SIGURA – Un hobby facut cu pasiune este infinit mai eficient decat o meserie facuta cu rutina sau pentru bani

”Eu vad firma ca pe un tren; unii coboara, altii urca, dar trenul nu se abate de la traseul pe care il are fixat dinainte, pastrand destinatia si timing-ul stabilite anterior, daca echipa care conduce este coerenta, comunica transparent si are acelasi cod de valori. Pentru noi, aceasta se traduce prin pastrarea misiunii si a valorilor fundamentale ale acestei constructii antreprenoriale care se numeste SIGURA”. Aceasta este viziunea despre business a lui Horia Nicolescu, fondator si presedinte al SIGURA Grup – cu activitati in domeniul securitatii la incendiu.

Tragedii precum cele de la maternitatea Giulesti, clubul Colectiv si incendiile de la Bamboo si al arhivei din Darasti au repus pe agenda publica un domeniu de multe ori surghiunit si privit ca o „Cenusareasa” a lumii constructiilor. Un domeniu in care, dupa 40 de ani de experienta, Horia Nicolescu incearca sa darame abordarea oficiala curenta ca pentru obtinerea unui concept eficient de securitate la incendiu este suficienta respectarea „in orb”a prescriptiilor, propunand o abordare flexibila, cu solutii alternative, adaptate fiecarui proiect in parte.

”Termenul de management al securitatii la incendiu nu este inca inteles azi in Romania in toata complexitatea lui. Managementul unui proces reprezinta intregul ansamblu de activitati necesare asigurarii nivelului optim posibil de functionalitate normala si eficienta a tuturor sistemelor care asigura buna desfasurare a respectivului proces, acestea insemnand organizarea, indrumarea, dirijarea, formarea, administrarea, leadership-ul etc. Nu este momentul unei prezentari exhaustive, dar as vrea sa punctez ca, in cea mai mare parte a situatiilor, acest termen este folosit gresit – in sensul ca i se atribuie numai una sau o parte dintre atribute, neintelegand ca el este un concept coerent, cu acoperire nationala si care cuprinde toate activitatile care trebuie sa conduca la reducerea maxim posibila a numarului incendiilor si a efectelor lor in tara noastra. Este scopul pentru care militez activ in ultimii ani, prin diversele mijloace care imi stau la dispozitie sau pe care le-am creat in acest scop”, spune antreprenorul.

Piatra de temelie a grupului SIGURA a fost pusa in 2003 in Bucuresti, odata cu infiintarea SIGURA TOTAL FIRE & BUILDING ENGINEERING, specializata in domeniul securitatii la incendiu. Dupa doi ani apare SIGURA PROMETEU & CONSULT – companie specializata in consultanta si formare profesionala pentru specialistii in domeniul securitatii la incendiu, urmata de SIGURA INSTAL – firma specializata in lucrari de montaj a sistemelor de securitate la incendiu si SIGURA PROTECT – pentru lucrari de aplicare a materialelor de protectie la incendiu. Impreuna, companiile grupului au realizat anul trecut afaceri de aproape 9 milioane de lei.

”Firma a fost gandita pe concept american, ca un integrator de servicii in domeniul sigurantei la foc; adica o firma care sa poata oferi toate tipurile de servicii – de la consultanta pana la formare profesionala, trecand prin proiectare, import, executie si service – la cel mai inalt nivel de calitate posibil. Pentru acest scop, am ales cei mai mari furnizori din lume cu produsele cele mai performante”, spune Horia Nicolescu.

Mai spune si ca o parte din cei cu care a plecat la acest drum nu i-au impartasit intotdeauna viziunea, dar a mers in continuare pe drumul in care credea cu tarie si SIGURA a inceput sa creasca, sa aiba un nou sediu, sa faca “puisori”: “Scoala PROMETEU” – un forum de discutii profesionale libere si o scoala pentru toti cei care activeaza in domeniul managementului securitatii la incendiu sau “Asociatia pentru Securitate la Incendiu”.

”Pot spune ca demersul nostru a fost sinonim cu progresul acestui domeniu in Romania: am fost motorul acestuia, aducand in premiera pe piata noastra principalele materiale, sisteme si tehnologii care astazi sunt utilizate in mod curent”, spune antreprenorul referindu-se la sisteme si materiale termospumante, sticla si tamplaria rezistenta la foc, trapele de evacuare a fumului si gazelor fierbinti, sisteme de stingere cu ceata de apa, sisteme de stingere pentru bucatarii profesionale, sisteme de stingere prin inundare totala cu gaz Inergen si fluid Novec, cortine etanse si rezistente la foc si multe, multe altele…

Si pentru ca-si doreste ca Grupul sa ramana prima optiune a clientilor in alegerea unui partener de incredere pe termen lung in toate domeniile care privesc securitatea la incendiu, Horia Nicolescu spune ca are in plan o regandire a strategiei.

”SIGURA trebuie sa isi innoiasca permanent structura antreprenoriala, facand-o mai supla si mai flexibila, pastrandu-si insa valorile care au consacrat-o pe piata ca integrator de sisteme de siguranta la foc: un nivel de calitate maxim posibil care integreaza mereu solutii si oameni noi.  Din experienta de pana acum, sunt convins insa de un lucru: reinnoirea trebuie pornita dinauntrul firmei, niciun specialist sau consultant extern nu poate inlocui spiritul de antreprenoriat si dragostea fata de propria creatie, la fel cum un hobby facut cu pasiune este infinit mai eficient decat o meserie facuta cu rutina sau pentru bani. De aceea, suntem in permanenta cautare de oameni buni, care sa aduca „sange proaspat” in organizatie si carora sa le oferim know-how-ul si experienta noastra”.

Mai multe despre Sigura