Genetic Center, o companie care are reusita in ADN

La ce va ganditi cand spuneti “genetica”? La premiile Nobel pentru medicina, la filme SF, la o ramura a sistemului de sanatate pe care nu o intelegeti aproape deloc si cu care oricum nu credeti ca veti avea de-a face? Specialistii Genetic Center – unul dintre cele mai importante si performante centre de analize genetice din Romania – spun ca toate acestea sunt doar prejudecati si ca, de fapt, genetica – cea considerata de multi medicina viitorului – are o definitie extrem de simpla: „croieste” diagnosticul precis si tratamentul tintit pentru fiecare pacient lucrand cu materialul sau unic – genele.

Unii ar putea spune ca Raluca Prodan – fondatoarea Genetic Center – are reusita in ADN, dar, dupa opt ani in business, ea sustine ca succesul depinde de viziunea pe care o ai asupra vietii, de sistemul propriu de valori, dar, mai ales, de perseverenta si multa, multa munca.

Cu o afacere in domeniul medical, oricine ar fi tentat sa creada ca Raluca Prodan are studii de profil, insa nimic nu ar fi mai gresit. A absolvit Facultatea de drept a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti in 1999 si s-a angajat consilier juridic la Ministerul Muncii. A lucrat aici cinci ani si, in 2004, a emigrat in Canada, hotarata sa isi faca un viitor mai bun.

”Am trait si visul american, pentru ca jobul m-a dus intr-acolo. Fiecare roman ar trebui sa-si faca un stagiu de minimum doi ani in America, iti schimba complet sistemul de valori, viziunea, inveti sa pretuiesti minutele, sa te bucuri de viata, ai alte satisfactii. Daca nu am fi avut experienta din State, nu am fi avut afacerea, pentru ca nu aveam curaj sa ne facem firma. Reintorsi in tara, patru ani am lucrat intr-o companie farmaceutica, ceea ce mi-a deschis perspectivele si relatiile cu medicii care ulterior au devenit colaboratorii nostri”, povesteste fondatoarea Genetic Center.

Lansarea in testarea si consultanta genetica a fost precedata de proiectul Blue Life Medical Center – centru medical care oferea asistenta medicala in sistem ambulator. Acest centru medical a avut initial in echipa un medic pediatru, un prieten foarte bun, care a indemnat-o sa discute cu sotia sa, medic genetician, ”pentru ca se pot face foarte multe pe partea de genetica pentru mame si copii”.

”Initial, doamna doctor a facut parte din colectivul Blue Life Medical Center, pe partea de consult genetic, pentru ca am vrut sa testam care este adresabilitatea si daca s-ar justifica infiintarea unui centru de genetica. Si raspunsul a venit rapid, asa ca ne-am hotarat sa achizitionam aparatura de laborator, kiturile, si, la 11 februarie 2009, de ziua mea, am infiintat Genetic Center. Ne-am dezvoltat centrul de genetica specializat in consiliere si investigatii, initial la Cluj, apoi ne-am extins in Transilvania, colaborand cu spitalele, in special de copii, si cu clinicile de stat si private, si apoi am venit spre Bucuresti”, spune Raluca Prodan.

Astfel, pe langa sediul central de la Cluj, a fost deschis un sediu si in Bucuresti – ambele locuri oferind atat analize, cat si consulturi genetice. In prezent, Genetic Center are reprezentanti la nivel national si care acopera 16 specialitati pe partea de analize genetice, cele mai solicitate fiind in domeniile obstetrica-ginecologie si oncologie. Cu alte cuvinte, pe baza testelor extrem de precise, viitorii parinti pot sti daca bebelusul prezinta vreun risc de sindrom Down, dar si de sindrom Edwards, sindrom Patau, sindrom Turner, surditate, fibroza chistica sau alte anomalii genetice.

In domeniul oncologiei, compania face analize genetice care pot indica clar mutatia suferita, rezultatul permitand urmarea unui tratament personalizat, tintit, care creste speranta de viata. De asemenea, firma realizaza si testari genetice si pentru cardiologie, hematologie, pediatrie sau oftalmologie, avand, pe langa specialistii proprii in genetica si parteneri in Franta, Germania, Spania, Grecia, Suedia, fiecare specializat pe un anumit domeniu.

“Am insistat sa punem mereu accent pe calitatea si acuratetea testelor, sa formam specialisti la nivel national in acest domeniu fascinant si sa le punem la dispozitie pacientilor romani testari intocmai ca cele facute in strainatate, in clinici de renume. Sunt mandra de echipa mea si de faptul ca am reusit sa construiesc in tara un centru de excelenta in genetica, uneori mai capabil decat ceea ce vad in strainatate”, spune Raluca Prodan.

Compania a avut anul trecut o medie de 26 angajati si o cifra de afaceri de 3,7 milioane de lei, in crestere de la de 2,6 milioane de lei in 2015. ”Desi a fost greu, simt ca fiecare noua etapa ni s-a deschis la momentul potrivit, am evoluat frumos”.

Mai multe despre Genetic Center