HIDRONIC – Armele secrete ale unor clujeni in lupta cu risipa de apa: tineretea, entuziamul si pasiunea

Despre cat de importanta este apa in viata de zi cu zi, invatam de pe bancile scolii. Umplerea unui pahar de apa dintr-o rasucire de robinet este pentru unii ceva obisnuit, iar pentru altii un lux. Cativa tineri din Cluj, trei la numar, ca in povestea faimoasa a celor trei muschetari, isi scriu propria aventura in lumea antreprenoriatului. Firma Hidronic pe care au deschis-o in urma cu 9 ani, face ca fiecare picatura de apa pe care o bem sa fie curata.

Si atunci, si acum, tot tineri, Flavius Groza si Cadmiel Ciupe, doi dintre muschetarii ramasi in afacere, spun ca Hidronic a pornit la drum in anul 2008 “din pasiunea pentru echipamentele profesionale de pompare si dorinta de a fi o alternativa la ceea ce ofera piata de profil prin producatorii deja consacrati”. Alaturi de ei, muncesc cot la cot, alti 12 tineri, ingineri, economisti, specialisti in vanzari si consultata.

Compania de pe Dealul Feleacului ofera clientilor sai solutii profesionale de pompare in alimentarea cu apa, evacuarea apei uzate, industrie, incalzire si aer conditionat sau tratarea apei. Mai simplu spus, ei asigura infrastructura prin care apa ajunge acolo unde este nevoie, asigurand apoi prealuarea celei folosite si, de cele mai mule ori, poluate.

Desi au concurenta serioasa, firme mai mici sau mai mari, asociatii de la Hidronic mizeaza in business pe calitatea echipamentelor si tehnologiilor pe care le folosesc, dar ceea ce le-a adus tot mai multi clienti la usa, “a fost faptul ca am inteles nevoia acestora de a avea un furnizor complet, care sa le explice ce echipamente sunt pe piata, ce se potriveste proiectului si bugetului sau, care sa le asigure asistenta dupa punerea in functiune si chiar montajul complet”, spune Flavius Groza.

Omul de afaceri clujean recunoaste ca, un aport important in succesul firmei Hidronic l-a jucat concurenta care, spune el, “ne motiveaza sa imbunatatim in permanenta calitatea echipei si serviciilor oferite”.

In anul 2015, cifra de afaceri a companiei a atins cea mai mare valoare de la infiintare, aproape 15,1 milioane lei, practic si-au triplat vanzarilere din anul precedent. Desi mici, pe o piata cu actori mari, echipa de la Hidronic ofera produse din ce in ce mai diversificate. De la pompe de apa pentru sectorul industrial la si pentru gospodarii, firma dispune de pompe pentru foraje la mare adancime, pompe de recirculare sau grupuri antin-incendiu.

Provocarea actionarilor este sa dovedeasca ca tineretea si pasiunea pot face dintr-o afacere mica, pornita de la zero, un competitor de temut. Iar solutiile de alimentare cu apa si evacuare a apelor uzate, sunt un pariu castigator pentru cei doi actionari, in conditiile in care un raport UNESCO preconizeaza ca in viitor apa va deveni mai scumpa ca petrolul.

Mai multe despre Hidronic