Brutaria BIZO sau cum drumul spre Baia Mare trece si prin Londra
Care este legatura intre Baia Mare, prajituri, patiserie, Londra, curaj, patriotism? Raspunsul…Brutaria BIZO din centrul orasului Baia Mare care a devenit cunoscuta nu doar in Maramures, ci si pe meleaguri mai cosmopolite. Londra este capitala europeana unde Aurel Bizo, fondatorul acestei afaceri, s-a si lansat. Si, cum se spune, lumea este a celor curajosi…BIZO este astazi unul dintre cele mai cunoscute localuri din oras, preferat de localnici si turisti.
Situata la cea mai mare intersecție din Baia Mare, intre bulevardele Bucuresti cu Unirii, iese in evidența prin artitectura moderna. Odata ce ai trecut de usa si sunetul facut de clopoțelul de la intrare s-a oprit, e greu sa mai pleci de acolo. In prima clipa te simți pierdut, pentru ca indiferent de ora sau zi, e o forfota asemanatoare unui stup de albine. In dreapta oameni care savureaza, la o vorba, o cafea, altul ia un pranz rapid inainte de a se intoarce la birou, iar cei mai mulți savureaza prajiturile parca rupte din reviste.
Daca e sa ne luam dupa gura lumii sau a recenziilor de pe Trip Advisors care spun ca este unul dintre cele mai bune restaurante din oras, atunci prajiturile sunt chiar mai bune. Si in toata aceasta aglomerație, mai puțin specifica zonei, totul este randuit cum trebuie. Fie ca vrei o prajitura, o salata sau un sandwich, fie ca poftesti doar o cafea sau suc natural de fructe, nu astepti prea mult pana sa te bucuri de gustul renumit al produselor.
Dar pana la a ajunge sa fie cunoscut de mai toți oamenii din județ si a exporta o idee de business locala intr-unul din cele mai mari orase europene, Aurel Bizo a parcurs un drum lung. Aventura antreprenoriatului a inceput acum 25 de ani, de unul singur, cu o mica brutarie. Am avut indrazneala sa sparg monopolul fabricilor de stat si am facut brutaria. La inceput produceam doar paine. Veneau masinile noaptea, plecau in zori. Era un du-te vino. Multa galagie… Dupa o vreme, m-am gandit ca din acelasi kilogram de faina as putea face si altceva decat paine, spune el. Ceea ce numeste patronul o vreme, inseamna 8 ani de framantat aluat si scos din vatra mii si mii de paini.
Diversificarea produselor a venit si din experiența si din pregatirea profesionala, Aurel Bizo recunoaste cu mandrie ca este printre puținii de pe piața care este specializat in acest domeniu ”lucrarea mea de diploma e chiar pe patiserie-cofetarie, asa ca nu a fost atat de greu sa ma orientez spre ceea ce place tot omului, dar originalitatea a venit din adaptarea rețetele tradiționale romanesti la cerințele actuale.” Clienții pot alege intre diverse sortimente de franzele sau paini tradiţionale, specialitaţi, precum ciabatta italiana, painea biblica – renumita in Germania si Austria sau bagheta franţuzeasca, produse de patiserie, cofetarie sau gustari.
S-a inspirat, nu a copiat, este de parere omul de afaceri si a incercat sa aduca intr-un oras mic de provincie, cum este Baia Mare, lucruri obisnuite pentru ocidentali, dar care au facut diferența: locuri de parcare personalizate, standuri pentru biciclete, servire impecabila. Si, in acest fel, reuseste sa faca fața concurenței de peste drum, un restaurant cunoscut in toata lumea.
Muncii si perseverenței, Aurel Bizo i-a adaugat si un strop de talent si cateva grame de inspirație. Si-a dorit o țara ca afara, dar nu a uitat de bogația pamantului unde s-a nascut. Maramuresul nu are numai tradiții si obiceiuri populare, are si o mancare buna si omenie din belsug. Asa ca, a impletit modernul cu tradiționalul si a rezultat o afacere de succes care in 2015 a inregistat cea mai mare cifra de afaceri, 8,9 milioane lei si un profit net de 1,1 milioane lei.
Brandul Bizo, conceptul de braserie, a luat nastere in anul 2000. Cu o investiție de aproximativ 3 milioane de euro. „M-am implicat in fiecare lucru de aici. Am ales faina. Am cautat magiunul pana la o familie din Tirol, dupa ce in Romania n-am reusit sa obțin un produs de calitate, care sa aiba acelasi gust de la o livrare la alta. M-am preocupat de cum arata interiorul. Fiecare loc de aici conține o molecula din mine”, povesteste Aurel Bizo. La fel a procedat si in cazul patiseriei din Londra, unde cu o investiție similiara, ofera clienților aceleasi produse ca in Baia Mare, fabricate in laboratorul propriu, cu angajați romani.
Desi se poate considera implinit, dedica 16 ore pe zi afacerii si recunoaste ca este „una cu brandul, iar evoluția lui este in funcție de starea mea de sanatate. Depinde de mine”. Povestea BIZO va continua cu siguranța, pentru ca fiecare investiție a insemnat doar o etapa pentru Aurel Bizo. “Modelul inedit de afacere a atras atenția investitorilor straini, iar in viitor este planificata extinderea in regim de francize“.