CARPATIS – Mezeluri taranesti ca odinioara
A fost odata ca niciodata, ca de nu ar fi nu s-ar mai povesti, a fost un maistru macelar tare priceput in pregatirea salamurilor si a preparatelor din carne, Alexandru Burac pe numele lui. Crescut intr-o zona unde istoria se impleteste cu legenda – la poalele cetatii Suceava – maistrul mezelar si-a dorit sa duca mai departe retetele bucatelor de odinioara si traditia produselor din carne din Bucovina si, alaturi de cei doi copii ai sai, mestesugeste si astazi la salamuri, carnati si alte specialitati care pastreaza fiecare o farama de trecut.
Povestea Carpatis, numele sub care familia Burac pune pe mesele romanilor mezeluri taranesti ca odinioara, a inceput in 1991, la Suceava. Initial firma avea o mica linie de productie a preparatelor din carne insa vestea despre calitatea si gustul deosebit al acestora s-a raspandit si in imprejurimi.
”Satui de invazia produselor occidentale si tot mai atrasi de autenticitate si traditie ne-am propus sa cautam la vatra satului retetele bucatelor de odinioara si, oferind produse sanatoase, de o calitate ireprosabila, sa contribuim si noi la o alimentatie sanatoasa”.
Compania foloseste ingrediente premium, dichisite, fara potentiatori de gust, coloranti, aditivi sau alte chimicarii. Sararea se face in mod autentic cu sare si condimente naturale respectându-se timpii de maturare prevazuti de vechile retete traditionale.
La fel, afumarea se face cu lemne de fag ceea ce ofera produselor gustul si aspectul specific produselor de la bunici. Astazi, compania are aproape 100 de angajati si produce circa 60 de sortimente de mezeluri (salamuri, parizere, cârnati, gusa de porc afumata, toba, caltabosi, sunca presata, pastrama, ceafa afumata, muschiulet de porc, scarita si slanina afumata, costita sa..) pe care le comercializeaza sub brandurile Carpatis si Fabrica Veche, cu acesta din urma fiind de asemenea dusa mai departe traditia zonei.
”Brandul Fabrica Veche are o valoare inestimabila, insemnatatea lui provenind din vasta experienta a mestesugirii produselor din carne, veche de peste un secol. Vechea cladire a fabricii noastre este atestata documentar inca de la 1904 si a fost construita dupa un proiect habsburgic, functionand ca primul „Abator comunal” al comunei Suceava. In timpul primului razboi mondial a deservit armatei române ca mijloc de procurare a hranei. Pe la mijlocul anilor ’50 din cauza climatului politico-economic, cladirea fabricii a fost transformata in fabrica de gheata functionand pentru o scurta perioada, iar mai apoi a functionat ca fabrica de bere. Noi ne-am dorit sa reinviem traditia si sa continuam sa producem mezelurile care au consacrat fabrica si care si-au facut renume in comunitatea locala”, spun reprezentantii firmei.
Produsele lor pot fi gasite in trei judete: Suceava, Botosani si Iasi fiind comercializate atat in magazinele proprii Carpatis, cat si in supermarketuri si in magazinele colaboratorilor, dar pot fi plasate comenzi si pe site-ul propriu sau pe pagina de Facebook a companiei.
Ca produsele Carpatis se bucura de un real succes in zona si devin tot mai cautate de la an la an o demonstreaza vanzarile companiei care in 2016 au fost de 18,7 milioane de lei, in crestere cu 15% fata de cele raportate pentru 2015. Si, incurajata de aceste rezultate, familia Burac este decisa sa continue povestea inceputa, iar vestea despre ei sa continue sa se duca, de ce nu, peste mari si tari.
”Pentru urmatorii ani, ne dorim sa continuam sa crestem cel putin cu acelasi ritm ca si pana acum si avem in vedere extinderea acoperirii pentru intreaga regiune a Moldovei. Sigur ca ne-ar fi de mare ajutor, daca ar exista, programe pentru sprijinirea activitatii de productie sau programe de protectie a productiei autohtone si predictibilitate in politica fiscala, dar, cum nu sunt, incercam prin forte proprii. Si credem ca vom si reusi sa facem ce ne propunem mai ales ca piata este inundata de produse de o calitate scazuta, in special in cazul marcilor private ale marilor retele de retail, iar selectia produselor de calitate se va face in timp, de catre consumator”, mai spun oficialii firmei.
Si-am incalecat pe-o roata si v-am spus povestea toata…