GIG IMPEX – ”Am fost mereu deschizatori de drumuri si suntem determinati sa ramanem la fel”

Un studiu recent al unei firme de consultanta a relevat faptul ca in Romania mai sunt active putin peste 14.000 de firme inregistrate in anii 1990-1991, cele mai multe din acestea functionand in Capitala. La polul opus se situeaza, in mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltarii economice a Romaniei, dar unde n-au supravietuit in toti acesti ani decat circa 1.400 de societati comerciale. Unul dintre acesti ”veterani” este compania GIG Impex, fondata in 1991 de oradeanul Ioan Gavris.

”Suntem una dintre cele mai vechi firme romanesti, dar ne place sa spunem ca noi nu imbatranim, noi devenim clasici”, spune omul de afaceri.

Secretul reusitei nu mai este demult un secret in lumea business-ului, demonstrat fiind faptul ca firmele care rezista in timp nu sunt neaparat acelea cu cele mai vandute produse (vezi Kodak), ci acelea deschise la schimbare, care se adapteaza permanent la conditiile pietei si evolueaza o data cu aceasta.

Si asta a facut si GIG Impex: nu numai ca a facut pionierat in business, dar s-a reinventat periodic si a reusit nu doar sa reziste pe piata, ci si sa creasca an de an.

Istoria companiei incepe asadar in 1991, cand Ioan Gavris, fost angajat al IJTL (actuala Oradea Transport Local SA), a decis sa intre intr-o lume noua pentru noi romanii, cea a antreprenoriatului. A infiintat GIG IMPEX, societate cu obiect de activitate transportul intern si international de persoane, si a inceput sa-i plimbe in strainatate pe romani.

”Am pornit la drum cu un angajat si un autocar. Apoi am ajuns la trei autocare, aduse din Germania, si la trei destinatii turistice: Turcia, Polonia si Ungaria. Dupa doi ani, am obtinut autorizatie pentru cursele regulate Oradea-Budapesta”, povesteste Ioan Gavris.

Lucrurile au mers foarte bine (credem ca sunt destui cei care isi amintesc de excursiile parintilor pe la turci care se lasau cu sacose pline cu blugi, adidasi  etc.), astfel ca in anul 2000 compania a ales MAN ca marca unica pentru parcul de autovehicule al firmei, convinsi de standardele ridicate de calitate.

Dupa 12 ani, Ioan Gavris decide ca a venit vremea sa mearga si mai departe si, in 2003, deschide un service auto de autocamioane si autocare la standarde europene, plecand de la premisa ca acesta va rezolva problemele de intretinere si reparatii pentru flota proprie.

Firma a continuat sa se dezvolte si sa acumuleze experienta de lucru care i-a permis ca in 2005 sa devina service autorizat MAN. Prima hala a service-ului a fost construita in 2002, a doua – treptat in paralel, iar ultima a fost finalizata in 2009 ajungandu-se astfel la o suprafata construita de 3.000 m2, din care 2.000 m2 sunt alocati pentru activitatile din cadrul service-ului, restul reprezentand spatiu dedicat birourilor.

”De atunci am continuat sa ne consolidam prezenta pe piata astfel ca azi ne mandrim cu oferta noastra de reparatii si mentenanta pentru orice marca de autoturisme, autoutilitare grele sau usoare, remorci sau semiremorci si autocamioane”, spune antreprenorul.

Centrul GIG cuprinde atelier mecanic, statie ITP, tinichigerie, vopsitorie si spalatorie, toate operatiunile efectuate in service purtand emblema calitatii si standardelor europene impuse de MAN.

O data dezvoltata activitatea de service, antreprenorul a identificat o noua zona cu potential de business. In 2011, compania mai face un pas spre dezvoltare si, prin semnarea unui contract de exclusivitate cu firma AUER din Austria pentru distribuirea de anvelope, isi largeste din nou gama de servicii oferite. Iar lucrurile nu s-au oprit aici. Dat fiind business-ul cu anvelope, dar si pentru ca multi dintre clienti aveau nevoie de un spatiu specializat in care sa-si depoziteze anvelopele sezoniere, in 2013, in cadrul serviceului este delimitat un spatiu de 318 m2 dedicat depozitarii temporare a anvelopelor, sau, altfel spus, un  ”hotel de anvelope”.

Pentru buna desfasurare a activitatii curente si pentru realizarea investitiilor necesare dezvoltarii, compania a apelat si la credite bancare, EximBank fiind unul dintre partenerii sai financiari.

Tragand linie si socotind, de la un autocar si un angajat, GIG Impex a ajuns astazi la 40 de angajati si o flota de 10 autocare la cele mai inalte standarde – cu un grad de confort de 3 si 4 stele, si 19 microbuze, o flota ce a transportat peste 7 milioane de calatori – ”Ne putem mandri ca avem una dintre cele mai performante si luxoase flote de masini din aceasta parte a tarii” – si un service performant, cu servicii la cele mai inalte standarde. Toate acestea se traduc in venituri de aproape 9 milioane de lei in 2016.

„Fiecare pas de crestere pe care il facem, ne solicita continuarea investitiilor. Am fost deschizatori de drumuri si suntem determinati sa ramanem la fel”, mai spune Gavris.

Cel mai recent proiect al companiei vine sa confirme faptul ca cele spuse de antreprenor nu sunt doar vorbe. GIG Impex a achizitionat la finele anului 2017 un autocar MAN Lion’s Coach – varful tehnologiei germane in domeniul autobuzelor si autocarelor, fiind prima firma din Romania care detine in parcul auto au astfel de autocar.

Cat priveste planurile de viitor, asa cum orice poveste de succes are invariabil o continuare… va urma….

Mai multe despre GIG Impex