EU.TRA.LOG.REMI – Povestea dezvoltarii de la zero a unei afaceri in domeniul transporturilor

In domeniul transporturilor competitia este acerba si orice inceput poate parea dificil si dezarmant la prima vedere. Insa, cu daruire, perseverenta si multa munca, parcursul unei companii nu poate fi decat unul ascendent. Acesta a fost cazul EU.TRA.LOG.REMI, o afacere de familie pornita fara prea multe resurse financiare de sotii Remus si Mirela Ciobanu. O afacere care s-a dezvoltat cu pasi mici, dar siguri. Inceputa ca o investitie „cu bani putini”, obtinuti din credite bancare, firma a reusit sa devina in 2017 unul dintre cei mai importanti jucatori din judetul Caras-Severin in domeniul sau de activitate.

Sa vedem cum a inceput totul. „In vara anului 2004, cand am luat decizia de a porni afacerea, aveam un avant incredibil, adolescentin as putea spune, intrucat eram plin de entuziasm si curaj. Proaspat intors din Italia, unde lucrasem cativa ani in mai multe firme de transport – de la sofer de camion, pana la functii mai inalte pe scara ierarhica, am decis ca este timpul. E acel moment in viata cand ai o revelatie si iti concentrezi toata energia in ceea ce crezi. Recunosc ca nu as fi reusit fara sprijinul neintrerupt al minunatei mele sotii, chiar daca ea a fost destul de sceptica in legatura cu noua idee. Tin minte si acum ce mi-a spus: <nu sunt de acord, dar daca te-ai bagat in asta, te ajut sa o scoti la capat>. Si s-a tinut de promisiune: de aproape 12 ani a fost cel mai puternic sprijin al meu si sunt extrem de privilegiat sa am posibilitatea de <a avea cu cine> sa construiesc tot ce am construit pana acum, chiar daca vorbim doar despre o mica afacere de familie”, povesteste Remus.

Si daca analizam situatia, este de inteles de ce Remus este atat de mandru de sotia sa. Mirela lucrase trei ani ca economist si a renuntat la propria cariera si confortul asigurat de un salariu lunar si de un ”camin caldut”, pentru a i se alatura sotului sau timp de un an de zile pe camion, nu multe femei fiind dispuse sa faca asta. Si daca inceputul se anunta dificil, sa nu credeti ca apoi cei doi au fost scutiti de obstacole birocratice precum cele legate de construirea halei de depozitare si a birourilor. Dar cum nicio afacere de top nu vine la pachet fara sacrificii, este nevoie de curaj, care nu le-a lipsit deloc. Vorbim despre capacitatea de a nu se teme de schimbarile multiple care i-au incercat pe parcursul vietii, motiv pentru care este lesne de inteles de ce citatul preferat al lui Remus este „Inteligenta este abilitatea de a te adapta schimbarii”, al lui Stephen Hawking.

EU.TRA.LOG. REMI a ajuns astazi o casa de expeditii axata pe servicii de transport rutier de marfuri intern si international si unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii logistice din regiunea de vest a tarii. Incepand cu 2006, aceasta a ocupat anual, locul I in Topul firmelor de transport din Caras Severin sau locul 13 la nivel national, dar si locul 41 din 500 in cel mai important top in functie de cifra de afaceri, realizat de revista TRANZIT LOGISTICA Magazine – Top Romanian Logistics Operators.

“Reteta care ne-a confirmat ca suntem pe drumul cel bun este formata din 4 ingrediente: integritate, corectitudine, responsabilitate si profesionalism, cladite pe expertiza dobandita de-a lungul timpului. Desi am gandit ca intreaga strategie sa fie focusata in principal pe client, niciodata nu ne-am neglijat proprii angajati intrucat ei sunt sursa productivitatii si a calitatii serviciilor generate. Investim mult in formarea celor 20 de angajati ai nostri si tocmai de aceea ii indrumam in urmarea cursurilor de specialitate. Am crescut incet, dar sigur, reusind astazi sa efectuam transporturi atat in state membre UE, la care se adauga Turcia, Moldova sau Serbia. Cele mai frecvente transporturi sunt, de exemplu, din si spre Belgia, Olanda, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Polonia, Germania si Franta”, adauga omul de afaceri.

In ceea ce priveste capacitatea de dezvoltare a companiei, Mirela ne-a povestit despre deschiderea punctului de lucru de la Timisoara. “Ne aflam in proces de construire si consolidare a unei echipe la fel de buna si unita ca in Resita. Insa nu ne oprim aici. Pe termen mediu, intentionam o crestere a infrastructurii noastre nationale in mai multe localitati din tara, iar pe termen lung dorim sa deschidem una sau doua filiale in strainatate. Am investit foarte mult si in zona de comunicare, intr-o platforma de vanzari online, in consultanta de specialitate, pentru ca stim ca prima impresie conteaza”.

Pe langa preocuparile legate de bunul mers al afacerii, cei doi soti se ocupa in timpul liber si de actiuni caritabile, prin sustinerea – inclusiv financiara – a unor sportivi din Resita, una dintre filosofia lor de viata fiind ca ”suntem cumva datori moral sa sustinem si comunitatea care ne permite sa fim ceea ce suntem”.

Mai multe despre Eutralog