HUNGANT: Ti se potriveste ca o manusa

Daca in Evul Mediu, manusile erau un simbol al demnitatii si onoarei, cu timpul, au devenit o expresie de rafinament si stil, dar si o necesitate definitorie in sporturi precum alpinismul, ciclismul sau echitatia. Desi multi le asociaza cu un atribut exclusiv al femininului, domnii pot la fel de bine recurge la un astfel de accesoriu din piele fina si decupata, cand se afla spre exemplu, la volanul unei masini sport.

Ocupanta a unui loc fruntas in functie de cifra de afaceri din Romania, societatea Hungant, din localitatea Corunca, judetul Mures, are o traditie de aproape doua secole in confectionarea manusilor de piele. In secolul XIX, o familie de mestesugari din Targu Mures, familia Ranko, construieste aici o mica fabrica de prelucrare a pieilor naturale, fabrica ce isi castiga treptat un renume european. Dupa 1947, aceasta este nationalizata, dar interesul autoritatilor de la vremea respectiva pentru mentinerea prestigiului fabricii si beneficiile experientei angajatilor, face ca aceasta sa devina una dintre cele mai importante intreprinderi in acest domeniu pe plan mondial.

In 1995, fabrica se privatizeaza, iar din interesul unei echipe entuziaste de profesionisti – Alexandru Szekely si Hortenzia Georgeta Mandoki – se naste societatea comerciala Hungant, avand ca obiectiv principal declarat, continuarea traditiei in confectionarea manusilor de piele de inalta calitate.

Deoarece in fabrica mureseana, traditionalul se impleteste cu modernul, pentru a se mentine un standard de calitate foarte inalt, producatorii au pastrat din tehnologia traditionala elementul cel mai important: croirea manuala a manusilor, ceea ce ofera un spor de autenticitate, confort si rafinament.

Manusile de la Corunca sunt confectionate in cea mai mare parte din piele de lux nappa si de miel, insa, in raport cu cerintele clientilor, se utilizeaza si pielea de cerb sau capra.

„Conditia de baza a unei manusi de piele confortabile si durabile este calitatea exceptionala a pieii, de aceea achizitionam materia prima de la producatori din Italia, Anglia, Etiopia, Noua Zeelanda, Finlanda si Statele Unite. La alegerea furnizorilor sunt luate in considerare atat criteriile calitative cat si cele ecologice”, spun oficialii fabricii.

Producatorul de manusi a rulat in 2008, afaceri de peste 525 000 de euro, pentru ca, in anii urmatori, firma sa isi extinda afacerea prin modernizarea atelierului de productie, achizitionand masini de cusut, prin atragerea unei finantari nerambursabile in valoare de 265.000 de euro in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), “Un sistem de productie inovator si ecoeficient“.

“Cu aceasta ocazie, ne-am extins atelierul de productie, am achizitionat o linie de tricotaj pentru captuseli si am crescut numarul utilajelor pentru confectionarea manusilor. In mare parte realizam manusile manual, dar si cu ajutorul unor masini speciale. Modelele de manusi fabricate de catre firma se regasesc atat in formele traditionale, dar si in modele care urmeaza ultimele tendinte. Lucram si manusi sport pentru motociclisti, pentru golf sau pentru biciclisti, sau calarit”, povesteste Alexandru Szekely, actionarul Hungant, ce detine o experienta de mai bine de 10 ani ȋn conducerea si administrarea afacerilor, fiind specializat in industria confectiilor de manusi din piele.

In 2015 firma mureseana avea 40 de angajati si confectiona anual peste 50.000 de perechi de manusi de piele. Productia companiei merge in proportie de peste 95% catre export, Rusia fiind una din principalele tari care solicita produsele firmei.

O pereche de manusi are pretul de fabrica de 10 – 20 de euro perechea, in functie de model si de tipul de piele din care este realizata, pentru ca, potrivit managerului general, manusile produse la Corunca sa ajunga sa fie vandute la magazinele din strainatate la preturi care variaza intre 49 si 100 de euro.

„Confectionam o mare parte a produselor noastre pentru export, dar punem accent si pe deservirea pietii interne. Clientii nostri din Austria, Germania, Italia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Suedia, Ungaria si Rusia, familiarizati cu exceptionala calitate a produselor Hungant, se intorc constant spre produsele noastre”, mai spune reprezentantul firmei.

Pentru viitor, compania are in vedere o extindere pe piata externa: „Vrem sa realizam produse de o calitate superioara, in conditiile in care lucram, de exemplu, in lohn pentru o firma din Italia care colaboreaza cu Dolce & Gabana”.

Firma este activa si in mediul online avand si un magazin online (www.manusidinpiele.ro) unde pot fi gasite aproape produse pentru barbati si femei precum: manusi auto, de calarie, de golf, fashion, fitness, necaptusite, semi-lungi, disponibile in numai putin de 141 de culori si nuante.

Mai multe despre Hungant