DIANY COM – De la inghetata produsa clasic in ciubar la….2.000 kg/zi si peste 30 de sortimente

“Sa fii un om cu viziune, sa visezi frumos, iar apoi sa lupti ca acel vis sa devina realitate. Sa nu te opresti la primul obstacol, sa muncesti cu bucurie si sa crezi ca vei reusi”. Vi se pare ca audiati live un curs de motivare personala? Ar putea fi si aceasta situatie, dar, simplu si concret, sunt doar cateva indemuri ”la rece” pe care un tanar antreprenor de succes din Baia Mare le sugereaza generatiilor viitoare.

“Inceputul activitatii firmei noastre, Diany Com srl, de fapt este o continuare a firmei parintilor mei, A.F. Rodila, infiintata in anul 1986 avand ca obiect de activitate Laborator de cofetarie. Laboratorul era situat la noi acasa (in satul Rogoz). Produceam inghetata traditionala, bomboane din zahar, turta dulce si ciocolata de casa. Produsele finite le vindeam in piete, targuri, stranduri si alte locuri publice. Utilajele, instrumentele precum si procesul tehnologic erau clasice. Tin minte cum in iernile geroase strangeam pe marginea raului Lapus bucati mari de gheata cu tractorul, pe care le acopeream cu un strat gros de 2 m de rumegus. Toata vara aduceam de acolo cu o remorca bucati de gheata pe care le asezam intr-un ciubar de lemn bucati mici de gheata pe care presaram sare. In interiorul ciubarului era un alt vas de inox care se invartea continuu. Acolo puneam un mix  special care mai tarziu devenea o crema de inghetata gustoasa. Mixul continea lapte de bivolita, zahar, ou, arome (sau cacao), putina faina de grau si colorant. Toate se fierbeau la foc mic pe soba, apoi il puneam in vasul din interiorul ciubarului cu gheata pentru mixare. Inghetata produsa era depozitata in termosuri de 30 litri, apoi vanduta clientilor nostri”, isi aduce aminte astazi, Dinu Rodila, managerul general al companiei. El puncteaza ca un moment <ZERO> ar putea fi considerat si anul 1996 cand s-a casatorit cu Any si au decis sa faca un SRL al carui nume – Diany Com – provenea de la prenumele lui – Dinu –  si cel al sotiei.

Afacerea au demarat-o cu banii de la nunta, din care si-au cumparat o masina de inghetata stradala. Apoi, in “toamna anului 1995 am lucrat in Austria la cules de mere, iar cu bani castigati am cumparat o Dacia papuc izolata. In vara anului 1996 am produs inghetata, eu si sotia mea, si o vindeam pe unde era nevoie: in piete, duminica in sate, la magazine etc. Toamna mergeam la lucru in Austria, iar primavara incepeam din nou la inghetata. Produceam inghetata vrac si inghetata la vafe. Asadar, aproape toti banii castigati erau investiti in congelatoare si masini stradale de inghetata. Bineinteles ca intre timp au fost si ceva imprumuturi de bani de la rudele sotiei mele din Austria, apoi a mai fost un ajutor financiar de la un distribuitor de utilaje de inghetata, care mi-a vandut utilaje cu plata la termen de 12 luni.  Aceea firma a avut mare incredere in firma noastra, motiv pentru care si in ziua de azi colaboram cu ei. Mai tarziu prin anul 2004 am apelat la contracte de leasing, iar prin 2013 si la o  linie de credit in valoare de 300 000 lei”, curge povestea antreprenorului din Baia Mare.

Din anul 2005 echipa Diany Com s-au mutat in casa noua  – in localitatea Recea – iar din 2013 functioneaza cu utilaje moderne, ajungand sa produca astazi aproximativ 2.000 kg de inghetata intr-o zi, diversificata in aproximativ 30 de sortimente.

”Materia prima o procuram in general de la diversi producatori si distribuitori din Romania, dar si din Austria. Produsele noastre le vindem cu ajutorul distributiei proprii de 20 camioane frigorifice la care se adauga peste 2.000 de lazi frigorifice, plasate la diverse magazine alimentare din judetele Maramures, Satu Mare, Salaj si Bihor. Investitiile in ansamblu s-au ridicat la aproximativ 2.000.000 euro”, puncteaza si Any Rodila, responsabila fiind cu distributia si calitatea produselor.

In acest moment firma are 40 de angajati, evoluand de la 2-3 oameni angajati pe sezon, iar una dintre provocari este tocmai pastrarea si motivarea, inclusiv materiala, a acestora in perioada de extrasezon septembrie – februarie. Desi Dinu Rodila sustine ca “daca ar fi sa iau de la inceput o afacere nu as mai alege acest domeniu, deoarece este prea riscant, stresat si obositor vara. Este riscant atunci cand se defecteaza un depozit frigorific, sau atunci cand se intrerupe curentul electric pentru vreo doua zile. Mai mult, este foarte greu sa gasesti oameni sa lucreze toata vara in continuu, fara a avea concediu”, se simte in vocea sa ca pentru asta a fost facutJ…si ..ca nearzand nici o etapa in toti acesti ani …sigur tot acest domeniu l-ar alege.