Intrevedere EximBank Romania – China EximBank
Bucuresti, 27 martie 2017 – In contextul provocarilor macroeconomice inregistrate la nivel mondial, orientarea catre parteneriate pe termen lung cu tari care au dezvoltat modele economice viabile si sustenabile a devenit o necesitate pentru economiile aflate in evolutie, iar EximBank intreprinde toate demersurile pentru a transforma acordurile incheiate cu banci si institutii financiare internationale in instrumente reale de sustinere a companiilor romanesti, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank, in cadrul intalnirii pe care oficialii bancii au avut-o la finele saptamanii trecute cu o delegatie a China EximBank.
Pe agenda intrevederii, la care au participat Yuan Xingyong, vicepresedinte si membru al Consiliului de Administratie al China EximBank, precum si membri ai echipei bancii chineze responsabila pentru zona Europei Centrale si de Est, s-au aflat subiecte de interes comun privind dezvoltarea colaborarii dintre cele doua banci, precum si explorarea celor mai bune modalitati de sustinere a proiectelor comune cu impact semnificativ in domeniul infrastructurii si energiei din tara noastra.
China Eximbank acorda finantari pentru proiecte nationale prioritare, cu garantia statelor respective, portofoliul de succes ale bancii fiind localizat in Africa, Asia si, recent, in Europa Centrala si de Est. Avand in vedere dezideratul partii chineze de a lua parte la proiecte de anvergura si la nivel european, China Eximbank a participat la constituirea Fondului de cooperare in domeniul investitiilor alocat de Guvernul chinez pentru proiecte in Europa Centrala si de Est, in valoare de 500 mil. USD. In ceea ce priveste Romania, strategia investitionala a Fondului vizeaza cu prioritate proiecte de infrastructura, energie, productie si protectia mediului.
EximBank Romania si China Eximbank au semnat in 2014 un Acord de cooperare financiara, avand ca obiect principal cooperarea pentru promovarea investitiilor companiilor chineze in Romania, formalizand astfel relatiile dintre principalele institutii financiare cu capital de stat din cele doua tari, al caror mandat consta in sustinerea tranzactiilor internationale si a proiectelor in domenii prioritare ale companiilor locale.