ItalPlast Group – Lectia despre cum sa faci bani salvand mediul inconjurator

In zilele noastre, cand in politicile europene protejarea mediului inconjurator reprezinta o prioritate, reciclarea este o idee de afaceri care poate fi deopotriva atat politically corect, cat si un business in sine.

ItalPlast Group este un exemplu de afacere de succes, o societate romaneasca specializata in colectarea si reciclarea maselor plastice. Vizionarul preocupat de evolutia companiei, sa fie intotdeauna pe plus, cu fiecare an care trece, este Vitali Constantin Ivanov.

Antreprenoriatul l-a deprins prin 1997. A inteles ca afacerile bazate pe confectionarea si comercializarea produselor de masa necesita rabdare, insa profitul este garantat pe termen lung. Astfel, afacerea a inceput prin productia si comercializarea paharelor de plastic, cererea pentru aceste produse avand o evolutie spectaculoasa in acea perioada avand in vedere ca erau produse de masa, deosebit de utile. Chiar daca antreprenorul nu avea cunostinte solide despre piata maselor plastice, iar patrunderea pe aceasta nisa a fost mai mult un experiment, afacerea a prosperat. Identificand posibilitatea de extindere, compania a trecut si la fabricarea altor produse din plastic precum pungi, saci, folii de plastic pentru constructii si agricultura. Momentul culminant pentru ceea ce reprezinta azi ItalPlast a fost reprezentat de anul 2006.

„Tin minte ca discutam cu diversi furnizori de materii prime si toti se plangeau ca exista pe piata din Romania un deficit de mase plastice reciclate si atunci mi-a venit in minte o idee geniala, sa devin chiar eu furnizor de materie prima atat pentru mine, cat si pentru ceilalti producatori. Astfel compania si-a schimbat obiectul de activitate, adaugand la productia maselor plastice si recuperarea deseurilor si resturilor nemetalice reciclabile. Alaturi de mine au venit ca asociati si Nicolae Ciobanu si Elena Cipca cu ajutorul carora am reusit sa creem o echipa sudata formata din 37 de angajati foarte profesionisti”, ne-a povestit omul de afaceri.

Privind cu ochi de jurist contextul anilor 2000 la nivel international, acesta a realizat importanta si forta coercitiva care se investeste in domeniul protejarii mediului inconjurator si a profitat de ocazie pentru a transforma contextul intr-o oportunitate de business de succes. „Am simtit ca este momentul. Cand stai cu legislatia Uniunii Europene in brate, in contextul in care Romania reusise un succes incredibil si anume integrarea, vezi ca totul se face pana la incalcarea dreptului mediului. Si toate politicile de infringement lansate de Comisie pe tema asta, m-au facut sa realizez ca reciclarea nu este un moft, ci este in primul rand un instrument prin care eu ca individ al acestei planete manifest respectul pentru mine si pentru ceilalti, un instrument imperios necesar in conditiile in care Slava Domnului, in epoca consumerismului deseurile sunt o amenintare reala la adresa ecosistemelor. Intrucat majoritatea societatilor comerciale din Romania produc deseuri tehnologice din mase plastice, colectarea acestora, prelucrarea lor prin metoda regranularii si reintroducerea in circuitul economic s-au impus in mod firesc. Respectul pentru mediu este un respect manifestat fata de noi, fata de aerul pe care il respiram tot noi, alimentele pe care le ingeram tot noi. Asadar, la vremea respectiva eu nu am vazut activitatea asta doar ca pe un business de succes, din contra, am vazut importanta reala si absolut necesara pentru a mentine standardele normale ale mediului in care traim”, isi continua povestea omul din spatele acestui business.

“Daca vrei profit, investitiile in tehnologie sunt absolut necesare, motiv pentru care am apelat atat la sursele finaciare proprii, cat si la surse nerambursabile din fonduri structurale. Avem in prezent un contract semnat in cadrul POR 2014-2020 in valoare de 6,7 milioane de lei, din care 70% nerambursabili, pentru achizitia unor echipamente performante de reciclare la noul punct de lucru din Campina. Tocmai am finalizat un proiect inceput in 2015, prin care a fost achizitionat un re-granulator de provenienta austriaca – „INTAREMA 1007 TVE plus” – cu o capacitate de 350 kg/h care a completat gama de echipamente existente: 2 mori de macinat – de provenienta germana „Zerma” cu o capacitate de 300-400 kg./h, linie de spalare, schredder – marca „Zerma” si doua prese pentru balotat plastic si hartie, ce sunt utilizate la sediul nostru actual, din comuna Gradinari, judetul Giurgiu”.

Investitia a meritat osteneala, din moment ce firma a ocupat anul trecut, locul 2 in Top Profit Romania, in domeniul sau de activitate. In planul de afaceri pe termen scurt, pentru dezvoltarea capacitatilor productive se inscrie achizitia de noi utilaje precum o linie de spalare cu capacitatea de 1.000 kg/ora si un re-granulator mase plastice de 700-800 kg/ora.

Compania sta foarte bine in ceea ce priveste rezultatele. Contrar trendului general manifestat in economia deseurilor, aceasta a inregistrat performanta unei extinderi continue de la infiintare – cifra de afaceri a evoluat de la aproximativ 9.000 euro in primul an, la aproape 1,3 milioane de euro in 2017.

“Ma simt bine ca banii mei provin dintr-o sursa care aduce beneficii la nivel macro. In fond, tot ce conteaza la sfarsitul zilei este sa stiu ca ideile mele sunt un exemplu benefic pentru ceilalti si ii poate inspira pe tinerii antreprenori”, a conchis antreprenorul.

Mai multe despre ItalPlast Group