Solarex – Imperiul apelor Aquastar de la Satu Mare
Nu au inventat apa calda, dar au descoperit ca pot valorifica resurse de apa termala pentru a construi un parc acvatic unicat la Satu Mare. Este vorba despre familia Nagy – Karoly si Erzsebet, doi absolventi de Drept care, alaturi de fiica lor Baranyai Noemi, au visat sa dea viata unuia dintre cele mai mari parcuri acvatice din regiune, vis care, din 2013, a devenit realitate sub denumirea AquaStar.
Aventura in antreprenoriat a familiei Nagy a inceput undeva prin 1993, odata cu inregistrarea firmei – Solarex – care, initial producea si comercializa cornete si vafe de inghetata. Oameni energici si ambitiosi, au cautat tot timpul oportunitati de dezvoltare astfel ca, in timp, firma a desfasurat mai multe activitati. Tot testand si invatand, au concluzionat ca ar cel mai bine li se potriveste activitatea de turism. Astfel, au inceput sa functioneze ca agentie de turism, iar, in 2004 au reabilitat cladirea Hotelului Astoria, un hotel cu 23 de camere.
Aveau asadar hotelul si experienta in plimbarea turistilor, le mai lipsea o atractie care sa aduca clienti in zona. Asa le-a venit ideea sa valorifice zacamantul geotermal din zona si pe aceeasta idee au conturat proiectul AQUASTAR – o investitie de 49 de milioane de lei, din care 25 de milioane de lei au provenit din fonduri UE nerambursabile, restul reprezentand contributia beneficiarului, asigurata prin finantare EximBank.
”Pentru o firma totusi mica, asa cum era firma noastra, derularea unui asemenea proiect a fost o provocare uriasa, dar, cand in sfarsit l-am vazut materializat, sentimentul de implinire a fost de aceeasi amploare. Sunt mandru ca acest proiect a fost realizat intregral de romani. De la constructor pana la beneficiar, au fost implicate doar firme romanesti. Multi specialisti sunt de parere ca un astfel de parc acvatic nu exista nici la Budapesta”, spune proprietarul Solarex.
Comparatia nu este nici pe departe deplasata, aceasta fiind de fapt si una dintre ratiunile care a stat la baza proiectului. ”Avand activitate in turism, am observat ca oamenii din Satu Mare si zonele limitrofe treceau granita si-si lasau banii in Ungaria care are circa 300 de astfel de parcuri. Si atunci ne-am gandit ca am putea face ceva ca sa oprim oamenii judetului Satu Mare sa-si cheltuie banii in alta parte si sa atragem turisti din alte judete, ba si chiar din strainatate”, a mai spus Nagy Karoly.
AquaStar se afla la trei kilometri de centrul istoric al municipiului Satu Mare, la 10 km de granita cu Ungaria si la 25 km de granita cu Ucraina si este deschis tot timpul anului. Capacitatea parcului acvatic este de 4.000 de persoane/zi in sezonul estival si de circa 650 persoane/zi in extra-sezon, suprafata totala a terenului pe care este dezvoltat fiind de aproape 2,5 hectare.
Parcul are cinci piscine exterioare – piscina de relaxare si distractie, piscina termala seniori, piscina semiolimpica, piscina pentru copii, iar pentru aventurieri – piscina cu tobogane (Anakonda, Kamikaze si Family), precum si patru piscine interioare cu destinatii diferite (650 mp) – de la bazine de copii, la bazine de relaxare si hidromasaj, bazin cu apa termala si de inot. Pentru alimentarea celor doua piscine termale este utilizata apa obtinuta de la o adancime de 1.300 m, respectiv 600 m, din puturi proprii. Piscinele exterioare dispun de o plaja de 12.000 mp, delimitata de zone vegetale ecologice.
De asemenea, a fost dezvoltata si o insula de wellness care pune la dispozitia clientilor un concept complex de programe de imbunatatire si pastrare a sanatatii fiind amenajate sapte tipuri de saune (2 finlandeze, 2 cu aburi – Hammam, 2 cu infrarosu si una salina, construita cu pereti din cuburi de sare de Himalaya).
Pentru a alterna efectele saunei sunt puse la dispozitie fantana de gheata si baia cu apa rece. La acestea se adauga o zona pentru hidroterapie, kinetoterapie si masaj, o zona de divertisment sportiv (tenis de masa, aerobic, etc.) si spatii de joaca pentru copii (interior si exterior).
Suprafata cladirii principale (care include cele patru piscine si zona de wellness) este de peste 5.000 mp – la care se adauga aproape 1.000 mp, suprafata piscinelor exterioare.
In cadrul complexului se pot organiza programe de tabara sportiva si cantonamente pentru copii aici putand fi desfasurate diverse activitati sportive – volei de plaja, tenis de picior, tenis de masa, iar periodic au loc spectacole si petreceri in aer liber.
Toate aceste facilitati au avut un impact direct proportional asupra afacerilor, la finele alui 2017 Solarex inregistrand venituri de 7,6 milioane de lei si un profit de aproape 800.000 de lei, fata de afaceri de 2 milioane de lei si un profit de 58.000 de lei, cat raporta in 2012, inainte de finalizarea complexului.
Pentru ca pe terenul parcului acvatic exista doua puturi de apa termala, unul din care se extrage apa termala de 70 grade Celsius, si unul din care se extrage apa termala de 38 grade Celsius, compania are asigurat 66% din necesarul de energie termica al parcului aquatic si apa pentru imbaiere in bazinele termale. Iar, pentru ca analizele de laborator au aratat ca apa geotermala de aici are caracteristicile celor mai bune ape termale din statiunile balneare cu renume din Ungaria, compania urmeaza sa se concentreze pe dezvoltarea zonei de tratament balnear.
Care ar fi deci secretul succesului lor? ”Suntem optimisti si credem in ceea ce facem! Daca avem obiective pe care noi le credem realizabile, atunci acestea chiar se pot realiza. Daca esti optimist si crezi in proiectele tale, nu mai poti fi demoralizat de cei care-si spun ca ideea ta nu este buna, ca nu se poate face, si de faptul ca nu ai banii necesari. Cu o gandire ingenioasa si un business bine gandit oricine poate sa isi atinga telurile. Daca crede in ele!”, explica proprietarul Solarex.