RADIC STAR SRL – lectie de business 100% romaneasca

Multe vorbe populare intelepte le-am putea asocia omului si afaceristului Gheorghe Dicu, patronul fabricii de mezeluri Radic Star. Localizata intr-un sat din judetul Arges, fabrica are o poveste plina de suspans, scrisa in aproape un sfert de secol. Cu rabdare si intelepciune, omul de afaceri argesean a trecut peste toate obstacolele si a construit un business care la sfarsitul anului trecut inregistra venituri de aproape 40 de milioane de lei.

La inceput, in 1993, cand lua nastere firma, nimeni nu-i dadea vreo sansa sa-si castige un loc in industria locala, printre cei peste 40 procesatori de carne si produse din carne de la acea vreme. „Lumea nu prea ne baga in seama”, isi aminteste antreprenorul. Gheorghe Dicu a demonstrat ca buturuga mica poate rasturna carul mare si, in 24 de ani, a devenit unul dintre cei mai mari procesatori de carne din Romania. In schimb, dupa aderarea la Uniunea Europeana, la nivelul judetului Arges au mai ramas aproximativ zece.

„Am inceput cu o mica transare a 12 bucati de pulpa de porc, intr-o incapere improvizata pentru a tine locul unei camere frigorifice si a unor alte incaperi ce contineau: cazane de fierbere si celule de afumare facute de catre mine si asociatul meu de pe vremea aceea, care din pacate nu se mai afla printre noi. Cu utilaje cumparate din Odorheiu Secuiesc si Slatina, am obtinut 2-3 lazi de salam cu care am plecat in oras in incercarea de a ne face reclama” isi aminteste acesta despre inceputurile carierei de antreprenor.

Si, cum doar cine incearca are sanse sa castige, de la incaperea improvizata in care fabricau cateva sortimente de salam sau carnati, omul de afaceri a trecut la proiecte mai ambitioase. Dupa ce a accesat fonduri europene a construit o fabrica moderna, dupa standarde cerute la nivel european, asa cum nici nu visa cand a infiintat firma. Un motiv de mandrie pentru Gheorghe Dicu este faptul ca Radic Star are capital integral romanesc, iar pentru cele peste 100 de sortimente produse in fabrica din Arges se foloseste doar carne de calitate superioara, “materia prima de calitate si investitiile in aparatura de ultima generatie sunt motivele datorita carora ne-am impus si am ramas pe piata, chiar si dupa aderarea la UE, cand, din cauza standardelor de calitate impuse, multi operatori din industria carnii au disparut”.

Printr-o politica coerenta in ceea ce priveste preturile practicate, diversificarea produselor si calitatea acestora, societatea a reusit sa stabileasca relatii economice cu foarte multi distribuitori, ceea ce a asigurat canale de distributie viabile si determinat o crestere a volumului vanzarilor. In plus, compania si-a dezvoltat propria retea de distributie care acopera cateva judete: Arges, Dambovita, Prahova, Valcea, Teleorman, Olt, Dolj si Bucuresti. Salamul, parizerul, kaiserul, toba, muschiuletul s.a. marca Radic Star se gasesc si in galantarele marilor lanturi comerciale ca Auchan, Carrefour, Kaufland, Profi etc.

Echipa de aproximativ 159 de angajati, asigura o productie zilnica de 30 de tone, iar estimarile reprezentantilor companiei arata ca numarul celor care le-au cumparat mezelurile ajunge la 3 milioane de persoane.

Anul 2015 a fost un an de cumpana pentru compania argeseana. In luna decembrie, un incendiu a mistuit hala si instalatiile de la unitatea de procesare din Stefanesti. Daca pentru alte companii ar fi putut fi sfarsitul, pentru Gheorghe Dicu a fost momentul deciziilor stategice. “Ne-am repliat rapid pentru a putea onora contractele pe care firma le avea in derulare. Am mutat toata productia intr-un fosta fabrica de procesare a carnii pe care o cumparasem cu ceva timp in urma, iar dupa o serie de imbunatatiri, pentru a adapta liniile existente la standardele brandului nostru, a reinceput producerea de mezeluri” spune el. Desi capacitatea de productie a fost afectata, anul 2016 l-a incheiat fara pierderi si cu un profit de 6,2 milioane de lei net.

Afacerea a fost inca de la inceput una de familie si a continuat sa fie asa pana in zilele noastre. Alaturi de omul de afaceri sunt toti membri familiei, iar sub umbrela Radic se lucreaza de zor la construirea unui business care sa acopere tot lantul necesar acestei industrii, de la cultivarea cerealelor, la procesarea finala a carnii. Din grupul Radic mai fac parte firmele SuinProd Radic SRL si Meat RDS Invest Com, prima ocupandu-se cu activitati in ferme mixte (cultura vegetala si cresterea animalelor, iar cea de-a doua cu activitate de abator (productie si conservare de carne). Unul dintre asociatii de la Meat RDS si director general la Radic Star, Mihail Ungurenus, vorbeste despre planurile de viitor pentru brandul Radic: “incercam sa inchidem cercul. Sa avem practic, de la furca la furculita, adica furajare, crestere, sacrificare, procesare. Am luat aceste decizii pentru a ne securiza investitia, pentru ca astfel nu ai expunere la risc in piata, iar cash-flowul este mai simplu de rezolvat intre noi”. O investitie importanta, pentru a duce la bun sfarsit acest plan de dezvoltare, a fost facuta in urma cu doi ani. Actionarii firmelor din grupul Radic au facut cea mai mare tranzactie cu teren din Romania, cca. 143 de hectare intr-o comuna din judet, pentru a se putea extinde pe toate palierele.

Vechea hala de la Stefanesti, locul de productie principal al companiei Radic Star, va renaste din propria cenusa. Oficialii companiei sunt in plin proces de accesare a fondurilor europene pentru refacerea unitatii de productie.

Mai multe despre Radic Star