NEXIA CONSULTING – Inapoi pentru viitor

Desi nu exista statistici oficiale cu privire la romanii plecati sa munceasca sau stabiliti in strainatate, se estimeaza ca aproape 4 milioane de conationali au parasit tara, in cautatea unui trai mai bun. Vestea proasta este ca, daca in primul deceniu de dupa 1989 s-a manifestat fenomenul capsunarilor, in prezent, pleaca foarte multi oameni calificati, cu studii superioare. Vestea buna este ca, in ciuda acestui aflux, incet-incet incepe sa se manifeste si fenomenul invers, al romanilor care s-au realizat in strainatate si se intorc sa investeasca in tara, convinsi ca numai prin implicare personala pot schimba ceva…

Lucian Rotar este unul dintre romanii care au cunoscut succesul ”afara” si care nu numai ca s-a intors ”acasa” si a investit aici, dar s-a inrolat si intr-un proiect care isi propune sa repatrieze romanii cu idei.

Povestea sa este una clasica deja. Student la Politehniteca din Timisoara fiind, a beneficiat de o bursa care i-a permis sa-si continue studiile in Franta – la ESEO (informatica) si la ESSCA (afaceri internationale). Iar, de aici pana la stabilirea sa in Hexagon, a fost doar un pas.

A lucrat astfel peste 20 de ani in telecomunicatii si high-tech, participand la lansarea si dezvoltarea mai multor filiale in Europa si Orientul Mijlociu ale unui mare grup international. In 2000, locuind in Paris a decis sa incerce sa dezvolte o afacere si pe cont propriu si a lansat propria companie – Loginet Conseil – specializata in servicii IT (consultanta, software, infrastructura si retelistica, ERP si BI). Din acelasi an, conduce afaceri similare si in Romania, mai intai la Timisoara, iar din 2010, la Oradea.

”Mi-am dorit foarte mult sa contribui la dezvoltarea tarii in care m-am nascut, iar faptul ca Romania are un potential extraordinar in domeniul IT a reprezentat un argument in plus pentru a lansa compania Nexia Consulting”, spune antreprenorul.

Activitatea principala este in domeniul consultantei, proiectarii si implementarii proiectelor in tehnologia informatiei si retelistica – voce/date/video, dezvoltare software, solutii de securitate si supraveghere, distributie etc. Nexia Consulting este primul partener Cisco din Romania care a dobandit statutul de Cisco SMB (Small & Medium Business) Partner.

”Serviciile si solutiile pe care le oferim se adreseaza atat mediului privat, cat si celui public, iar experienta si competentele acumulate in timp ne-au permis sa dezvoltam un vast portofoliu de clienti care include atat clienti din tara, cat si din state precum Franta, Germania, Italia sau Marea Britanie”, mai spune omul de afaceri.

Aflata in continua dezvoltare, Nexia Consulting a ajuns in prezent la aproximativ 40 de angajati si la o cifra de afaceri de peste 7 milioane de lei.

Dincolo de afaceri insa, Lucian Rotar este membru al mai multor cluburi de afaceri franceze si este un participant activ la promovarea si cunoasterea Romaniei in strainatate.

In 2016, el a devenit Ambasador RePatriot – un proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat romanilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders, o fundatie care reuneste antreprenori si lideri din mediul de afaceri romanesc, contribuitori importanti la bugetele locale si la bugetul national.

In aceasta calitate a participat la organizarea mai multor conferinte si intalniri cu romanii din Franta si din alte tari pe care spera sa-i convinga cu propria experienta ca, desi nu este usor, Romania ofera oportunitati de afaceri ce pot fi valorificate cu succes. ”Stim cu totii ca schimbarile majore in viata personala sau cariera si deciziile asociate acestora nu sunt usoare, dar reteta este una simpla: sa incerci si sa perseverezi!”, este indemnul sau pentru toti romanii.

Mai multe despre Nexia Consulting