DANICO – Cu Strindberg, iarna poate fi ca vara

Alaturi de Miercurea Ciuc, localitatea Toplita devine in fiecare iarna subiectul principal al buletinelor meteo aici inregistrandu-se unele dintre cele mai scazute temperaturi din tara, ce se pot apropia de minime siberiene de pana la -30 de grade. In asemenea conditii nu este de mirare ca aici a cunoscut succesul o afacere de familie specializata in productia de echipamente sportive profesionale de iarna.

Fratii Dan si Nicolae Cotfas au pus bazele afacerii Danico in februarie 1992, sub forma unui atelier de confectii de imbracaminte, in continuarea unei traditii de familie incepute inca in 1953 de tatal lor. „Nu aveam bani pentru inchirierea unui spatiu, astfel ca am deschis atelierul in casa bunicilor. In acest fel am beneficiat si de avantajul ca atelierul se afla langa parintii nostri, care la inceput ne-au ajutat mult lucrand si ei in atelier“, spune Dan Cotfas.

Absolvent al Facultatii de Masini – Unelte de la Universitatea din Brasov, si-a luat repartitia la Fabrica de Tricotaje din Toplita, in 1987, ca inginer stagiar, iar in 1992, impreuna cu fratele sau, a lansat atelierul folosindu‑se de cateva masini de cusut vechi reconditionate.

Dupa trei ani, au hotarat ca este momentul sa treaca la pasul urmator astfel ca s-au mutat intr-o locatie mai potrivita si au cumparat in leasing utilaje pentru o linie de productie. In acelasi an, au inceput sa lucreze in sistem lohn pentru piata din Italia, lucrul cu strainatatea provocandu-i sa invete sa faca toata gama de productie, de la cele fashion la cele mai tehnice produse si astfel s-au axat pe productia de haine premium.

De-a lungul timpului am reusit sa ne creem un nume printre marii producatori de echipamente profesionale outdoor, bucurandu-ne de un feedback-ul pozitiv odata cu participarile la targurile internationale si nu numai.

„Cel mai important moment a fost anul 2004, cand, dupa o bogata experienta acumulata din colaborarea cu firme importante din lume, am hotarat sa avem colectia proprie de produse si am inregistrat in Uniunea Europeana marca proprie <Strindberg>. Am tinut neaparat ca in denumire sa avem si cuvantul berg care, in limba germana, inseamna munte”, mai spune antreprenorul.

Astazi compania produce costume de schi pentru profesionisti, imbracaminte cu puf de gasca, imbracaminte outdoor din tesatura impermeabila cu 2 sau 3 straturi, pentru conditii extreme (salvamonti, alpinisti), softshell, hanorace, polare, treninguri si pantaloni scurti, peste 40.000 de produse iesind anual pe poarta unitatii de productie a firmei.

Produsele Strindberg sunt facute dupa cele mai noi tendinte, din cele mai performante tesaturi, materii prime si auxiliare cumparate din toata lumea (Japonia, SUA, Italia, Anglia, Suedia, Cehia, China, Taiwan), folosind personal calificat si cu experienta, cu cele mai noi tehnologii din domeniu (cusaturi termolipite, decupaj cu laser etc). Societatea lucreaza cu un designer propriu, proiectarea realizandu-se pe calculator. Ca element inedit, firma foloseste sistemul de localizare Recco (ce ajuta la localizarea eficienta a victimelor avalanselor ingropate sub zapada).

”In 2013 am creat si confectionat 800 de echipamentele pentru comitetul de organizare si voluntariat al FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013), tot in acelasi an am inceput sa colaboram si cu scolile de schi din Italia, Austria, Germania, Finlanda si Chile. Produsele noastre sunt apreciate si de scolile de schi din Romania, salvamont, cluburi sportive, alpinisti pentru care executam frecvent comenzi”, explica oficialul companiei.

De altfel, circa 80% din productie pleaca la export spre Italia, Austria, Germania, Finlanda, inclusiv peste ocean, in Chile, atat sub marca proprie – care depaseste 50% din productie, cat si sub marcile partenerilor pentru care lucreaza in lohn precum Colmar, Moncler, Rossignol, Emporio Armani EA7, Zegna, Salewa sau Lafuma.

In Romania produsele companei sunt comercializate in peste 30 de magazine partener din 18 orase din tara, cat si un magazin propriu, in Toplita. Un al doilea magazin Strindberg functioneaza in Italia.

Cu un asemenea palmares, nu este de mirare ca firma infiintata in urma cu 25 de ani a ajuns in 2016 la afaceri de 4,5 milioane de lei si un numar de 101 de angajati si are in plan cresterea exportului. ”In perioada urmatoare ne dorim sa marim exportul pentru tarile din Uniunea Europeana si sa ajungem cu produsele noastre in Germania, Statele Unite ale Americii si in Canada, iar pentru mine personal, imi doresc sanatate si putere de munca”, incheie antreprenorul.

Mai multe despre Strindberg