IRUM – Drumul spre succes

65 de ani de existenta, peste 25 de ani de experienta antreprenoriala, aproape 600 de angajati si titulatura de cel mai mare producator de tractoare agricole si utilaje forestiere din Romania. Acestea sunt datele care exprima o farama din povestea de succes a companiei IRUM, poveste care abia incepe.

IRUM a fost infiintata in 1953 si ani de-a randul a fost considerata una dintre cele mai importante companii producatoare din tara. Patruzeci de ani mai tarziu, in 1993, cu fonduri proprii si un imprumut bancar, familia Oltean – Violeta si Mircea – pun bazele companiei Maviprod, o companie specializata in comertul cu piese de schimb si accesorii pentru sectoarele agricol si forestier.

In doar cinci ani de la infiintare, Maviprod achizitioneaza 53% din pachetul companiei IRUM si devine astfel actionarul principal. Urmatorul pas strategic face ca IRUM sa devina o companie cu capital integral privat.

Din momentul privatizarii companiei lucrurile au evoluat treptat intr-o directie foarte buna. Maviprod devine unicul distribuitor al motoarelor Perkins in Romania, Ungaria si Republica Moldova, iar IRUM modernizeaza si imbunatateste permanent utilajele forestiere TAF, astfel incat acestea devin un produs reprezentativ pentru companie.

Afacerea IRUM a depasit de mult hotarele tarii, colaborand cu dealeri din tari precum Franta, Belgia, Germania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Spania, Polonia, Chile si Africa de Sud.

,,Avem o strategie bine pusa la punct in privinta expansiunii. Scopul IRUM este de a dezvolta utilaje flexibile, care sa fie usor de exploatat pe orice tip de teren. In acest sens, este foarte importanta colaborarea cu dealerii nostri pentru ca impreuna sa identificam nevoile clientilor”, spune Mircea Oltean, CEO al grupului Irum-Mavi.

Fabrica IRUM se afla in orasul Reghin, judetul Mures, si se intinde pe o suprafata de 175.000 metri patrati. Proprietarii numesc acest loc ,,acasa”. Compania produce tractoare articulate forestiere TAF, tractoare agricole, piese de schimb si accesorii pentru tractoare si funiculare.

In 2018, IRUM a prezentat noul tractor agricol romanesc TAGRO, concept original, de la idee pana la produsul finit, al Centrului de Cercetare si Dezvoltare pentru Utilaje Agricole si Forestiere iFOR IRUM, singurul centru de cercetare in domeniu din tara noastra. Proiectul inovator a presupus o investitie totala de peste 4 milioane de euro si munca a peste 50 de ingineri romani.

“Reteta noastra de succes este simpla: integram tehnologiile de ultima generatia in procesul de productie si imbinam creativitatea cu experienta in activitatea centrului nostru de cercetare si dezvoltare. In plus, designul, inovatia si feedback-ul clientilor nostri sunt forta motrice din spatele masinilor noastre. Fiecare model nou vine dupa ani de proiectare, testare si prototipare inainte ca alti pasi sa fie facuti in procesul de dezvoltare. Aproximativ 70% din componentele tractorului sunt productie proprie, ceea ca face ca activitatea noastra sa contribuie semnificativ la dezvoltarea Romaniei”, adauga Mircea Oltean.

Pentru familia Oltean realizarile de pana acum si succesul in afaceri sunt doar motivatii pentru a continua sa atinga noi obiective, cu aceeasi determinare si perseverenta. Fabrica din Reghin va ramane intotdeauna “acasa”. O casa in continua transformare, cu visuri si obiective mereu noi.

Mai multe despre IRUM