Import-Export PAL-MAR – Cum faci milioane din oua

Ivácson Pál este omul care a invatat pe parcursul timpului ca afacerile de succes, profitabile pe termen lung, sunt cele care se bazeaza pe productia sau comercializarea produselor de consum, ieftine, necesare majoritatii populatiei. Asa s-a indreptat spre piata alimentara si anume spre productia de oua. Ouale sunt o sursa completa de proteina, vitamine precum A, B12,B6, D, E, minerale precum fier, seleniu, zinc, acizi grasi Omega 3 si ar trebui incluse in orice plan alimentar echilibrat, fiind indicate in combaterea anemiilor si ca ajutor in scaderea ponderala.

”Consumate ca atare sau ca ingredient in prajituri sau alte preparate, ouale sunt alimentul minune, complet din punct de vedere nutritional, o sursa de hrana indispensabila pentru majoritatea romanilor, chiar si vegetarieni. Am auzit si eu ca toti romanii doresc produse de origine animala din sursa sigura, asadar in 2004 mi-am propus sa fiu chiar eu aceea sursa sigura”, povesteste antreprenorul referindu-se la inceputurile afacerii sale.

Asa a luat nastere IMPORT-EXPORT PAL-MAR SRL, afacerea de familie bazata pe cresterea gainilor outoare, gandita si sustinuta de Ivácson Pál in calitate de administrator si asociat unic, ajutat de fiul sau Róbert. ”Fiul meu reprezinta un real sprijin, este foarte implicat pentru ca stie ca, la un moment dat, eforturile sale de acum se contabilizeaza in propria afacere”.

Daca societatea este activa inca din 1991, comertul efectiv de oua a inceput in anul 2004. “Va invit sa va convingeti singuri de conditiile de crestere a puilor si de tot procesul de productie. In primul rand o sa va placa faptul ca ferma este situata ntr-o oaza de liniste, verde, de aceea nu am avut probleme cu reglementarile UE in vigoare”.

“Cand am intrat pe piata din Romania, nu am fost chiar un novice desi am fost suspicios. Stiam ce presupune concurenta acerba cu Polonia, exportatorul care inunda piata romaneasca cu cantitati enorme de oua la preturi foarte mici. Deja cunosteam ce presupune un astfel de business, intrucat aveam experienta activitatii din Olanda unde lucrasem. Stiam ca reteta noastra de succes va fi existenta unei crescatorii proprii de gaini. Am inceput in etape, de jos, ca orice business in care pui suflet si pentru care fiecare banut pus in joc conteaza. Am infiintat o ferma cu 7.500 de gaini ouatoare. Intrucat afacerea era pe plus, in 2006, am crescut capacitatea fermei la 20.000 de capete, urmand ca cifrele sa ajunga la 90.000 in urma implementarii in perioada 2009-2012 a unui proiect co-finantat din Fonduri Europene in valoare totala de 7.834.498 lei. Astfel, am achizitionat echipamente moderne de adapostire a gainilor, am reamenajat doua grajduri existente si am suplimentat grajdurile cu unul special amenajat pentru numararea, ambalarea si depozitarea oualor. La ora actuala, in respectiva unitate se cresc, in baterii, 90.000 de pasari, ale caror oua sunt sortate automat, cu ajutorul unei statii foarte moderne, valorificarea lor facandu-se in judet si in tara. Aceste oua sunt de categoria a 3-a, ceea ce inseamna ca gainile sunt crescute in baterii imbunatatite conform reglmentarilor UE. Un pui incepe sa produca oua de la varsta de 18 saptamani, la 23 de saptamani gainile aflandu-se la o capacitate de productie de 85%, mentinand aceasta performanta o perioada de 12-14 luni, dupa care sunt schimbate cu un nou efectiv”, ne-a povestit antreprenorul.

In 2017, din necesitatea de a asigura diversificarea produselor pe scara ierarhica a calitatii, au fost create alte doua grajduri pentru activitatea de crestere a gainilor la sol respectiv gaini tinute in sistem “free ranch”, obtinand astfel oua de categorii superioare, 2 si respectiv 1. In principiu, ouale iau destinatia pietei locale din Harghita si a judetelor limitrofe, existand dorinta de extindere la nivel national.

“Privind retrospectiv, nu a fost deloc usor sa luam decizia extinderii. Ne aflam in perioada 2009-2010, exact in mijlocul crizei financiare, si noi semnasem un contract de finantare pentru modernizarea firmei de gaini outoare, in valoare de peste 6 milioane de lei. Toti apropiatii ne-au spus ca suntem nebuni, nu pentru ca erau pesimisti, ci realisti. Insa, am trecut peste toate opiniile contra ale celor din jur si mi-am ascultat instinctul care imi spunea ca decizia mea va fi una buna. Si atunci am preferat sa risc si am si facut un pariu in sensul ca IMPORT-EXPORT PAL-MAR SRL va iesi din criza in topul firmelor de elita si nicidecum in sapa de lemn”, adauga Ivácson Pál.

Pe langa capacitatea mare de care dispune, ferma detine si toate dotarile moderne necesare desfasurarii activitatii, tot procesul de dozare a hranei, apei, colectarii, selectiei si impachetarii oualor fiind unul automatizat. Astfel, aceasta a ajuns sa detina monopolul in judetul Harghita, concurenta fiind situata in judetele Bacau, Brasov si Mures.

Datorita succesului de care se bucura in prezent compania, aceasta a avut onoarea de a fi invitata, din 2012, sa participe activ la reuniunea Producatorilor Góbé, initiativa a comerciantilor din Tinutul Secuiesc. Toate eforturile antreprenorului s-au concretizat si in planul rezultatelor, compania inregistrand performanta unei evolutii continuu ascendenta de la infiintare, de la o cifra de afaceri de aproximativ 7 milioane de lei la peste 9 milioane de lei. Si nu putem decat sa ii uram succes pentru noi evolutii.

Mai multe despre IMPORT-EXPORT PAL-MAR