CANAH INTERNATIONAL – Povestea canepii, planta-minune

Canah International este cel de-al treilea business dezvoltat de omul de afaceri Dan Lazarescu cel care care, in anii ’90, a pus bazele firmei de servicii medicale Rombel Medical (devenita Medicover) si companiei de IT Total Soft. In 2005, antreprenorul a iesit din toate afacerile si a decis ca este momentul momentul inceperii unui nou business devenit astazi unul dintre principalii fabricanti europeni de produse naturale din seminte de canepa.

Totul a inceput dupa ce antreprenorul a citit o carte despre beneficiile canepei („Totul despre canepa„) si a inceput sa aprofundeze subiectul. Astfel, convins de calitatile terapeutice ale semintelor de canepa – ce actioneaza pe patru arii: cardiovascular, boli mintale, dermatologie si asupra sistemului imunitar, si analizand mai multe idei si oportunitati, s-a concentrat pe nisa procesarii semintelor de canepa. Acest lucru a permis companiei sa devina foarte specializata pe fiecare aspect al procesului de productie, de la selectia semintelor de canepa, depozitarea, procesarea si pana la ambalarea lor.

Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase si pot fi consumate in moduri variate precum: salate de legume si fructe, műsli,  produse de panificatie, retete de paste si orez, lapte de canepa. In ceea ce priveste continutul nutritiv, samanta de canepa decorticata contine in principiu 30% proteine, 42% grasime si 15% carbohidrati. Pentru diabetici, indicele glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt de asemenea pline de substante nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. Canepa poate oferi un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilor, reducerea stresului, diminuarea simptomelor dermatitelor atopice si alergiilor.

Canah International – primul producator de ulei de canepa din Romania si singurul procesator integrat si certificat ecologic de seminte de canepa din Europa, care realizeaza toate produsele (BIO si conventionale) derivate din aceste seminte – isi desfasoara activitatea de productie la Salonta, judetul Bihor, fabrica fiind construita in 2007 din fonduri SAPARD.

Societatea a investit permanent in modernizare, astfel ca, in 2015, compania si-a dublat capacitatea de procesare la 2.000 de tone seminte/an, proiect care a fost realizat avand si suportul EximBank. Si tot cu suportul EximBank compania are in derulare un alt proiect de investitii.

”Noul proiect de investitii reprezinta o etapa necesara in dezvoltarea companiei noastre si vizeaza in principal extinderea capacitatii de depozitare si achizitia unor echipamente de productie care sa ne permita sa imbunatatim calitatea produselor. Ne dorim sa continuam sa crestem, sa ne diversificam gama de produse si sa ne consolidam pozitia de top pe piata globala pe care activam. Asadar, pentru noi este important sa continuam investitiile si suntem incantati ca am reusit sa gasim in EximBank un partener care sa sustina demersul nostru”, a spus Dan Lazarescu, fondatorul si administratorul Canah International.

Compania produce in principal ulei din seminte de canepa presat la rece, capsule cu ulei de canepa, seminte decorticate de canepa, pudra proteica din seminte de canepa, faina din seminte de canepa, fibre din seminte de canepa, lotiune cu ulei de canepa pentru o piele sanatoasa si batoane cu seminte de canepa. Toate acestea sunt livrate in proportie de peste 80% in afara granitelor, in special in tari din Europa de Vest, dar si in SUA, sub marca Canah sau sub marca privata, restul produselor fiind distribuite pe piata interna. Cea maimare parte a materiei prime este asigurata din import.

Compania, care area 35 de angajati, a inregistrat la finele anului 2016 o cifra de afaceri de aproape 24 de  milioane de lei, in crestere cu 5% fata de anul anterior.

 PS: Pentru cei care se intreaba, da, canepa este diferita de marijuana. Reprezentantii Canah spun ca diferenta principala intre cele doua specii este continutul de THC (delta-9-tetrahidrocanabinol), substanta psihoactiva din marijuana. Canepa industriala este soiul cultivat pentru productia de textile, hrana, materiale de constructie, combustibil etc. Limita legala a continutului de THC al canepii industriale este sub 0.2% in timp ce continutul de THC al marijuanei este in jur de 8% – 12%. De aceea, nimeni nu se va ”ameti” daca va consuma in mod regulat si in cantitati semnificative mancaruri ce contin canepa mai ales datorita continutului minim de THC in seminte, care este de maximum 0,001% THC.

 Mai multe despre Canah International