru implementarea acestor proiecte resurse din cat mai multe companii romanesti si, speram, avand in continuare suportul EximBank pentru derularea lor”, a spus Viorel Gafita, presedintele Romelectro.

Proiectul la care va participa Romelectro in Egipt este parte a unui amplu program al autoritatilor egiptene de crestere a capacitatilor de producere a energiei electrice, care sa acopere consumul in crestere. Astfel, proiectul prevedere dezvoltarea a trei termocentrale greenfield (4.800 MW fiecare) la Beni Suef, Burullus si New Capital, termenul de finalizare fiind sfarsitul lui 2018, cu faze intermediare de finalizat in 2017. Furnizorul echipamentelor principale este Siemens AG, care a semnat in toamna un contract de 9 miliarde de dolari pentru care Deutsche Bank AG, HSBC Middle East si KfW Ipex Bank GmbH au fost mandatate pentru finantare.  In cadrul acestui proiect, Romelectro, lider de consortiu, impreuna cu alte doua firme romanesti, a subcontractat o parte din lucrarile aferente montarii unei centrale pe gaz de 1.200 de MW.

Despre Romelectro

Romelectro SA este investitor si dezvoltator de proiecte complexe de energie: producere (termo, hidro, regenerabile), transport si distributie ale energiei electrice, precum si de proiecte de infrastructura si din industriile neenergetice. Din Grupul ROMELECTRO mai fac parte ISPE, CELPI si Electromontaj Sibiu. ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice) a fost infiintat in anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul national de electrificare; ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic National din Romania, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, statiile si liniile electrice si sistemul in ansamblu. CELPI este contractor de productie, montaj si testari mecanice a structurilor metalice pentru stalpi de energie electrica si telecomunicatii, iar Electromontaj Carpati Sibiu este contractor de lucrari de montaj instalatii electrice si de automatizare.

 

Pentru detalii:  office@romelectro.ro

+ 40 21 200 43 00                            www.romelectro.ro