Phenalex – Drumul de la struguri la produsele anti–imbatranire trece prin Oradea

Propolis Esenta, Antioxi Vita, Beautiful cosmetics, Sinus SPA, Apihen. Nu vedeti legatura intre aceste denumiri? Ei bine ..exista. Si este una simpla…o doamna ..inventator, din Oradea, care a decis, imediat dupa terminarea facultatii, sa isi infiinteze propria afacere, impreuna cu sotul sau Ioan, in domeniul cercetarii si producerii de produse parafarmaceutice.

„Cand ma pregateam pentru absolvirea Facultatii de Tehnologii Alimentare din Cluj-Napoca, cu gandul la ce invatasem in Italia unde am avut o bursa Erasmus, am avut o revelatie: analizand continutul de antioxidanti din struguri si din vin, am observat ca exista o diferenta semnificativa, produsul final continand mult mai putini antioxidanti. Mi-am dat seama ca diferenta era in ce se arunca. Si de acolo a inceput totul. Folosind samburii si pielita strugurilor, am creat Antioxi Vita, un antioxidant cu puternice efecte anti-imbatranire si care ajuta la vindecarea unor boli grave”, povesteste astazi Simona Bisboaca, anteprenoarea din Oradea care este deja cunoscuta si pe plan extern datorita numeroaselor premii pe care le-a obtinut.

Prima inventie, in 2009 breveteaza o tehnologie de a recupera antioxidantii din resturile de la vin, dupa ani intregi de studiu si experimentari. Antioxivita, un suplimentul alimentar, 100% natural, produs dupa tehnologia brevetata este astazi printre cele mai cautate produse din domeniu datorita beneficiilor sale pentru accelerarea epurarii colesterolului din sange, mentinerea unei bune functionari a sistemului cardio-vascular si limitarea distrugerii fibrelor de colagen.

In 2009, Simona Bisboaca si-a brevetat inventia, iar apoi, in laboratorul sau din Oradea, a inceput productia, extinzandu-si totodata cercetarile. Asa a obtinut al doilea brevet, pentru Propolis Esenta. “Pe piata se gaseste tinctura de propolis, care contine alcool. Produsul meu este esenta propolisului diluata in apa, un antibiotic natural pentru adulti si copii”, explica antreprenoarea.

De-a lungul timpului munca i-a fost recunoscuta si premiata, primele medalii – de aur pentru Antioxi Vita si de argint pentru Propolis Esenta – fiind obtinute in 2011 la Salonul International de Inventica de la Varsovia. Ulterior, a primit distinctii speciale din partea asociatiilor inventatorilor din Asia si Coreea de Sud, iar Antioxi Vita a capatat porecla de “elixir al tineretii”. In 2014 primeste distinctia IFIA Glory, din partea IFIA (Federatia Internationala a Asociatiilor Inventatorilor) apreciere acordata pentru reusita de a implementa in productie doua dintre brevete, astfel aducand in piata un aport stiintific dar si de dezvoltare pe plan economic.

Pe langa productie, cercetarea ocupa un rol important in dezvoltarea companiei, avand in studiu viitoare produse atat in domeniul alimentar, cat si cel de ingrijire corporala. Colaboreaza cu alti cercetatori de la Universitatea Oradea, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca, Universitatea Ovidius Constanta, Institutul oncologic prof. Dr I Chiricuta Cluj Napoca.

Un accent deosebit au pus de-a lungul timpului pe reteaua de distributie, in prezent produsele celor de la Phenalex vanzandu-se printr-o retea extinsa de magazine on-line, dar si in farmacii, magazine naturiste si supermarketuri din toata tara.

Referitor la planurile de viitor, sotii Bisboaca isi propun sa continue seria investitiilor prin inaugurarea unei fabrici de 1700 mp unde urmeaza sa implementeze in productie un produs nou, inovativ si anume un preparat crud de tip marmelada, procesat fara fierbere, fara pasteurizare, fara conservanti sau zahar adaugat. Anul acesta vor procesa cirese, afine si tomate, toate certificate ecologic, urmand ca in anii viitori sa diversifice gama de produse.

Mai multe despre Phenalex