MICROGREENS – Baby legumele ….sau cum sa faci bani din plating sau decoratiuni gastronomice

Stilul alimentar sanatos, bio, cat mai apropiat de natura, diete in voga precum Paleo sau dieta Raw Vegana, toate se bazeaza pe consumul ridicat de fructe, legume si… asa zisele vedete microplante, catalogate drept superfoods. Orice adept al stilurilor alimentare enumerate si-ar dori o vizita in serele de la Gorgota, Prahova, unde cresc in prezent aproximativ 20 de sortimente de microplante suta la suta cultivare ecologic: amarant rosu, broccoli, busuioc japonez, creson, fasole Mung, gulie roz, linte, mazare, mustar rosu si verde, floarea soarelui, varza, ridiche.

„Este o poveste simpla. Am vazut potential, m-am documentat si am plusat. Pare incredibil dar gustul acestor microplante, pe care constient sau in subconstient probabil ca le cunoastem cu totii, este de 10 ori mai intens decat la o planta matura. Adica atunci cand mananci o frunza de ridiche sau de busuioc simti pe limba o explozie concentrata din respectiva leguma. Sunt perfecte in salate, sucuri naturale, supe, pentru potentarea celor mai rafinate preparate culinare sau chiar a unor retete in care joaca rolul principal. Cele mai solicitate sunt cele cu arome intense si culori deosebite precum sfecla rosie sau ridichea rosie, sau cele care au forme deosebite, cum este microplanta de mazare, folosite pentru plating si decoratiuni gastronomice. Insa nu trebuie preparate termic pentru a nu-si pierde proprietatile“, povesteste Cristian Tudor, tanarul fondator al Microgreens Romania, un business inovator si implicit rar in Romania: cultivarea plantelor comestibile sau a legumelor in miniatura.

Ce sunt mai exact aceste microgreens? Microplantele, baby legumele sau vlastarii, niste „bebelusi“ in comparatie cu plantele mature, sunt crescute in conditii perfect naturale si ecologice, fara pesticide sau ingrasaminte chimice.

In SUA acest concept a aparut in 1980 si a fost folosit strict pentru delicateturile maestrilor bucatari, bucataria de lux din Romania folosind microverdeturi importate. Pe taramuri mioritice sunt produse efectiv de scurta vreme intrucat ideea a mai fost incercata si de alti investitori in trecut, insa fara succes.

Cristian a absolvit Horticultura in 2013. „Am descoperit legumicultura in facultate iar microplantele m-au cucerit prin proprietatile lor spectaculoase si intentionez sa-mi fac si doctoratul pe aceasta tema“. Cum i-a venit insa ideea unei astfel de business rar?

„N-a fost un lucru planificat. Pur si simplu, in timp ce lucram la o companie din Grecia, producatoare de rasaduri altoite, la un moment dat ma documentam pe un portal din Florida despre o boala noua a pepenelui aparuta in Romania si am vazut din pura intamplare in subsolul paginii un articol referitor la microgreens. Am citit, am studiat si, a doua zi, cultivam deja pe un balcon din Drumul Taberei microplante. Usor-usor am inceput sa testam culturile. Aveam acasa un solar vechi, am defrisat tomatele si castravetii, iar mama mea, care m-a ajutat de la bun inceput, s-a ocupat de toate aceste experimente”, isi continua povestea antreprenorul.

Nu si-a lasat de la inceput serviciul, deci nu a avut la dispozitie prea mult timp liber. Dupa un an de zile de testare a diverselor legume si soiuri ,,cand am considerat ca stapanesc foarte bine procesul de crestere si ingrijire, am pus bazele Microgreens Romania. Apoi am mers cu ele la potentiali clienti din reteaua HoReCa. M-am orientat spre bucataria de lux, spre persoane cu notorietate in domeniu si, cand m-au vazut, au exclamat ceva de genul «o, Sakura mix», aceasta fiind denumirea produsului importat de ei din Olanda, iar cand au auzit ca sunt microgreens din Gorgota-Romania, m-au trecut in lista lor de furnizori“.

„Nu a fost deloc usor la inceput pentru mine si familia mea: am investit bani, timp, munca fara sa obtinem mare lucru in schimb. Cand toate lucrurile s-au legat, am amenajat un spatiu protejat special pentru microplante. Am facut atunci zeci de calcule, sa luam varianta cea mai ieftina. Neavand bani, ne-am imprumutat, am obtinut destul de greu creditele, fiindca bancile erau reticente fata de cineva aflat in primul an de job de dupa absolvirea facultatii. Costurile totale constand in solar, dotari interioare (mese, instalatie de incalzire, irigare) si primele inputuri de productie, s-au ridicat la 30.000 de euro. A fost un risc pe care ni l-am asumat cu totii“.

