EximBank asigura inca un an exporturile romanesti in Grecia

Bucuresti, 28 septembrie 2016 – EximBank va continua sa emita pentru exportatorii romani polite de asigurare de stat pentru creditele de export pe termen scurt care preiau riscuri temporar non-piata pentru debitori din Grecia, ca urmare a hotararii Comisiei Europene de a prelungi pana la 30 iunie 2017 perioada de excludere a Greciei de pe lista tarilor cu riscuri asigurabile pe piata privata.

”Economia Greciei continua sa traverseze o perioada dificila, cu perspective de contractie economica de – 0,3% pentru acest an, iar Comisia Europeana se asteapta ca asiguratorii privati ai creditelor la export sa fie in continuare foarte precauti in ceea ce priveste furnizarea de asigurari pentru exporturile catre Grecia. De aceea, Comisia a hotarat prelungirea perioadei in care asiguratorii publici pot oferi astfel de servicii, lucru care permite EximBank sa ofere in continuare exportatorilor romani asigurari de stat pentru derularea contractelor comerciale incheiate cu parteneri eleni in conditii de risc reduse”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata oferita de EximBank in numele si contul statului roman acopera livrarile cu termen de plata de pana la doi ani pentru debitori din zone non-UE si tari non-membre OECD (si temporar pentru debitori din Grecia) si ofera siguranta incasarii a 85% din valoarea exportului. Polita se incheie in valuta contractului de export si este personalizata pentru fiecare client.

Din 2014, cand Grecia a fost exclusa de pe lista tarilor cu riscuri asigurabile pe piata privata, si pana in luna iunie a acestui an, exportatorii romani au solicitat si au beneficiat de asigurari de stat emise de EximBank pentru un volum total al exporturilor de circa 12 milioane de euro.

Reglementarile europene nu permit asiguratorilor de stat sa ofere servicii de asigurare a creditelor la export pe termen scurt pentru riscurile asigurabile pe piata privata. Tarile cu riscuri asigurabile pe piata privata sunt toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Greciei, precum si Australia, Canada, Islanda, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Elvetia si Statele Unite ale Americii.

EximBank a dezvoltat si ofera solutii complexe si integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, prin:

 – FINANTARI – credite care acopera cheltuielile pentru producerea sau livrarea marfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.

 – GARANTII – garantii suverane, reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare.

 – ASIGURARI:

  •  Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata
  • Polita de asigurare a riscului de neplata la extern, pentru riscuri non-piata
  • Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung
  • Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate
  • Polita de asigurare a creditului comparator
  • Polita de asigurare a garantiilor de export

  – FACTORING – EximBank poate finanta partial/integral, cu sau fara regres asupra exportatorului, facturile comerciale ale acestuia aferente exportului, emise in baza unui contract comercial/acord cadru/comanda ferma, cu plata la termen, pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditate dintre momentul facturarii, pana in momentul incasarii effective.

 – TRADE FINANCE – Experienta de peste 20 de ani a EximBank in sustinerea tranzactiilor comerciale internationale ofera bancii avantajul necesar pentru a contura solutii de trade finance adaptate specificului fiecarei companii.

  • Acreditivul documentar
  • Scrisoare de garantie bancara
  • Incasso
  • Ordinul de plata documentar.

 – INFORMATII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI – EximBank poate oferi detalii despre activitatea unui potential partener de afaceri, care pot conta in luarea deciziei de colaborare.

EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate in timp pentru adaptarea la evolutiile economice nationale si mondiale, EximBank are astazi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne. Informatii suplimentare pot fi obtinute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e-mail informatii@eximbank.ro.