Mob Serv – Produsele noastre se lasa mostenire

Stejarul are pentru romani o semnificatie aparte, o simbolistica bogata tradusa in forta linistita, trainicie si unicitate – elemente pe care le transmite si caselor in care este folosit. Lemnul de stejar este unul pretios, iar mobilierul realizat din aceasta esenta are o rezistenta incredibila: ingrijit cum se cuvine, il pot avea multe generatii. Valoarea sa creste odata cu varsta, iar odata cu uzura data de trecerea timpului, textura devine si mai buna. Descrierea nu este intamplatoare si se potriveste intocmai companiei baimarene Mob Serv Impex, care, asemeni esentei de stejar, rezista pe piata mobilierului de 24 de ani devenind tot mai valoroasa odata cu trecerea timpului.

Mob Serv Impex este o afacere de familie, pornita in 1993 de Vasile Pop, care, a decis sa intre in afaceri dupa ce timp de aproape 30 de ani a condus societatea cooperatista Tehnolemn din Baia Mare. A inceput intr-un sopron improvizat, cu scule putine, cu cativa oameni langa el, oameni care deja stiau meserie si isi doreau sa mearga mai departe si sa faca ceea ce stiau cel mai bine: produse pentru export.

Banii necesari pentru a incepe afacerea i-a strans de la familie si incet-incet, precaut, a inceput sa construiasca business-ul. Din 1995, in afacere a intrat si fiul sau, Romeo Iulian Pop, care, cu ambitie s-a alaturat planului tatalui sau de a dezvolta una dintre cele mai competente firme din domeniul mobilei.

La inceput, fabrica era axata doar pe productia de mobilier mic, precum cuiere sau suporturi de flori, pentru ca apoi sa treaca la produse de mobilier pentru livinguri.

”Am inceput cu mic mobilier, apoi am ajuns sa producem si corpuri mai mari din stejar masiv. Lemnul de stejar este unul de calitate superioara, mai ales daca este uscat corespunzator, este un lemn scump, fiind folosit pentru mobila de lux, iahturi de lux, constructii de lux etc. Aproape doua secole traversele de stejar au fost folosite cu mult succes in dezvoltarea cailor ferate, doar recent incepand inlocuirea lor conform noilor tehnologii de transport. Noi folosim lemnul de stejar in diferite forme si dimensiuni, fiind specializati in productia de mese din stejar masiv care dau o nota de distinctie amenajarii, reusind sa creeze acea atmosfera de <acasa>”, spune Romeo Iulian Pop.

Momentul schimbarii in viata companiei s-a produs prin 1997-1998, cand la usa fabricii a aparut primul client adevarat – un olandez. I-a gasit in Pagini Aurii si a mers cu cartea in mana la fabrica. Din acel moment, olandezul a participat activ alaturi de toata fabrica la dezvoltarea unor colectii de mobilier. Mobilier care astazi pleaca aproape in totalitate catre export, fiind parte a colectiilor unor mari firme din Germania, Olanda, Italia sau Canada.

In 2002 societatea a reusit sa cumpere cateva din spatiile unde functiona cu chirie si, pentru ca deja avea clienti externi stabili, s-a specializat in productia de mese din stejar masiv antichizat.

Lucrand preponderent pentru export (95% din volumul productiei) firma a crescut – pana la afaceri de 5 milioane de lei anul trecut – datorita consecventei celor doi proprietari si a investitiilor realizate. De-a lungul timpului, compania a implementat cu succes cateva programe cu finantare nerambursabila,  fiind dotata in prezent cu utilaje de ultima generatie si avand un sistem integrat de management a deseurilor, folosite integral in productia interna de energie termica.

”Primul proiect implementat a fost in 1994 -1995, un proiect in valoare de 31.000 de euro pentru achizitia de utilaje, derulat prin CDIMM Baia Mare. In 2002 am derulat un alt proiect pentru achiitia de utilaje in valoare de circa 50.000, prin ADR -Nord -Vest Cluj. Apoi, in 2012 si 2013, in colaborare cu MECMA am reabilitat spatiul de productie in urma a doua proiecte in valoare totala de 200.000 de euro, iar, in 2014 am achizitionat utilaje noi si spatiu de productie printr-un proiect AM POS CCE in valoare de 250.000 euro”, explica Romeo Iulian Pop.

Pe langa acestea, au mai avut un ingredient secret – oamenii – care s-au sudat intr-o echipa stabila. Unii dintre cei care au lucrat de la bun inceput in companie mai sunt si acum printre cei 63 de angajati ai fabricii.

”Pentru viitor, urmarind trendul pietei europene de mobilier, cea care da tonul in materie de design, firma noastra doreste sa isi dezvolte un departament de confectii metalice dotat cu utilaje moderne: taiere cu laser, vopsire in camp electrostatic, confectionare de feronerie pentru uz propriu, dar si pentru vanzare”, dezvaluie asociatul companiei.

Mai multe despre Mob Serv