SILVA PERILAND – Pepiniera pentru succes

Romania a avut o baza buna de pepiniere pomicole, dar din pacate, in anii de dupa 1990, aceastea s-au degradat si in marea majoritate s-au desfiintat. Astfel, in ciuda potentialului materialului saditor pomicol foarte mare si a colectiilor impresionante de soiuri, pe piata romaneasca a ramas un gol pe segmentul de profil. Un gol ce treptat a inceput sa fie umplut de antreprenori priceputi care, in timp, au reusit sa creasca si sa se impuna pe piata.

Acest potential de devoltare a fost intuit si de inginerul agronom Cristian Perianu care, in 2004, a infiintat in judetul Braila, zona Urleasca, pepiniera Silva Periland unde a inceput sa ”cultive” puieti forestieri.

“In urma cu 13 ani am scos pe piata primul puiet forestier! N-as putea spune ca ne-a fost chiar usor, ne lipsea experienta in domeniu, dar am reusit sa gasim oameni priceputi in special in zona de tehnologie, care ne-au fost de mare ajutor si care sunt si acum alaturi de noi”, spune Cristian Perianu.

Silva Periland s-a pliat rapid la cererea de pe piata si si-a diversificat permanent activitatea astfel ca astazi produce si comercializeaza material saditor-arbori, arbusti ornamentali si puieti forestieri, si s-a specializat in executia de lucrari de amenajare si intretinere a spatiilor verzi, lucrari de impaduriri, infiintari livezi si perdele forestiere, lucrari de tocat a cioatelor din spatiile verzi si aliniamente stradale, lucrari de tocat vegetatie forestiera si erbacee. In plus, compania cultiva si o suprafata de trei hectare de lavanda si comercializeaza ulei esential de lavanda – floare de lavanda.

“In momentul acesta avem in jur de 250 de specii de plante, mare parte din gama de arbori si arbusti ornamentali existenti pe piata”, a precizat Cristian Perianu.

Pepiniera braileana se intinde pe 25 de hectare, in plin camp, pe un teren amenajat la irigat. Astfel, copacel-copacel, compania a crescut si si-a imbunatatit an de an performantele astfel ca in ultimii cinci ani si-a dublat cifra de afaceri ajungand la finele lui 2016 la vanzari de 2,7 milioane de lei.

Dincolo insa de satisfactia de a construi de la zero un business solid, Cristian Perianu spune ca jucatorilor din domeniu nu le-ar strica o mana de ajutor din parte autoritatilor pentru a putea rezista pe o piata asaltata de firme cu capital strain, intr-un domeniu de activitate extrem de pretentios si sensibil.

“Ne luptam si nimeni nu ne intinde o mana de ajutor. Suntem singuri intr-o competitie inegala cu marile pepiniere din Franta, Italia, Olanda, Belgia sau Cehia, care au in spate o experienta de sute de ani; sunt foarte mari, sunt companii care au peste 250 de hectare numai cu plante la ghiveci. Pepienerele au fost ajutate de stalele respective, sunt foarte puternice, au reprezentanti in toate tarile, inclusiv in Romania si sunt interesati doar sa vanda nu sa si cumpere, sa ajute astfel dezvoltarea afacerilor locale”, explica antreprenorul.

Mai multe despre Silva Periland