Medici’s ArztHaus – Ca sa reusesti trebuie sa iubesti oamenii

Medici’s. Prima asociere pe care o faci cand auzi acest nume este cea cu puternica si influenta familie din Florenta – Medici, careia i se datoreaza, in mare masura, progresul stiintific si artistic al Renasterii occidentale. Chiar daca nu detin – inca – puterea financiara a celebrei familii, Clinicile Medici’s au totusi cateva lucruri in comun cu aceasta: pretuiesc oamenii, arta si progresul.

Filosofia companiei timisorene este repozitionarea medicinei ca ARTA si redescoperirea pacientului ca suflet. Pentru ca… ”atunci cand pacientul trece pragul cabinetului medical, el nu isi ofera doar trupul pe mainile medicului sau, ci isi pune in palmele acestuia intreg sufletul sau dezgolit. Trebuie sa tratam pacientul ca suflet, cu toate problemele si trairile lui si nu ca pe o bucata de carne sau ca pe o suma de cifre de analize de laborator”.

”Regula de baza in Medici’s se numeste OPC: Oameni, Pasiune, Credibilitate. Nu bani, nu lucruri si nu proceduri. Uneori medicul se leaga prea mult de lucruri si se ascunde in spatele aparatelor, uitand ca in fata sa sta un Om, cu durerile si anxietatile lui. In apreprenoriat, ca si in medicina, trebuie sa iubesti oamenii, sa iubesti ideile. Restul…vine de la sine”, spune Adrian Badescu, unul din asociatii Medici’s.

”Am avut o situatie, cand o receptionera a neglijat un pacient si s-a scuzat spunand: am respectat procedura. Consideram ca procedurile sunt facute ca sa te ajute sa gresesti cat mai putin. Menirea personalului dintr-o clinica medicala este insa multumirea clientului si grija fata de problemele acestuia. Procedura este doar un ghidaj, dar interesul final este pacientul. Pe el trebuie sa-l faci multumit, chiar daca iesi in afara proceduri”, explica antreprenorul.

Nascut si educat in Banat, Adrian Badescu a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara si a ales pionieratul medical in locul unui job la stat.

”Acest business a pornit in urma cu aproape 20 de ani, cu trei asociati. In viata trebuie sa faci alegeri, mai tot timpul si, cand am decis sa fondam Medici’s, aveam de ales, atat eu cat si asociatii mei. Am fi putut sa ramanem angajati la stat sau sa ne aventuram in sectorul privat. Chiar si sotia mea avea indoieli ca vom reusi in sectorul privat de sanatate, unde oferta era extrem de subtire. Acum, privind in urma, cred ca decizia a fost corecta. Antreprenoriatul inseamna placere pentru riscuri masurabile – fara a fi nici poker si nici ruleta – si posibilitatea de a avea optiuni”, povesteste Adrian Badescu.

Pentru ca-si doreau sa-si faca meseria diferit, in felul lor, au considerat ca pot face lucrul acesta foarte bine intr-un cabinet in regim privat dedicat medicinei de familie. ”Ne-am lovit de multe probleme, iar aceasta prima idee pe care am avut-o nu a mers prea bine. Dupa trei ani am decis sa renuntam la idee si am vandut-o. A doua idee pe care am avut-o a fost sa ne orientam spre corporatii, spre sanatatea corporatiilor. S-a dovedit a fi o cale mult mai grea, dar mult mai benefica, ducand Medici’s acolo unde este in prezent”, spune antreprenorul.

In 2001 fondatorii Medici’s pornesc al doilea business, focusat pe medicina muncii si pe corporatii. ”La acel moment nu exista legislatie pentru medicina muncii, nu se stia nimic. Exista doar conceptul de boli profesionale. Am lucrat foarte mult cu un expert din Olanda care a modelat multe dintre ideile noastre pe acest segment, idei care au fost implementate apoi in softuri profesionale, in proceduri de medicina muncii, sI au fost preluate chiar si de catre clinici mult mai mari din Bucuresti. Am creat conceptul de centru de medicina muncii si, mai recent, Der Standard – conceptul de Standarde Integrate de Sanatate Ocupationala.

Astazi Medici’s opereaza sub cinci branduri, prin patru clinici proprii – Xclussive, Clinics, Baby Clinics, Access si Laborix si o retea de clinici partenere.  Medici’s ofera servicii complete de sanatate ocupationala: medicina muncii, siguranta transporturilor, medicina aeronautica, securitate nationala, medicina radiatiilor, laborator de toxicologie, first aid training. Clinicile Medici’s gestioneaza problemele de sanatate a peste 500 de companii si institutii si are in portofoliu peste 60.000 de abonati. Compania avea la finele anului trecut 81 de angajati si peste 80 de colaboratori, inregistrand o cifra de afaceri de 9,8 milioane de lei, cu circa 10% peste nivelul din anul anterior. Medici’s are clienti in toata tara, dar ponderea majoritara o detin companiile din vest.

Proiectul ArztHaus al Clinicii Xclussive a dus Medici’s in atentia Ernst & Young, Medici’s si Adrian Badescu ajungand printre finalistii competitiei nationale The Entrepreneur of the year 2015. Precum si in atentia Business Days, primind distinctia nationala de EXCELENTA in servicii, in cadrul Galei Business Days 2015.

Cum au resit? ”In management si in business este esential sa te focusezi si sa te diferentiezi. Insa, pentru a dezvolta un business cel mai important este sa fii credibil. Credibilitatea, in principiu, inseamna trei lucruri: expertiza – sa fii extrem de bun in ceea ce faci, incredere – orice faci sa faci in interesul celor din jur si sa ai o atitudine empatica – sa-ti pese”, mai spune antreprenorul.

Adrian Badescu gaseste mereu timp pentru a returna comunitatii valoare, prin implicare in diverse evenimente dedicate educatiei antreprenoriale si dezvoltarii mediului de afaceri, precum si prin implicarea in actiunile elitistei miscari Rotary International, prin preluarea presedentiei 2017-2018 a Clubului Rotary Timisoara. Un extrem de important pas il reprezinta preluarea, de la sfarsitul lunii mai 2017, a pozitiei de consul onorific al Mexicului la Timisoara avand circumscriptie consulara in judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Mehedinti, cu un mandat de patru ani. ”Deschiderea consulatului inseamna relatii mai apropiate intre zona de vest a Romaniei si Mexic. Este o punte peste ocean, nu doar in domeniul economic, dar si cultural, educativ si in zona universitara. Vom fi foarte incantati sa plantam copacul Mexicului, aici, in Timisoara, asa cum este traditia. Vis-à-vis de legenda urbana, vestitul Johnny Weissmuller, alias Tarzan, este nascut in Timisoara, in cartierul Freidorf si este inmormantat in Acapulco in Mexic unde si-a trait ultimii ani din viata”, a explicat Adrian Badescu.

In final, Adrian Badescu a concluzionat: ”Sunt banatean de peste 20 de generatii. Iubesc Timisoara, iubesc oamenii de aici, toleranta si spiritul unic al acestui oras, care imbina, atat de frumos, rigoarea germana cu dichisul latin”.

Mai multe despre Medici’s