Cristian a reusit la sfarsitul anului 2017 sa obtina fondurile pentru o extindere si o modernizare spectaculoasa: trei sere noi, cu o suprafata totala de 2000 mp, dotate cu tehnologia pentru irigare automata si incalzire in sezonul rece. In contextul in care cererea de produse eco este in crestere iar cererea de incorporare a plantelor in alimentatie este din ce in ce mai mare, la serele din Gorgota se experimenteaza in continuu cu noi specii de legume sau fructe in miniatura. Acum Cristian produce si o gama larga de plante aromatice, foarte apreciate de restaurante.

„Ma pasioneaza cu adevarat ceea ce fac pentru ca sunt constient de valoarea nutritionala deosebita a microplantelor. Sunt foarte multe studii care demonstreaza ca acestea sunt de 50 de ori mai concentrate nutritiv decat plantele mature. Sunt adevarate «bombe» nutritive. Contin o concentratie mare de proteine vegetale, fibre, care joaca un rol antioxidant, detoxifiant, antiinflamator, vitaminizant si mineralizant, cu potential ridicat de protectie a organismului impotriva bolilor, dar si cu rol curativ in diverse maladii precum diabetul sau cancerul. Sa va dau cateva exemple: in 100 de grame de microplante calciul se gaseste in concentratie mai mare decat in 100 ml de lapte iar speciile de microplante bogate in cupru precum floarea soarelui, fasolea mung, favorizeaza pastrarea unui ten sanatos”.

Semintele utilizate sunt speciale si sunt importate din Anglia, singura tara care produce material pentru microgreens, unele sortimente fiind foarte scumpe, de peste 5.000 de lei kilogramul.

Ferma de la Gorgota a pornit ca o mica afacere de familie, dar acum este un business matur, cu angajati meticulosi si cu resurse de productie care acopera piata nationala. „Munca nu este deloc una usoara, iar microplantele sunt la fel de sensibile ca niste copii. Totul se face manual, de la plantare, ingrijire si udare. Ore intregi stam aplecati asupra caserolelor in care cresc micile plante, iar grija principala este asigurarea unui echilibru optim intre temperatura si umiditate. Dureaza cam 7-30 de zile, in functie de specie, pentru a efectua livrarea. E deja ceva timp de cand am inceput si productia de flori comestibile, foarte cautate in restaurante si cofetarii. Printre cele mai comune se numara panselutele sau condurul doamnei. Acest lucru poate ni se pare la prima vedere neobisnuit insa florile au fost folosite in arta culinara de chinezi, indieni, greci si romani, din cele mai vechi timpuri”.

Faptul ca a pasit intr-un segment ne-explorat constituie un avantaj, intrucat nu exista concurenta pe piata la momentul pornirii afacerii. Exista insa si reversul, cel al unui tip de consumator neobisnuit cu bucataria fina sau nu foarte determinat sa consume vlastarii pentru propria sanatate. Faptul ca la Gorgota, cultura este suta la suta eco, reprezinta un avantaj real deoarece, producatorii in acest domeniu la nivel international, folosesc tratamente si ingrasaminte care scot produsul din zona ecologica. Din fericire, eforturile de educare a publicului intreprinse in ultimul an incep sa-si arate roadele: din ce in ce mai multi consumatori casnici aleg microplantele pentru construirea unui meniu sanatos.

In zona Horeca specialitatile Microgreens genereaza clienti speciali. In portofoliul tanarului inginer figureaza peste 300 de restaurante de top la nivel national cu meniuri fine dinning si a la carte, si masterchefii din show-urile TV, dar nu numai. Pe cutiile pregatite de livrare figureaza nume care au devenit cunoscute in intreaga tara, Florin Dumitrescu, Sorin Bontea, Catalin Scarlatescu, Adrian Hadean. „Trimit pachete chefilor aproximativ de trei ori pe saptamana, in functie de cerinte“. De asemenea, societatea isi desface produsele si in trei mari lanturi de hipermarketuri Auchan, Metro si Selgros, unde o caserola de microplante costa aproximativ 5 lei. In cazul acestor supermarketuri, pentru ca este vorba despre cantitati mari, producatorul ofera discounturi consistente. Sunt varietati care nu aduc profit: „Daca samanta costa peste 5.000 lei/kg e limpede ca, la anumite specii, pe care totusi dorim sa le pastram in gama de produse, nu ne scoatem cheltuiala. Dar se compenseaza cu altele. Pe de alta parte, producand exclusiv eco, acolo unde se semnaleaza un atac de boli/daunatori, automat aruncam lotul afectat si inregistram pierderi. Munca este continua, zi de zi, anotimp de anotimp, iarna intampinam cheltuieli mari cu incalzirea, dar ele se echilibreaza cu efortul financiar mai mic de peste vara. Una peste alta, suntem multumiti de ceea ce facem si de rezultatele financiare! Eu si intreaga familie ne canalizam intreaga energie in aceasta afacere“.

Mai multe despre Microgreens