LA DOUA BUFNITE – Citeste intr-un loc de poveste…  

O locatie idilica, intr-un imobil de secol XVIII din Piata Unirii din Timisoara, gazduieste o comoara a carei valoare este data de carti…o librarie independenta, cu o varietate de titluri ce impresioneaza de la prima vedere, si care a  devenind intr-un an de existenta un reper si o alternativa la librariile comerciale, mizand pe o reteta noua in acest domeniu.  Cei mai importanti scriitori au ajuns, in anul care a trecut, in librarie – cu ocazia lansarii unei carti, diverselor recitaluri sau a zilelor de lectura pentru copii.

 

Cele ,, doua bufnite‘’ care au reusit sa isi transforme visul in realitate in 2016, se numesc Raluca Selejan si Oana Dobosi Potcoava.  Absolvente ale Facultatii de Litere,  au fost implicate de-a lungul timpului in numeroase proiecte de voluntariat, culturale si de sustinere a artelor, s-au specializat in management cultural, si au urmat stagii de practica la unele dintre cele mai prestigioase edituri din Franta. Au vrut sa demonstreze ca tineretea, avantul si priceperea pot pune bazele unui concept de referinta printre timisoreni si mediul artistic local, reunindu-i de la mic la mare, intr-un loc gandit pana la cel mai mic detaliu.

 ‘’La inceput, libraria a fost pentru noi un vis: sa lucram in domeniul cartii si sa facem asta impreuna…fiind prietene de atatia ani si avand acelasi preocupari si pasiuni, am intuit ca vom lucra impreuna. Si pana la urma libraria a devenit un plan: un plan de afaceri, un plan de comunicare, un plan de intrare pe piata de carte si de impunere pe piata culturala, in primul rand locala”, povestesc cele doua antreprenoare, mandre de faptul ca au reusit sa-si materializeze visul.

Primul lucru care te imbie atunci cand treci pragul librariei la Doua Bufnite este mirosul proaspat al cafelei, care, bineinteles, nu poate fi altfel decat speciala, provenind de la celebrul cafegiu al Bucurestiului, Gheorghe Florescu. Este, de altfel, singurul loc din Timisoara unde poti savura aceasta specialitate, alaturi de ,,crema’’ muzicienilor, artistilor sau scriitorilor…

,,Am vrut sa oferim un loc cald si prietenos, un loc al intalnirilor si discutiilor pe teme culturale, unde sa aducem oameni frumosi in jurul cartilor. Ne dorim ca prin oferta de carte sa asiguram vizibilitate si titlurilor mai putin mainstream, incurajand actul artistic. Credem ca pe langa responsabilitatea comerciala, o librarie trebuie sa tina cont si de responsabilitatea culturala pe care o are”, spune Oana Dobosi – Potcoava.

Cum s-au gandit la denumire ne spun chiar ele: Prietenii ne spuneau mereu ca suntem ca doua bufnite, pentru ca obisnuiam sa stam si sa citim pana noaptea tarziu. Ne-am gandit si la povestea cu bufnita imperiala. Cu ocazia sarbatorii strazii Eugeniu de Savoya din 2009, la care am fost implicate ca voluntare, deasupra portilor de pe strada aparea o bufnita. Era simbolul patrimoniului Timisoarei”, a spus Raluca Selejan.

Copii ocupa un loc important in inima librariei, avand un spatiu dedicat pentru evenimentele de lectura si prezentare de carte, Duminica povestilor fiind un eveniment de sine statator, care ii aduce impreuna pe copii, bunici, parinti si colegi. In amenajarea librariei mai exista si un coltisor cu produse realizate de micii producatori de handmade locali, cat si un biblioraft pentru muzica.

,,O carte buna este deschisa cu speranta si inchisa cu profit’’, spune un proverb american…important este sa mizezi pe ea. Asa cum si Bufnitele au mizat pe oamenii care stiu ca o carte intotdeauna va aduce un castig…

Mai multe despre La doua bufnite