Melinda Impex, o afacere de familie pentru confortul altor camine

Se spune ca fiecare barbat de succes are in spatele lui o femeie puternica si probabil ca pe asta s-a bazat si Denes Pal in 1994 cand a decis sa intre in afaceri alaturi de cativa asociati si de sotia sa – cea care de altfel a inspirat si numele firmei – Melinda. In timp, afacerea a ramas in totalitate in familie, cei doi soti rascumparand actiunile de la ceilalti asociati.

Cu entuziasmul si ambitia varstei (aveau atunci 28 de ani), familia Pal transforma in depozit garajul din curtea casei din Cadiseni, judetul Harghita, si incepe comertul cu materiale grele de constructii. Initial, Denes Pal livra cu camionul sau comenzile primite, insa, pe masura ce cererea a inceput sa fie tot mai mare, a trebuit sa gaseasca un punct de lucru mai mare, iar firma se muta in 1995 intr-o locatie de pe strada Beclean.

Afacerea a inceput asadar sa infloreasca si, la aproape un an de la mutarea firmei, in 1996, Melinda Impex a achizitionat un nou teren la iesirea din orasul Odorheiul Secuiesc spre Miercurea Ciuc. In acelasi an au inceput lucrarile de constructie la cladirea unde se afla si astazi sediul firmei.

Punctul de cotitura cel mai spectaculos si inceputul dezvoltarii explozive a firmei a avut loc in 1998, cand a demarat importul de produse din otel in cantitati mari.

In anii care au urmat, vanzarile cu continuat sa tot creasca – firma ajungand la acoperire nationala – dar, cu toate acestea indicatorul calitativ – rata profitului – urma un trend opus. Atunci s-a luat decizia implementarii unui model de organizare, care sa permita supravegherea mult mai riguroasa a tuturor capitolelor bugetare si care sa indice exact contributia fiecareia la „bugetul familiei”.

Extinderea afacerii a insemnat si aparitia unor noi entitati adiacente astfel ca, Melinda Impex SRL a devenit actionarul majoritar al mai multor filiale cu personalitate juridica distincta. Practic, diviziile specializate pe produsele din otel, instalatii, materiale de constructii, tamplarie sau transport au fost preluate de noi firme, fiecare avand posibilitatea de a se dezvolta organic si independent.

Anul 2005 a insemnat o alta piatra de hotar in dezvoltarea grupului Melinda, odata cu schimbarea strategiei de vanzari. A fost elaborat si am implementat un plan de extindere regionala, avand ca rezultat deschiderea de catre cei doi piloni importanti ai grupului – Melinda Steel (specializata in comercializeaza produse din otel) si Melinda Instal (importator si distribuitor national de materiale de instalatii si obiecte sanitare) – a unor sucursale in mai multe orase mari din tara, precum Bucuresti, Timisoara, Targu-Mures, Oradea, Bacau, Brasov, Craiova.

Specializata deja in afaceri profitabile, familia Pal decide doi ani mai tarziu ca este momentul sa renunte la activitatea care i-a propulsat practic in lumea business-ului – comercializarea materiale de constructii grele – iar personalul, stocurile si activele sunt preluate de Melinda Instal. Astfel activitatile en-detail in judetul Harghita au intrat sub umbrela Melinda Instal, iar depozitele din aceste locatii au fost reamenajate ca magazine specializate de instalatii si showroom-uri de baie. De atunci, a devenit importanta si dezvoltarea retelei de showroom-uri in afara judetului Harghita, concretizata in amenajarea unor astfel de spatii in Targu Mures, Brasov si Bucuresti.

A venit insa anul 2008 cu momentul crizei care nu a trecut peste afaceri fara sa lase urme. Convinsi ca efectele crizei nu vor intarzia sa se propage si la noi, familia Pal decide infiintarea unei celule de criza care sa repozitioneze afacerea. Pornind de la premisa ca invingatoare vor iesi firmele cu mare capacitate de adaptabilitate, se trece rapid la reorganizarea societatii, a proceselor interne, implementarea unui nou sistem informatic si cresterea investitiilor in capitalul uman. Decizia s-a dovedit una inteleapta astfel ca din 2010 compania a continuat sa-si extinda reteaua de depozite si magazine en-detail.

Astfel, ceea ce a luat nastere ca o afacere de familie in 1994, a ramas o afacere in familie si astazi. Diferenta este ca, de-a lungul celor 23 de ani, businessul a crescut si s-a diversificat mult: Melinda Impex Instal avea la finele anului 2015 un portofoliu de 14.000 de produse, o cifra de afaceri de aproape 32 de milioane de euro si 222 de angajati, in timp ce Melinda Steel SA contabiliza o cifra de afaceri de peste 35 de milioane de euro si 148 de angajati. Va continua!