Matura din sorg de Salonta curata case si curti din Germania, Austria sau Italia

Este greu de crezut ca exista in Romania casa din care sau de pe langa care sa lipseasca matura aceea clasica, galbena, de paie, pentru ca oricat de usor ne-ar fi cu aspiratorul, tot mai cade o frimitura, o frunza pe care e mai usor sa o maturi. Putini dintre noi stiu insa ca maturi made in Romania ajung astazi sa curete si case sau curti din Germania, Austria sau Italia.

Adidac Comimpex din Salonta, judetul Bihor, detinuta de Adrian Caciora, este unul dintre producatorii romani de maturi din sorg care a reusit sa vanda germanilor si austriecilor acest produs.

Adrian Caciora si-a dorit dintrodeauna sa fie pe cont propriu, sa-si construiasca si sa-si dezvolte o afacere, astfel ca dupa terminarea facultatii s-a apucat de treaba.

Afacere de familie, Adidac incearca sa duca mai departe traditia locului, Salonta fiind localitatea cu cea mai veche traditie din Romania in cultivarea si prelucrarea sorgului folosit la producerea maturilor, datorita conditiilor bune de sol de aici.

Traditia producerii maturilor in Salonta a inceput prin 1903 cand a fost infiintata “Cooperativa Agricultorilor Salontani producatoare si prelucratoare de sorg” care avea si un atelier de fabricare a maturilor, cu 70 de muncitori.

Productia Adidac Comimpex a inceput in 1994, cu un utilaj vechi, cumparat de la o fabrica de profil, dar in timp compania s-a dezvoltat, s-a modernizat si si-a diversificat gama de produse.

Astfel, firma mai produce si comercializeaza cozi din lemn si unelte de gradinarit, maturi de exterior din plastic, perii industriale si perii stradale, scule si unelte pentru constructii, precum si articole de uz casnic (bidoane din plastic, cosuri de gunoi din plastic). Circa 60% din vanzarile companiei sunt reprezentate de exporturi catre tari precum Germania, Austria si Italia.

Pentru asigurarea materiei prime necesare realizarii maturilor, compania exploateaza peste 100 de hectare de teren agricol cultivat cu sorg in apropierea Salontei.

Compania avea la finele anului 2016 un numar de 50 de angajati si a incheiat anul cu o cifra de afaceri de aproape cinci milioane de lei.

Mai multe despre Adidac Comimpex