Bittnet – Povestea fratilor Logofatu care in 10 ani au pus pe picioare o afacere de succes

Dupa 7 ani in care au furnizat servicii de training IT persoanelor fizice, fratii Mihai si Cristian Logofatu au ajuns la concluzia ca sunt pregatiti sa atace piata B2B din Romania. Asa ca, in 2007, a luat nastere Bittnet.

„Am inceput sa ne adresam companiilor ai caror angajati aveau nevoie sa puna in aplicare cunostinte aprofundate in diverse arii ale tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Vizam intreprinderile mici si mijlocii, carora le ofeream de la solutii simple de infrastructura de retea, e-mail, la solutii complexe, precum telefonie IP, wireless si mobilitate, solutii de datacenter sau securitate”, isi amintesc cei doi.

Nu le-a fost deloc greu, deoarece au plecat la noul drum cu un bagaj mare de cunostinte, cu experienta si cu o echipa talentata, scrie capital.ro. „Ne place sa spunem ca atunci cand am atins pamantul, noi deja alergam”, explica, plastic, ei. Au inceput prin a-si contura o echipa tehnica foarte puternica, iar aici si-au concentrat mare parte din resurse. Au ajuns in prezent sa aiba in echipa Bittnet nu mai putin de 7 dintre cei 51 de ingineri certificati CCIE (Cisco Certified International Expert), cel mai inalt grad de certificare oferit de Cisco.

In momentul lansarii noii afaceri au avut si cateva minusuri. Este vorba despre activitatile de vanzari si de marketing, care, in noua piata in care activau erau deosebit de importante. „Cea mai mare greseala pe care am facut-o la inceput a fost ca nu ne-am concentrat atentia din prima zi pe vanzari. Inainte de a avea un sediu, inainte de a pune la punct un website, trebuie sa te gandesti la prima vanzare, care este, poate, cea mai dificila dintre toate”, spune Cristian Logofatu.

Cei doi au invatat multe din greseli. Iar una dintre lectiile importante pe care au deprins-o repede a fost sa faca diferenta dintre profit si cash-flow. „Dupa 10 ani de activitate si efort sustinut, putem spune ca Bittnet este o companie stabila, care nu depinde de fondatori, cu un management impecabil, asigurat de echipa de conducere. Asadar, o afacere in adevaratul sens al cuvantului”, sustine Mihai Logofatu. Aici, o contributie importanta o are modul in care actionarii si-au tratat, in toti acesti ani, afacerea. „Toate profiturile realizate de companie, in intreaga perioada de activitate, au fost capitalizate, in paralel cu atragerea de fonduri de la investitori. In prezent, capitalurile proprii ale companiei se apropie de 1 milion euro. Credem insa ca cele mai importante resurse si cele mai valoroase investitii de pana acum au fost efortul, implicarea si timpul personal ale fondatorilor si ale fiecarui membru al echipei. Oricat ne-am stradui, acestea nu vor putea fi cuantificate vreodata in acord cu valoarea lor reala”, completeaza Cristian Logofatu.

Sunt momente in viata unui business cand implicarea cuiva poate sa ofere oportunitati  pe care nu multi le banuiesc. Asta s-a intamplat si cu Bittnet. In urma evenimentului „Venture  Connect” din  noiembrie 2011, a atras o alta sursa importanta de finantare in momentul in care  Razvan Capatina, un investitor privat, a intrat in actionariatul companiei. Cu acest capital nou, s-a crescut rapid forta de vanzari si marketing.

O alta etapa importanta a fost finalizarea in 2014 a unui proiect REGIO, cu finantare nerambursabila in valoare de 600.000 lei. Apoi au urmat cateva episoade extrem de importante pentru ceea ce inseamna astazi Bittnet. In martie 2015, in procesul de listare la Bursa de Valori Bucuresti, compania a atras un capital suplimentar de 150.000 de euro, prin vanzarea unei parti din actiuni catre Carpathia Capital S.A. Apoi, dupa un an, in iulie 2016, actionarii au derulat cu succes prima emisiune de obligatiuni corporative ale unei companii de IT romanesti, emisiune care a fost listata pe piata AeRO a BVB.

Cu aceasta actiune, Bittnet a atras aproape 1 milion euro de la 40 de investitori privati. „In 2014 ne-am dat seama ca ar fi momentul oportun pentru un nou val de crestere. Capitalul castigat prin investitia lui Razvan Capatina a generat o crestere a business-ului de aproape patru ori, dar am considerat ca momentul din piata de IT locala si internationala era favorabil pentru dezvoltarea afacerii. Am apasat pedala de acceleratie la maximum. Astfel, am cautat o noua runda de finantare de tip equity. In cursul anului 2014 am vorbit cu investitori privati si cu fonduri de investitii in scopul atragerii de noi investitori. Tot atunci, un prieten care in urma cu mai multi ani a listat prima companie romaneasca pe piata ATS, ne-a atras atentia asupra pietei AeRO si ne-a pus in legatura cu echipa BVB”, isi amintesc cei doi antreprenori. De altfel, recunosc ca inca de la inceputul afacerii, in 2007, au avut in vedere listarea la bursa.

Cert este ca toate planurile actionarilor au iesit de minune. In 2016, Bittnet a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 36% fata de anul 2015, iar capitalizarea companiei a crescut de aproape trei ori, de la 7,7 milioane de lei pana la 21,4 milioane de lei. Veniturile din training IT au depasit 1,2 milioane euro, cu un numar aproximativ de 2.500 de studenti in 2016, fapt care le reconfirma pozitia de lider de piata.

„Marcam astfel trecerea catre o companie de dimensiune medie, care a reusit sa creasca si sa se dezvolte constant, bazandu-se pe principii solide de business. Cultura organizationala a Bittnet are la baza valori precum onestitatea, transparenta si flexibilitatea in conditii de performanta si competenta. Privind retroactiv la toata perioada noastra de activitate, anul 2016 a fost cel mai bun din istoria companiei, atat din punct de vedere al rezultatelor financiare, cat si din perspectiva rezultatelor operationale inregistrate. Acest fapt a confirmat planurile noastre de termen lung si directiile de crestere pe care le-am urmarit in ultimii ani”, incheie cei doi antreprenori.

Mai multe despre Bittnet