BACANIA VECHE – Pofta de a aduna tot ce-i mai bun de mancare

Se ia un pumn de idei si se cern bine. Peste acestea se pune imaginatie si creativitate cat cuprinde si se amesteca. Se adauga un strop de optimism si un praf de curaj si se lasa sa respire. Separat se pregateste un amestec de energie si inteligenta si se da in clocot. Dupa ce s-a racorit, se presara un varf de cutit de personalitate si experienta. Se omogenizeaza bine si se adauga treptat amestecul peste cel initial. Se da la cuptor pana se rumeneste bine. Dupa ce se scoate de la cuptor, imediat, cat e cald, se glazureaza cu o carisma aromata care va desavarsi mireasma succesului…

Asa ar putea suna povestea antreprenoriala a lui Marius Tudosiei, daca ar fi sa urmam tiparul pe care acesta il livreaza in calitate de gazda a emisiunii culinare „Sanatatea in Bucate” de la Digi24.

Pragmatic insa, Marius Tudosiei, fost jurnalist si marketing manager intr-o corporatie, este acum bacan – detinand Bacania Veche – si creator de mancare – chiar daca nu este bucatar profesionist, mereu in cautare de gusturi autentice. A fondat in 2010 pravalia – cum ii spune el, din dorinta de a le oferi oamenilor o mancare sanatoasa, buna, savuroasa, onest facuta, cu respect pentru ingrediente si pentru munca celor care le produc.

De fel din Botosani, Marius Tudosiei s-a mutat in Bucuresti imediat dupa liceu. A facut Liceul Sanitar la Botosani si la absolvire a fost repartizat in Bucuresti, la Institutul Parhon. Si-a dorit sa devina cercetator bio-chimist, dar fara ajutor n-a mers, asa ca a dat admitere la Jurnalism si a intrat in presa. Pasiunea pentru bucarie a deprins-o stand prin bucatarie si ajutandu-le pe mama si cele doua surori la gatit si a inceput sa aplice ce a invatat prin liceu, cand locuia doar cu sora lui, intr-un apartament din Botosani. „Trebuia sa gatim ca sa avem ce sa mancam”, explica el.

Apoi, pe vremea cand inca era jurnalist, a ajus sa cunoasca foarte multi producatori, prin prisma nevoilor familiei sale de a manca produse sanatoase. “Descoperisem producatori de carne, producatori de branza, furnizori de legume, furnizori de pasari. Aveam un portofoliu destul de bun. Mi-am dat seama ca nu are sens sa fac un restaurant. Mi-am dat seama ca are sens sa fac o pravalie, in care, tot ce adunam pentru mine, sa adun si pentru alti oameni. Si asa s-a nascut proiectul Bacania Veche. Foarte chinuit, trebuie sa recunosc. Aveam doar o pofta incredibila sa adun mancare buna”, povesteste el.

Asadar, ideea de a face ”ceva” in legatura cu mancarea a inceput sa-l chinuiasca prin 2009, dar lucrurile nu se legau. ”Cand a inceput 2010, proaspat demisionar dintr-o corporatie, am avut un moment de panica: sotia plecase la gradinita cu fiul nostru, iar eu ramasesem acasa cu ochii pe pereti nestiind incotro sa o apuc. OK, era ceva cu mancare, stabilisem deja in capul meu ca NU va fi un restaurant/taverna/bistro pentru ca realizam ca nu am destula experienta sa fac asta si urma sa o dau de gard masiv. Conturasem deja o idee legata de unul dintre talentele mele – sa descopar oameni care fac mancaruri bune, curate si cinstite – dar nu aveam un plan concret care sa-mi spuna: „Incepe de aici!”, povesteste antreprenorul.

A iesit din casa si, pe masura ce se plimba pe strazile Capitalei, gandurile i s-au limpezit: va face o pravalie care sa semene cu camara lui de acasa, de la parinti. Locul acela unde gasea si faina langa muraturi, dar si dulceturile puse pe raft in spatele culmii de carnati afumati.

Au urmat vremuri agitate: un santier lung, niste proiecte solicitante, munca multa si mai multe proiecte.

La inceput a fost Bacania Veche, deschisa pe Barbu Vacarescu 49, unde o gasiti si astazi, cu rafturile ticsite cu dulceturi, compoturi, siropuri, zacusca si mirodenii, cu zeci de soiuri de uleiuri de masline, vinuri bune, cateva feluri de bere artizanala facuta in Romania, o vitrina mereu plina cu branzeturi – cele mai multe de la mici producatori locali, cu pastrama, carnati din cei facuti si afumati in gospodarie, delicatese din peste – in total, cam 800 – 1.200 de produse, peste 80% romanesti.

A aparut apoi La bistro Bacania Veche „The Charity Shop”, in Pipera, un loc unde “Mananci bine, faci si un bine”. Locatia a fost deschisa in parteneriat cu fundatia Hospice Casa Sperantei – care se ocupa de ingrijirea paleativa dedicata persoanelor care sufera de boli incurabile, care nu au unde sa se duca in alta parte, pe care familiile nu le pot sprijini – careia Tudosiei plateste, lunar, 9% din veniturile restaurantului. Locatia poate fi utilizata si pentru evenimente corporate, workshopuri sau petreceri avand peste 70 de locuri inauntru si alte 25-30 pe terasa.

Apoi emisiunea de pe Digi 24, dar si lansarea pe segmentul de catering, produsele fiind destinate atat evenimentelor corporate sau private (nunti), cat si pentru proiecte speciale cum ar fi gradinitele. ”Gatim sanatos pentru 500 de copii si facem asta zilnic. Fara prafuri magice, fara prajeli sau grasimi inutile, fara ingrediente nefiresti”.

Iar cel mai recent proiect – magazinul on-line, pentru cei care nu pot ajunge la produsele de pe rafturile bacaniei.

Tragand linie si adunand, Bacania Veche inseamna acum 25 de angajati si afaceri de 2,6 milioane de lei la finele lui 2016.

Cum a reusit toate acestea? ”Imi place tot ceea ce fac. Daca as fi avut strict niste obiective financiare, probabil ca nu as fi pornit aceasta afacere. Probabil ca gaseam altceva din care sa fac bani. Cu Bacania Veche, bistroul, proiectul de catering pentru copii, doi copii acasa, emisiune si viata personala, n-am avut poate destul timp de studiu, dar mi-am dezvoltat abilitatea de a prinde din mers. Pentru ca sunt atent si nici nu mi-e jena sa intreb sau sa pun mana. Invatati, invatati si iar invatati! Stiu ca astia mai in varsta au un fior neplacut cand isi amintesc de vremurile in care s-au spus cuvintele astea, dar fara invatare nu exista progres”.

Mai multe despre Bacania Veche