Doripesco, povestea neromantata a unui vis transformat in realitate
Totul a inceput in urma cu peste 20 de ani, perioada in care multa lume a cochetat cu ideea de a incepe o afacere. In cazul Doripesco, ideea s-a trasformat in timp intr-o afacere de succes.
Afacerea a fost initial una de familie, pornita in 1995 de Dorin Crizbasan, care, dupa ce a terminat liceul, a avut primul job la pescaria de la Ferma Dumbravita. Si, cum se spune ca de pesti te indragostesti iremediabil, si-a dorit sa ramana in domeniu, sa-l dezvolte si mai ales, sa faca un altfel de piscicultura. Si-a adus langa el oameni care sa completeze ce lipsea din ecuatie, inclusiv pe sora sa (care i s-a alaturat nu numai sentimental, ci si cu experienta dobandita in strainatate in ceea ce priveste modul de a face si de a dezvolta un business). Astfel, de la doi angajati la inceput, compania a ajuns la o echipa de aproape 120 de angajati si afaceri de peste 14 milioane de lei la finele lui 2015.
”Doripesco este o afacere de familie dezvoltata cu pasiune si devotament, cu dragoste pentru profesiune si respect pentru natura. Ne-am straduit si am reusit cu succes sa imbinam productia de peste cu turismul de profil – pescuitul sportiv, birdwatchingul”, spune Dorin Crizbasan.
”Avand la baza conceptul de piscicultura multifunctionala, echipa Doripesco a ales sa faca diferenta pe piata romaneasca, adresandu-se unei anumite nise: consumatorul de produse premium, bine informat vis-a-vis de ingredientele produselor si care prefera pestele autohton, mereu proaspat. Incurajam o alimentatie responsabila, iar pestele a fost si ramane o sursa de sanatate”, spune Ruxandra Coc, directorul de dezvoltare al companiei (si sora lui Dorin Crizbasan).
Doripesco asigura impreuna cu Societatea Ornitologica Romana, custodia complexulului de lacuri de la Dumbravita zona fiind cunoscuta sub numele de Delta din Carpati – Doripesco. Delta din Carpati este arie naturala protejata, sit Natura 2000 si Sit Ramsar. Aceasta arie are 415 ha de apa, stufaris, canale, paraie, mlastini, pajisti umede si inundabile si este inca singurul Sit Ramsar din Regiunea 7 Centru. Aici s-au identificat peste 200 specii de pasari salbatice, dintre care unele protejate, incluse in conventii si directive internationale (Conventia de la Berna, Directiva Pasari a UE),
Delta din Carpati – Doripesco inseamna peste crescut in mediu natural controlat si hranit cu cereale de cea mai buna calitate. Doripesco nu realizeaza o cultura intensiva a pestelui si nu utilizeaza in procesul de crestere hrana granulata, ci doar cereale de cea mai buna calitate. Delta din Carpati aprovizioneaza sectia de productie a companiei cu materie prima de prima prospetime, provenita din mediul natural, mai ales ca pestele se transporta viu in hidrobioane catre sectia de procesare, ajungand in fabrica maximum 3 ore de la pescuit. In plus, se urmareste ca, de la receptie si pana la obtinerea produsului finit sa nu se depaseasca 72 ore, asigurandu-se astfel prospetime maxima produsului.
Societatea mai detine doua ferme piscicole de crap, o pastravarie si o sectie de procesare in localitatea Halchiu, modernizata permanent cu fonduri proprii, dar si cu fonduri europene. Pe langa acestea, Doripesco are si o ferma de sturioni, pestii care dau unul dintre simbolurile luxului: icrele negre. Este o afacere grea, de durata, care cere investitii semnificative. Si doar dupa cativa ani incepe sa aduca profit – un kilogram de icre negre se vinde cu peste 1.200 de euro.
Prin produsele pe care le realizeaza, Doripesco doreste sa continue traditiile stramosesti. Astfel, 6 dintre produsele realizate sunt atestate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca produse traditionale din peste: Salata de Icre de Crap, Batog Afumat, Pastrav Afumat, Pastrav Ardelenesc, Bagheta Doripesco si Pastrama Pescareasca. In plus, ”Novacul afumat de Tara Barsei” pe care il produce Asociatia Doripesco a primit certificarea europeana IGP (Indicatie Geografica Protejata), decizia de inregistrare fiind publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in 6 aprilie 2017. Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016 si Salamul de Sibiu, tot cu IGP obtinut anul trecut.
Produsele companiei sunt comercializate in cele sase magazine proprii, la nivel national in marile retele de retail, dar si in strainatate, unde spun ca le-a fost usor sa patrunda pentru ca ”o data ce-ai gustat produsele noastre, nu mai poti renunta la ele”.
Mergand mai departe, respectand principiul asumat al unei pisciculturi in armonie cu natura, Doripesco a dezvoltat si activitati conexe: turismul, pescuitul sportiv si Birdwatching-ul.
Astfel, compania detine trei unitati turistice cu specific pescaresc – Pensiunea Poiana Rasnoavei – Doripesco, Complexul Turistic Doripesco si Restaurant Casa Pastravarului, ofera produse apreciate de toti cei care le trec pragul.
Cat priveste pescuitul, Doripesco s-a remarcat in ultimii ani ca lider national in organizarea de competitii de pescuit sportiv, iar birdwatching-ul – o activitate de recreere si relaxare des intalnita in Occident – isi face tot mai simtita prezenta si in Delta din Carpati – Doripesco, aici putandu-se observa unele specii unice in Transilvania precum barza neagra, egreta mare, garlita mare, califarul alb, chirighita neagra.
„Principiul de baza care sta la baza companiei Doripesco este reprezentat de calitatea produselor si serviciilor. Sustinem un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata, naturaletea si calitatea produselor fiind principala noastra carte de vizita”, mai spune Ruxandra Coc.
Daca vi se pare deja prea mult pana aici, ei bine, asta nu este tot!
Cel mai nou proiect al Grupului Doripesco este intrarea pe piata apei imbuteliate prin lansarea, in iunie 2015, a brandului Armonia. “Armonia” este un produs nascut din dorinta si nevoia societatii, in ansamblul ei, de a-si gasi echilibrul si calmul interior, de a se reintoarce la natura si puritate. Calitatea si puritatea apei Armonia ofera, probabil, tot ceea ce are nevoie o persoana pentru o zi plina de energie, sanatate, frumusete, echilibru spiritual si liniste interioara. Zona de provenienta a apei Armonia este izvorul Valea Bogatii, aflat in zona Padurea Bogatii, judetul Brasov.
”In timp, am reusit sa ne extindem aria de activitate a companiei spre alte activitati cum ar fi turismul, constructiile, productia de betoane, ferme de suine, imbuteliere apa de izvor”, spune Dorin Crizbasan, care adauga: ”Si povestea va continua. Pentru ca am demonstrat ca se poate si ca putem”.