Nedelcu Shoes – povestea celui mai tanar designer de incaltaminte din Bucuresti

Daca-ti place ceea ce faci, nu vei munci nicio singura zi din viata ta. Aceasta vorba inteleapta a lui Confucius se aplica cu brio in cazul lui Marian Nedelcu, un tanar designer si creator de pantofi in varsta de numai 26 de ani care a inteles ca daca adaugi pasiunii si multa munca, nu poti sa nu obtii succesul.

La 21 de ani, Marian Nedelcu a renuntat la cariera sportiva pentru a invata o meserie. De pe terenul de fotbal a ajuns intr-un atelier de incaltaminte. Acum are propriile colectii de pantofi si viseaza sa-si deschida doua magazine in strainatate.

”Am inceput ca sofer si administrator la o firma de incaltaminte. Cumparam materiale – piele, branturi, tapli, eram trimis in stanga-n dreapta”, povesteste el. Pana intr-o zi cand a facut singur design-ul unor pantofi al caror model a starnit interesul clientilor, iar un batran mester din atelier a intuit talentul baiatului. Devenit ucenicul batranului pantofar pe nume Zamfir Dumitru, fostul designer de la Cooperativa Arta Incaltamintei, Marian Nedelcu a deprins rapid secretele acestei meserii.

”Cand domnul Zamfir a vazut ca am inclinatie spre creatie, m-a scos din acel atelier si a inceput sa-mi arate aceste taine: cum se croieste, cum se taie, cum se vopseste, cum se talpuieste, cum se coase…cum se faceau pantofii pe vremuri. A fost foarte greu, dar am invatat foarte repede. Am invatat in 2 – 3 luni ceea ce altii nu au reusit in 5 ani, spune tanarul antreprenor.

Caci dupa ce a ”furat” secretele meseriei, in 2013, si-a deschis propriul atelier de creatie incaltaminte pentru barbati. Cu o investitie minima – 10.000 de lei, imprumutati de la nasul sau. Dupa un an avea atat de multe comenzi incat a fot nevoit sa-si mute atelierul intr-un alt spatiu pentru a face fata comenzilor.

”Este o meserie care iti face bataturi in palme si pentru care trebuie sa faci sacrificii. In timp ce prietenii mei isi cumparau telefoane, eu cumparam piele pentru pantofi”.

Business-ul sau s-a transformat intr-o afacere de familie, in care lucreaza impreuna cu sotia si fratele lui, iar in 2015 a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 50.000 de euro si un profit de 7.000 de euro.

”Abia din 2016 am inceput sa ne bucuram si noi de un profit mai consistent. Am avut bani cat sa supravietuim pentru ca tot profitul pe care l-am facut, l-am reinvestit”, spune tanarul designer.

Toti pantofii Nedelcu Shoes sunt confectionati din piele, iar tanarului creator ii place sa se ”joace” si cu materiale mult mai pretentioase precum pielea de vitel, pielea de crocodil, de strut sau de pisica de mare. Materialele si le procura din Italia, Franta, Spania, Portugalia, Turcia, Indonezia si Thailanda.

Cat priveste conceptul colectiei sale, acesta are la baza anii ’20 – un moment al istoriei in care totul – de la stilul de imbracaminte, pana la cel de viata era predominat de stralucire, jazz si exuberanta. Spune ca majoritatea pantofilor vopsiti manual au modele inspirate din natura – de flori, de plante sau de coloristica animalelor.

In functie de compexitatea modelelor, confectionarea unei perechi de pantofi poate dura intre trei si 45 de zile, dar creatorul spune ca merita asteptarea pentru ca pantofii trebuie sa se potriveasca mai ceva ca o manusa mai ales ca ”este groaznic sa te stranga un pantof sau sa te doara o masea”.

Marian Nedelcu a lucrat si pentru vedete, insa nu se lauda cu asta. Este mandru intordeauna cand vede pe chipul unui client satisfactia de a proba pentru prima data perechea de pantofi visata.

Pantofii Nedelcu Shoes se pot comanda pe site-ul sau (nedelcumarianshoes.ro), creatorul putand fi contactat si pe Facebook.

Tanarul antreprenor este hotarat sa mearga si mai departe si spune ca viseaza ca intr-o zi numele sau sa fie cunoscut peste tot in lume, iar pentru asta isi propune sa deschida doua magazine in strainatate.

Chiar daca reusita sa a presupus si sacrificii, este multumit de ce a realizat pana acum si-i sfatuieste si pe ceilalti tineri sa invete o meserie daca doresc sa reuseasca: ”Am incercat sa mai pregatesc doi tineri, dar au renuntat repede”…

https://www.youtube.com/watch?v=olWbqn3uhkI