TERRAMETAL – Doi bistriteni s-au dovedit mai tari ca otelul

Numele Daroczi poate nu l-ati auzit prea des, internetul ne spune ca doar 200 de romani poarta acest nume. Unul dintre ei este om de afaceri si a izbutit sa fie mai puternic ca otelul. Ca sa reuseasca o asemenea performanta, i-a venit in ajutor si sotia.

Ii gasiti in satul Chintelnic din judetul Bistrita-Nasaud, iar prenumele lor sunt Martin si Maria Eva, iar de un deceniu conduc impreuna o afacere de familie cunoscuta acum si peste granitele Romaniei. La Terrametal SRL, alaturi de familia Daroczi, transforma otelul, aluminiul, bronzul, alama fonta si inoxul in piese pentru masini- unelte de mare precizie, doi ingineri si 20 de muncitori de inalta calificare.

Pe cat de rare sunt numele oamenilor de afaceri din Bistrita, pe atat de neobisnuit este si curajul lor. Desi aveau locuri de munca sigure si bine platite, Martin Daroczi lucrand de mai bine de 20 de ani ca inginer pe platforma industriala, iar sotia – ca economist in sistemul bancar, au renuntat si s-au apucat de afaceri. In 2006 au infiintat firma Terrametal si a fost un pariu castigator.

Dupa 11 ani de activitate, marea majoritate a productiei merge spre export. La sfarsitul lui 2016, vanzarile totalizau peste 3,2 milioane lei. Produsele pe care le realizeaza echipa de specialisti de la Terrametal sunt piese componente de dimensiuni mici si medii, pentru masini unelte unice sau de serie mica. Mai simplu, in fabrica din judetul Bistrita Nasaud, ies pe banda rulanta role, axe, bucse, flanse, placi, structuri sudate, toate luand drumul exportului.

“Piesele cu tolerantele de executie foarte stranse sunt realizate cu echipamentele fabricii si cu aportul imens de experienta acumulata in productie a personalului muncitor, simbioza care ne sustine in  operatiile de strunjire, frezare, rectificare rotunda, rectificare plana, prelucrari pe masini-unelte cu comanda numerica (CNC) s.a. Detinand aceasta putere, putem realiza orice produs ne solicita partenerii nostri”, povesteste cu mandrie Martin Daroczi.

Majoritatea clientilor firmei bistritene sunt din Germania, iar cererea tot mai mare i-a determinat pe cei doi actionari sa faca prima investitie semnificativa in anul 2012. Afacerea de familie nu mai avea suficient loc in  hala unde s-a fabricat primul surub. La sfarsitul anului a fost finalizata constructia unei hale industriale, iar productia s-a mutat in noul punct de lucru din Chintelnic.

Cu asa portofoliu de clienti, piesele fabricate de Terrametal trec orice test, piesele componente de masini unelte de la Bistrita contribuind semnificativ la calitatea germana a clientilor sai. Iar antreprenorul a avut grija ca procesul de fabricatie sa indeplineasca cele mai stricte criterii de calitate, din 2014 compania fiind certificata dupa standardele ISO.

La fabrica se  munceste de zor pentru a extinde hala in care s-au mutat in urma cu cinci ani,  pregatind locul pentru utilaje de productie noi, si pentru a contabiliza rezultatele acestor investitii in marirea numarului de comenzi si a clientilor noi.

Viitorul companiei este pe maini bune. Fiul, inginer mecanic, si sotia lui – economista au completat  echipa de conducere si vor  fi pregatiti cand va sosi momentul  pentru a prelua si a depana mai departe firul povestii de succes al parintilor Daroczi: brandul Terrametal.

Mai multe despre Terrametal